Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Privathospitaler. Socialdemokraterne vil nu stemme for V-regeringens lovsforslag om én måneds behandlingsgaranti.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Markant S-skifte: Vil nu bruge privathospitaler

Socialdemokraterne vil støtte V-regeringens lovforslag om én måneds behandlingsgaranti. Og ret til udredning på privathospitaler. SF er »mundlam«.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokraterne skifter nu markant sundhedspolitisk kurs.

Partiet vil ifølge Altinget.dk højst overraskende stemme for regeringens lovforslag om behandlingsgaranti på én måned, der samtidig vil give adgang til udredning på privathospitaler.

Lovforslaget skal førstebehandles i dag.

»Det vigtigste for os er, at vi sikrer fri og lige adgang til udredning og behandling og mest mulig sundhed for pengene. Derfor så kan vi godt støtte regeringens lovforslag om behandlingsgarantien og udredningsretten«, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen til Altinget.dk.

Differentieret behandlingsgaranti

Thorning-regeringen ændrede daværende VK-regerings én-måneds behandlingsgaranti og indførte i stedet en differentieret behandlingsgaranti, hvor de vigtigste indgreb skulle ordnes inden for én måned, mens åreknuder og andet mindre vigtigt kunne vente op til to måneder. Socialdemokraternes patientrettighed var støttet af Lægeforeningen.

Samtidig indførte Socialdemokraterne dengang en ny udredningsgaranti. Den garanti vil V-regeringen med det nye lovforslag ændre, så patienter vil kunne få øget ret til at blive udredt på et privathospital.

Socialdemokraterne erkender selv holdningsskiftet, men det skyldes ifølge Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, at taksterne til privathospitaler er faldet markant:

»Modsat i nullerne er det ikke længere en guldgrube at drive privathospital, her steg udgifterne til privathospitalerne voldsomt. Den daværende VK-regering sænkede til sidst selv taksterne. Og da vi kom i regering i 2011, lavede vi yderligere tiltag, der normaliserede området«, siger Flemming Møller Mortensen.

Ordføreren påpeger, at Thorning-regeringen i 2011 fjernede skattebegunstigelsen af arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer, ligesom det blev sikret, at privathospitaler skal betale de patientskadeerstatninger.

2015 var året, hvor flest danskere blev behandlet på et privathospital på det offentliges regning.

Sundhedsminister: Er det 1. april

Sundhedsminister Sophie Løhde oplyser skriftligt, at hun er dybt, men positivt, overrasket over holdningsskiftet:

»Jeg troede et kort øjeblik, at det var 1. april. Men det her viser, at Socialdemokraterne ikke er blege for at vende på en tallerken – hverken når de sidder i regering eller i opposition. Nu håber jeg så bare for patienternes skyld, at de står ved deres holdningsskift«, siger hun.

»Det er positivt, at Socialdemokraterne også på det her område skifter politik, og nu støtter regeringens lovforslag. Jeg har haft meget svært ved at forstå, hvorfor de i årevis har kæmpet imod, at patienterne uanset fysisk eller psykisk lidelse skal have bedre mulighed for at kunne vælge ventetid fra«, siger Sophie Løhde.

SF's sundhedsordfører Jonas Dahl er også overrasket over kursændringen hos S:

»Jeg er mundlam over Socialdemokraternes kovending. Det, som Danmark har brug for, er mere støtte til vores allesammens sundhedsvæsen – ikke til private hospitaler. Deres opbakning til en behandlingsgaranti til gavn for privathospitaler er en erodering af velfærdssamfundet. Jeg fatter ikke, hvorfor Socialdemokraterne vil være med«, oplyser han skrifteligt.

Han mener, at privathospitaler nu igen skal »spinde guld« på det offentliges regning. SF fryger et mere skævt sundhedsvæsen og skæv prioritering af midlerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen kalder det »positivt«, at der er et bredt politisk fokus på at styrke patienternes rettigheder.

»Men vi er kritiske overfor at indføre en ensartet garanti uden skelen til, hvorvidt nogle sygdomme er mere alvorlige end andre«, oplyser hun.

Ifølge sygeplejerskerne kan det give et ekstra pres på et »i forvejen presset sundhedsvæsen«. Hun efterlyser flere penge, så de flere opgaver kan løftes i det offentlige sundhedsvæsen.

»Behandlingsgarantien på 30 dage må ikke føre til, at kvaliteten bliver sænket for at kunne nå at behandle alle patienterne til tiden«, siger hun.

12:01 Kommentar fra SF tilføjet. 12:19 Dansk Sygeplejeråd.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden