Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
alene. Loven forhindrer, at børn født ved hjælp af ægdonation kan få helsøskende. Det bør ændres, mener flere.
Foto: PER FOLKVER

alene. Loven forhindrer, at børn født ved hjælp af ægdonation kan få helsøskende. Det bør ændres, mener flere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regel forhindrer helsøskende ved ægdonation

Ægdonorer må kun donere ét sted. Det har uheldige følgevirkninger, påpeger flere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste år blev det forbudt for ægdonorer at donere æg mere end ét sted, og hun må højst gøre det seks gange i alt. Det vil sige, at har hun først doneret æg på for eksempel Rigshospitalet, så må hun ikke senere donere på en privatklinik eller omvendt.

Reglen blev indført for, at kvinder ikke fristes til at donere æg igen og igen for pengenes skyld - man får 2.400 kroner for det - og for at sikre, at der i et lille land som Danmark ikke bliver født alt for mange børn, der stammer fra den samme ægdonor.

Men reglen har en meget uheldig følgevirkning, påpeger flere kilder, Politiken har talt med. Når kvinder kun må donere æg ét sted, så forhindrer det i praksis, at et barn født efter ægdonation kan få helsøskende.

Sagen er, at hvis en kvinde for eksempel har fået æg fra sin søster på et offentligt hospital, men det ikke har resulteret i et barn i løbet af de tre forsøg, man som barnløs kan få i det offentlige, så kan hun ikke bruge sin søster som donor længere, når hun skifter til en privat klinik. Og hvis det rent faktisk lykkedes at få et barn, så kan kvinden ikke bruge sin søster som donor, hvis hun ønsker at få et barn mere, da det offentlige kun hjælper med det første barn.

»For langt de fleste er det et drømmescenarie, hvis deres børn kan blive helsøskende, og det kræver jo, at de kan få æg fra den samme donor til det næste barn. Men hvis det første barn er lavet på et offentligt hospital, så er den mulighed udelukket. Det kan da ikke være meningen«, siger Rikke Vestenbæk, som er formand for foreningen Bliv Ægdonor, der arbejder for, at flere melder sig som ægdonorer.

Rikke Vestenbæk mener, at sundhedsmyndighederne i stedet burde oprette et centralt register, hvor alle ægdonorer opføres.

»For mig at se er den regel en aldeles uhensigtsmæssig hovsaløsning i stedet for at oprette et register. I stedet for at beskytte donorer og modtagere spænder den faktisk ben for, at nogle kan få deres ønskebørn«, siger Rikke Vestenbæk.

»Helt gakkelak«

Også Dansk Fertilitetsselskab, som repræsenterer alle behandlere i både offentligt og privat regi, påpeger, at reglen om, at kvinder kun kan donere æg ét sted, burde fjernes.

»Det nytter ikke, at vi afskærer folk fra at få børn, der er helsøskende. Der er helt klart basis for opblødning på det her område«, siger formand Elisabeth Carlsen, som er overlæge på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

Det samme mener speciallæge Kåre Rygaard, der er indehaver af en af Nordens største private fertilitetsklinikker, Trianglen i Hellerup.

»Det er helt gakkelak, og vi har tænkt os at gå i dialog med myndighederne om det. Vi har for nylig haft et eksempel på, at en kvinde faldt for 40-års reglen i det offentlige, men vi kunne ikke hjælpe hende videre med den donor, som hun selv havde skaffet, fordi donoren allerede havde fået taget æg ud på det hospital, hvor kvinden var i behandling, før hun blev for gammel. Det er urimeligt begrænsende«, mener Kåre Rygaard.

I det offentlige må barnløse kvinder få behandling, indtil de er 40 - på privatklinikker må behandlingen fortsætte, indtil kvinden fylder 46 år.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver i en mail til Politiken, at hun godt kan se, hvad kritikerne mener.

»Jeg kan godt se, at reglen om, at man kun må donere ét sted, kan være uhensigtsmæssig i forhold til ægdonorer. Så det lyder som en problemstilling, vi skal have kigget på for at vurdere, om reglen eventuelt skal ændres«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden