Advarsel. Gravide og ammende kvinder skal holde sig fra de kviksølvholdige tun.
Foto: BORBERG THOMAS

Advarsel. Gravide og ammende kvinder skal holde sig fra de kviksølvholdige tun.

Sundhed

Kvinder spiser for meget usund fisk

Unge kvinder spiser alt for meget kviksølvholdig tun, viser amerikansk studie, som kan overføres til Danmark.

Sundhed

Budskabet om at spise fisk er tilsyneladende trængt ind. Men vi spiser for meget af den forkerte slags fisk.

Det viser en amerikansk undersøgelse, som den danske professor i miljømedicin, Philippe Grandjean, står bag.

Blandt 254 kvinder i den fødedygtige alder, der hyppigt spiser fisk, har 29 procent af dem for meget kviksølv i kroppen i forhold til grænsen på 1 part per million(1ppm).

Samtidig får disse kvinder, som altså spiser mere fisk end andre - nemlig mindst to gange om ugen - ikke nok af de gode omega-3 fedtsyrer.

»Forklaringen er, at kvinder især spiser tun, specielt albacore (hvid tun), som ikke er særlig næringsrig på omega-3, men indeholder alt for meget kviksølv«, siger Philippe Grandjean, professor ved Syddansk Universitet.

40 procent af den kviksølv, der blev målt i kvindernes krop, stammer fra tun. I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide og ammende kvinder højst spiser 100 gram rovfisk, som tun, om ugen.

Den anbefaling er ikke god nok, mener Philippe Grandjean:

»Efter min mening er det eneste rigtige at gøre at advare mod overhovedet at spise nogen som helst af de forurenede fisk, altså også albacoretun og dåsetun«.

Grænseværdien skal ned

Philippe Grandjean og andre førende forskere på området, har i årevis arbejdet for at få grænseværdien ned fra 1 ppm til 0,58 ppm. Og måler man i forhold til dén grænse, er det 60 procent af de undersøgte kvinder i USA, der har for meget kviksølv i kroppen.

Kan man overføre resultaterne til danske kvinder?

»Jeg vil mene, at forholdene i Danmark er omtrent de samme«, siger professor Philippe Grandjean.

Sammen med læge Line Kirk har han for nylig undersøgt udsættelsen for kviksølv blandt gravide kvinder fra fødegangen på Odense Universitetshospital. Hér viste det sig, at 1 ud af 4 kvinder lå over de 0,58 ppm.

Kviksølv mistænkes for at skade hjernen hos fostre og babyer, og ophobes i store rovfisk som rokke, helleflynder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun som tunbøffer.

Til gengæld er det sundt at spise fed fisk som laks, ørred, makrel og sild, som har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, hvilket kan forebygge hjerte- og karsygdomme.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mona Samir Sørensen eller Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce