Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Gennemgang. Vicedirektør i Psykiatrien Region Sjælland, Søren Bredkjær, siger, at det på et møde i fredags blev besluttet, at regionens retningslinjer skal gennemgås igen, overvågningen af patienternes bivirkninger skal forbedres, og der vil blive indført en ordning med medicingennemgange.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Patienter var i alvorlig fare - nu er ledelse af psykiatri sat under tilsyn

Onsdag blev en psykiater afskediget for anden gang på tre år på grund af farlig overmedicinering. Samtidig er en ledende overlæge på Vestsjælland sat under tilsyn for at være til »forringet sikkerhed« for sine patienter.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ledelsen af de psykiatriske hospitaler i Region Sjælland skal i gang med en gennemgang af patientbehandlingen for at sikre, at patienterne ikke udsættes for overmedicinering med stærk antipsykotisk medicin.

På nuværende tidspunkt har vi tillid til den ledende overlæge

Det er konsekvensen af, at Tilsynet for Patientsikkerhed har konkluderet, at patienterne på det lukkede afsnit i Slagelse er blevet behandlet med medicin i mængder og kombinationer, som har udsat dem for »unødig og i visse tilfælde alvorlig fare«.

Behandlingen er blevet iværksat af den samme psykiater, overlæge Lars Søndergård, som for tre år siden blev afskediget fra Psykiatrisk Center Glostrup og midlertidigt frataget retten til at virke som psykiater på grund af omfattende overmedicinering af patienterne.

Han er nu igen frataget retten til at arbejde som psykiater, og direktionen i Psykiatrien Region Sjælland besluttede i onsdags at afskedige ham med øjeblikkeligt varsel.

Tillid til overlæge væk

Lars Søndergård var i 2014 eneste ansøger til en overlægestilling i Slagelse, og det blev aftalt med Sundhedsstyrelsen, at han skulle være under overvågning af den ledende overlæge for psykiatrien i Vestsjælland. Som noget af det første udarbejdede Lars Søndergård en vejledning til læger og personale om tvangsbehandling, som Styrelsen for Patientsikkerhed i sin afgørelse betegner som en »legitimering af en generel overmedicinering«.

Vejledningen blev godkendt og senere forsvaret af den ledende overlæge, og det er blandt andet på den baggrund, at styrelsen har sat den ledende overlæge under »skærpet tilsyn«.

Styrelsen konkluderer også efter en gennemgang af behandlingen af fem patienter, at overlægen »ikke fandt patientsikkerhedsmæssige problemer ved flere groft uforsvarlige ordinationer«. Det giver anledning til bekymring for, at »han i sin faglige virksomhed udgør en forringet sikkerhed for sine patienter«.

Det er usædvanligt, erkender Søren Bredkjær, der er vicedirektør i Psykiatrien Region Sjælland, som nu skal i gang med en gennemgang af en række patientforløb og afgørelser fra Patientklagenævnet.

»På nuværende tidspunkt har vi tillid til den ledende overlæge«, siger Bredkjær.

Hverken Lars Søndergård eller den ledende overlæge på Vestsjælland har trods flere henvendelser ønsket at udtale sig.

»Dybt kritisabelt«

Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i organisationen Bedre Psykiatri, mener, at det er »dybt kritisabelt«, at den ellers meget omtalte historie fra Glostrup har gentaget sig, og han finder det »overraskende«, at den psykiatriske behandling kan ledes af en overlæge, der er sat under skærpet tilsyn.

»Det her er mildt sagt ikke tryghedsskabende«, siger han.

Mens der i sagen fra Glostrup var tale om, at patienter blev behandlet med antipsykotisk medicin i doser, der var op til fem gange højere end de maksimale i vejledningerne, har der i Slagelse primært været tale om anvendelse af flere antipsykotiske midler på samme tid, hvilket blandt andet giver risiko for hjertestop.

Regionen har sat som mål, at højst 25 procent af patienterne behandles med mere end et antipsykotisk middel. En opgørelse, som Politiken har fået udleveret, viser, at det kun har været tilfældet i tre ud af de seneste 24 måneder. I nogle måneder er 70 pct. af patienterne blevet behandlet med flere antipsykotiske midler.

Vicedirektør Søren Bredkjær siger, at det på et møde i fredags blev besluttet, at regionens retningslinjer skal gennemgås igen, overvågningen af patienternes bivirkninger skal forbedres, og der vil blive indført en ordning med medicingennemgange.

Regionens social- og psykiatriudvalg har sagen på dagsordenen på onsdag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden