Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
koldt. Et flertal i Folketinget ønsker at tillade, at ubefrugtede æg kan fryses ned og sælges på lige fod med sæd. Her er det sæd, der køles ned til minus 196 grader i store tanke hos Nordic Cryobank.
Foto: ADRIAN JOACHIM

koldt. Et flertal i Folketinget ønsker at tillade, at ubefrugtede æg kan fryses ned og sælges på lige fod med sæd. Her er det sæd, der køles ned til minus 196 grader i store tanke hos Nordic Cryobank.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politisk flertal vil tillade ægbanker og verdens største sædbank er klar

Æg skal ligestilles med sæd, mener politikere. I dag er det forbudt at sælge donoræg.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhver, der har brug for donorsæd, kan frit købe sæden hos en sædbank. Man kan ligefrem klikke rundt på hjemmesiden for at udvælge den helt rigtige donor, før man betaler, og alt er velorganiseret og let at gå til.

Anderledes besværligt og restriktivt er det for de barnløse, der ikke har brug for sæd, men æg.

LÆS OGSÅ

Det står nemlig i loven, at al handel med menneskelige æg er forbudt. Det betyder, at alle donationer foregår rundt omkring på lokale fertilitetsklinikker, og som modtager gælder det om at være heldig at stå på venteliste et sted, hvor der dukker en anonym donor op. Eller om selv at opspore en kvinde, der vil donere sine æg.

100.000 kroner for et forsøg

Men nu er et flertal udenom regeringen parat til at gøre ægbanker lovlige for at hjælpe barnløse ud af den ulykkelige situation, mange står i. Politiken har beskrevet, hvordan par typisk står på venteliste et sted mellem to og fire år, før de får mulighed for at forsøge at få deres ønskebarn. Nogle falder for aldersgrænsen på 45 år, mens de venter. Andre giver op eller beslutter at prøve lykken i udlandet, hvor de betaler op til 100.000 kroner for et enkelt forsøg på at blive gravid med donoræg i for eksempel Spanien, Grækenland, Tjekkiet eller Rusland.

Politikerne er enige om, at der skal gøres noget for at ændre situationen, og flere peger på det paradoksale i, at det er tilladt at sælge sæd, men ikke æg herhjemme.

»Det er i alles interesse, at ægbanker bliver lovliggjort, så vi kan hjælpe de barnløse. Desuden giver det ingen mening, at vi er et af verdens førende lande, hvad angår sædbanker, mens vi er håbløst bagefter med æg. Det her gælder også om at fastholde viden og know-how på fertilitetsområdet i Danmark«, mener SF’s sundhedsordfører Jonas Dahl (SF).

SF overvejer i øjeblikket, om de skal stille et beslutningsforslag, der, hvis det vedtages, pålægger regeringen at fremsætte et lovforslag om at tillade handel med menneskelige æg.

Et sådant beslutningsforslag er Liberal Alliance allerede i fuld gang med at udarbejde, og de håber at kunne have det klar i løbet af få dage, fortæller sundhedsordfører May-Britt Kattrup.

»Vi ser meget gerne, at ægbanker bliver tilladt. Vi ønsker at ligestille ægbanker med sædbanker, så barnløse kan få adgang til donoræg i Danmark. Det er ikke rimeligt, at de tvinges til at stå på venteliste i årevis eller tage til udlandet for at få behandling«, siger hun.

Også Socialdemokraterne, Enhedslisten og Alternativet er positivt indstillede over for at tillade ægbanker. Sundhedsordførerne peger på, at flere danske kvinder formentlig vil melde sig som donorer, fordi sædbanker vil være bedre til at hverve dem, og der vil også være mulighed for at købe udenlandske æg gennem sædbanken, som kan bruges til behandling i Danmark. I dag kan man ikke importere æg fra udlandet, fordi handel med menneskelige æg er forbudt.

Tilsammen har de fem partier 90 mandater, og udgør dermed et flertal i Folketinget udenom regeringen. Det vil sige, at ægbanker formodentlig bliver lovlige i nær fremtid, selv om sundhedsminister Sophie Løhde (V) er skeptisk.

»Umiddelbart mener jeg ikke, vi skal ændre reglerne på området og ophæve forbuddet mod salg af donoræg. Det rejser i hvert fald en række væsentlige etiske overvejelser, og jeg synes, at den slags spørgsmål fortjener en grundig drøftelse. Derfor vil jeg tage initiativ til, at vi i ordførerkredsen drøfter sagen på et kommende etisk møde«, skriver hun i en mail til Politiken.

Flere penge på bordet

Foreningen Bliv Ægdonor, som arbejder for, at flere melder sig som ægdonorer, glæder sig ved udsigten til, at der kommer ægbanker herhjemme.

»Men jeg tror, at man samtidig bliver nødt til at hæve det beløb, kvinder får for at donere, hvis der skal komme flere danske ægdonorer. 2.400 kroner står ganske enkelt ikke mål med alt det, kvinden skal igennem, og erfaringer fra udlandet viser, at hvis man hæver beløbet, så er flere villige til at donere«, siger formand Rikke Vestenbæk med henvisning til, at en ægdonation kræver, at kvinden møder op på klinikken fem gange i løbet af to uger og skal tage hormoner i 10-12 dage. Desuden kræver selve ægudtagningen en mindre operation, hvor hun skal være sygemeldt hele dagen.

SÅDAN FOREGÅR EN ÆGDONATION (Artiklen fortsætter under grafikken)

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Cryos er klar

Danske Cryos er verdens største sædbank, og den er fuldstændig klar til også at få æg på hylderne, så snart Danmark tillader det, oplyser direktør Ole Schou.

»Vi har allerede over 100 donorer i vores kartotek og 2000 æg på lager. Vi skal selvfølgelig lige etablere os med operationsstuer og ansætte personale, men ellers er vi helt klar. Alle procedurer er udarbejdet; det er bare at trykke på startknappen«, siger Ole Schou, som ikke tør vente længere med at komme med på vognen og derfor åbner en ægbank i Orlando i Florida om tre uger.

»Jeg havde faktisk regnet med, at de danske politikere ville have lovliggjort det for længst, men nu kan vi ikke vente længere, selv om vi helst ville have åbnet i Danmark som det første sted. Det er jo her, vi har vores hovedsæde«.

LÆS OGSÅ

Ole Schou mener godt, at han kan skaffe flere danske donorer til en ægbank, selv om godtgørelsen ikke hæves fra de 2.400 kroner, det er tilladt at give i dag.

»Dels kan vi sætte ind med oplysningskampagner, dels har jeg en idé om, at vi kan tilbyde en løsning, hvor kvinderne donerer hvert andet æg og får hvert andet æg frosset gratis ned hos til en dag, hvor de eventuelt selv får brug for dem. Mange kvinder er jo så gamle i dag, før de er parat til at få børn, at deres æg ikke duer længere«.

Selv om det kan lyde forjættende, at en ægbank kan gøre kål på de årelange ventelister til donoræg, tvivler både Dansk Folkeparti og Konservative ligesom sundhedsministeren på, at lovliggørelsen af ægbanker er den rigtige vej at gå.

»Umiddelbart kan det give mening at ligestille æg og sæd, men vi må huske på, at der altså er kæmpe forskel på de sundhedsmæssige konsekvenser for donoren. For mænd kan det i princippet være ligegyldigt, om de donerer i et stykke køkkenrulle eller en plastikkop, men for kvinder er det en langt større proces at blive ægdonor. Etisk er det en helt anden diskussion«, mener de konservatives sundhedsordfører Mette Abildgaard (K).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Radikale om, hvorvidt de går ind for ægbanker eller ej.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden