Operation. Flere danskere kan se frem til udredning og behandling på et privathospital, hvis ikke det offentlige kan levere varen på 30 dage.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Operation. Flere danskere kan se frem til udredning og behandling på et privathospital, hvis ikke det offentlige kan levere varen på 30 dage.

Sundhed

Derfor vil Socialdemokraterne nu sende flere på privathospital

Analyse: S gør sig klar til valgkamp og støtter derfor Venstres kortere og mere salgsbare behandlingsgaranti. Privathospitalerne kan godt glæde sig.

Sundhed

De må undre sig noget så grundigt.

De to markante Socialdemokratiske sundhedspolitikere, der i dag har et debatindlæg i Politiken under titlen: »Nye patientrettigheder rammer desværre skævt«.

Socialdemokraterne Sophie Hæstorp Andersen og Ulla Astman, henholdsvis formand for Region Hovedstaden og Region Nordjylland, kritiserer i utvetydige vendinger Venstre-regeringens nye lovforslag, der skal førstebehandles i Folketingssalen sidst på eftermiddag i dag.

Lovforslag vil sikre, at alle borgere får ret til behandling inden for én måned, sådan som patientrettigheden også gjaldt, da Lars Løkke Rasmussen tidligere var statsminister.

I modsætning til den såkaldte differentierede behandlingsgaranti, som S-R-SF-regeringen indførte, hvor borgere med visse sygdomme skulle behandles inden for én måned, mens andre borgere med mindre alvorlige lidelser kunne vente i op til to måneder.

Venstres nye lovforslag vil samtidig udvide patienters ret til hurtig udredning på et privathospital, hvis det offentlige ikke kan levere varen inden for 30 dage.

De to tunge Socialdemokrater harcelerede mod denne brug af sundhedskroner, hvor alle patienter selv med mindre skavanker hurtigt kan komme på et privathospital, hvis ikke det offentlige leverer.

»Vi er nødt til at være ærlige omkring, at der er begrænsede ressourcer i vores sundhedsvæsen. Alle kan ikke komme til med det samme. Det ville klæde regeringen at være ærlig om det«, sluttede de to socialdemokrater.

Det, de to indflydelsesrige og markante S-politikere ikke lige vidste, var, at Venstre-regeringens lovforslag nu direkte støttes af deres eget parti.

Højst overraskende valgte Socialdemokraternes sundhedsordfører på Christiansborg Flemming Møller Mortensen i dag tirsdag at offentliggøre partiets markante sundhedspolitiske kursskifte på nichemediet Altinget.dk.

SF er mundlam

SF’s sundhedsordfører Jonas Dahl er »mundlam over Socialdemokraternes kovending«, mens sundhedsminister Sophie Løhde (V) »et kort øjeblik troede, at det var 1. april«.

Kursændringen viser flere forhold for det store oppositionsparti.

For det første er det ikke en holdningsændring til den kortere behandlingsgaranti og dermed øget brug af privathospitaler, der har været modnet i partiet. Ellers ville de to så markante Socialdemokrater aldrig have skrevet indlægget, der nu går imod partiets officielle linje.

For det andet gør Socialdemokraterne sig klar til en kommende valgkamp.

Her er det altid svært at forklare danskerne, hvorfor man skal stemme på Socialdemokraterne, når Venstre har et tilbud om hurtigere behandling; offentligt eller privat. Under en valgkamp bider få på rationelle argumenter om, at sundhedsvæsenet ikke har ubegrænsede midler, så nogle syge danskere godt kan vente lidt længere.

For det tredje, og vigtigste, støtter Socialdemokraterne nu fuldblods de private hospitaler, som en integreret del af det offentlige skattebetalte sundhedsvæsen, når det ikke kan levere varen hurtigt nok.

Socialdemokraterne forklarer holdningsskiftet med, at der nu er kommet styr på betalingen af privathospitalerne.

»Derfor vil lovforslaget ikke være en tilbagevenden til den daværende VK-regerings overbetaling af privathospitalerne«, som sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen siger til Altinget.

Spørgsmålet er så, hvordan de langt mere privathospitalskritiske partier i rød blok tager imod S-støtten til V-regeringens behandlings- og udredningsgaranti.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I 2010 toppede udgifterne til privathospitaler med 1,7 milliard kroner. Men udbudsrunder, lavere takster og øget konkurrence har de senere år sikret mere sundhed for pengene på privathospitalerne, så der i 2014 kun blev brugt 1,2 milliarder.

2015 blev samtidig året, hvor flest danskere på det offentliges regning blev sendt på privathospital. Allerede under valgkampen skrev Politiken, hvordan Thorning-regeringen i de første tre måneder af 2015 sendte lige så mange borgere på skattebetalt privathospital som i Løkkes gyldne år i 2010.

I den socialdemokratiske selvforståelse har man nu fået styr på de gyldne haner, som Løkke åbnede. Partiet vil holde skarpt øje med privathospitalerne og foreslår derfor også en evaluering af Venstres lovforslag om to år.

»Vi frygter ikke længere, at det kan ske overbehandling ved at indføre en garanti på 30 dage igen. Vi støtter lovforslaget, som det ligger nu«, siger Flemming Møller Mortensen.

Det havde han bare glemt at oplyse de to ledende partifæller, der styrer hospitalerne i Nordjylland og Hovedstaden. Før de satte sig til tasterne og rasede mod Venstre-regeringen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce