Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
velgørenhed. Der er stor mangel på ægdonorer, men de seneste to dage har flere meldt sig, så barnløse kan få deres store ønske opfyldt.
Foto: ASTRID DALUM

velgørenhed. Der er stor mangel på ægdonorer, men de seneste to dage har flere meldt sig, så barnløse kan få deres store ønske opfyldt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye ægdonorer melder sig

De seneste dages fokus i medierne får flere kvinder til at melde sig som donorer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af i går og i dag har foreningen Bliv Ægdonor fået henvendelser fra ikke færre end 30 nye potentielle ægdonorer. Det skal ses i lyset af, at der i løbet af en normal uge melder sig højst én.

»Vi er så glade. Det er helt tydeligt, at det hjælper, når der bliver skrevet i aviserne og vist indslag på tv, og den efterfølgende debat på de sociale medier rykker også noget. Min fornemmelse er, at rigtig mange kvinder slet ikke har været klar over, at det er en mulighed at blive ægdonor«, siger formand for foreningen Rikke Vestenbæk.

Oplysning hjælper

Hun fortæller, at flere af kvinderne har skrevet til hende, at de har venner, der er i fertilitetsbehandling med deres egne æg og derfor ved, hvor hårdt og udmattende, det er. Men de har ikke vidst, at de ved at donere æg kan hjælpe andre barnløse, der ikke selv har æg.

»Det lader til, at oplysning gør en kæmpe forskel. Jeg ville ønske, at sundhedsmyndighederne ville køre en kampagne, så budskabet kunne komme endnu bredere ud. Som lille forening har vi ikke selv ressourcerne til det«, siger Rikke Vestenbæk.

Også på fertilitetsklinikken Trianglen i Hellerup, har de mærket, at ægdonation er et emne i Politiken og andre medier i disse dage. Her havde man ellers helt opgivet at hverve donorer, men i løbet af i går og i dag har tre kvinder meldt sig som ægdonorer på klinikken.

»Det er vi superglade for, for på den måde får vi mulighed for at hjælpe par, der desperat har brug for donerede æg for at kunne få deres drøm om et barn opfyldt«, siger indehaver af Trianglen, speciallæge Kåre Rygaard.

Mnister tvivler på kampagne-effekt

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver dog i en mail til Politiken, at der ikke er nogen planer om en kampagne fra sundhedsmyndighedernes side.

»Man kan nok også diskutere, hvor langt man kan nå med en generel information til alle danske kvinder om muligheden for at donere æg og hvor mange, der vil føle, at de bør reagere på en opfordring. Men jeg vil følge området tæt for at se, om der skulle være brug for mere oplysning«, skriver hun.

Politiken har de seneste to dage i en række artikler beskrevet, at der er stor mangel på donoræg i Danmark. Barnløse par står på venteliste i op til fire år, før de får mulighed for at forsøge at få deres ønskebarn. Nogle står der så længe, at de falder for aldersgrænsen på 45 år, andre opgiver helt at få et barn. Eller de tager til lande som Spanien, Grækenland, Tjekkiet eller Rusland og betaler op til 100.000 kroner for et enkelt forsøg på at blive gravid med udenlandske æg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden