Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

advarsel. Professor Søren Ziebe beder politikerne tænke sig godt om, før de tillader private ægbanker.
Foto: GORM OLESEN

advarsel. Professor Søren Ziebe beder politikerne tænke sig godt om, før de tillader private ægbanker.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor advarer »på det kraftigste« mod private ægbanker

Patienterne vil blive taberne, mener chef for Rigshospitalets fertilitetsklinik.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Private ægbanker vil langt fra løse problemet med, at der mangler donoræg i Danmark. Tværtimod, mener professor Søren Ziebe, klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

»Jeg vil på det kraftigste advare mod, at politikerne tillader private ægbanker. Patienterne bliver taberne«.

Søren Ziebe kommer med sin advarsel, efter et flertal af politikerne på Christiansborg i går meldte, at de er klar til at tillade handel med menneskelige æg for at stoppe den store mangel på donoræg, der gør, at barnløse står på venteliste i årevis eller er nødt til at rejse til udlandet for at få behandling.

Professoren forudser, at oprettelsen af private ægbanker vil dræne de offentlige klinikker for penge i en grad, der gør, at de ikke kan være med.

»Der kommer til at ske det samme, som allerede er sket med sæd. Siden sidste år har vi været nødt til at indføre venteliste til donorsæd, fordi vi ganske enkelt ikke har råd til at blive ved med at punge ud. Priserne er skyhøje, og det samme vil naturligvis ske med æg. En privat ægbank kommer til at være et voldsomt fordyrende led – som det er nu, får vi jo æggene gratis«, påpeger Søren Ziebe.

»Jeg tvivler meget på, at en ægbank vil øge behandlingstilbuddet herhjemme – tværtimod«.

Danske æg til udlandet

Søren Ziebe peger også på, at en dansk ægbank formodentlig vil gå efter at sælge æg i hele verden, ligesom sædbankerne gør.

»Det nordiske look er populært mange steder i verden, så jeg vil tro, at selv om det lykkes en privat ægbank at hverve flere donorer, end der er i dag, så vil de danske æg slet ikke blive her i landet. De vil blive solgt til udlandet, og så kan det være, at danske kvinder kan købe æg fra Ukraine eller Rusland. Det er verden på hovedet i mit univers«, siger Søren Ziebe, som opfordrer politikerne til at tænke sig om en ekstra gang.

»Jeg mener, at den oplagte løsning er at oprette en central, offentlig sæd- og ægbank, som kan levere både æg og sæd til offentligt betalte fertilitetsbehandlinger. Når vi på forhånd ved, at det primært er det offentlige, der kommer til at købe varen, hvorfor så gøre den så dyr som muligt«, spørger Søren Ziebe retorisk.

Hans forventning er, at en stor, offentlig sæd- og ægbank vil have lige så gode muligheder for at rekruttere donorer i Danmark, som en privat bank. Især, hvis godtgørelsen for at donere æg sættes op, ligesom man har gjort i Skåne. Der er ventelisten til ægdonation helt forsvundet, efter man skruede beløbet op til 9.000 danske kroner. Søren Ziebe mener, at det trods alt vil være billigere end at skulle købe æg i en privat ægbank.

Liberal Alliance er et af de partier, der går ind for at tillade handel med menneskelige æg. I går sendte partiet et beslutningsforslag af sted, der pålægger regeringen at »fremsætte de nødvendige lovforslag, så salg af æg bliver sidestillet med salg af sæd«. Det skal ske inden udgangen af det første halvår af 2016, skriver Liberal Alliance i beslutningsforslaget.

Barnløse skal hjælpes bedst muligt

Sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA) lægger vægt på, at formålet med beslutningsforslaget er at hjælpe de barnløse, der mangler æg, på bedst mulige måde. For hende er det ikke afgørende, om en ægbank bliver etableret i offentligt eller privat regi.

»Jeg undrer mig bare over, at der så ikke allerede er en offentlig sædbank, da sædbanker jo har været tilladt længe. Der er ingen, der forhindrer det offentlige Danmark i at åbne sådan en. Så hvis det offentlige kunne håndtere donorsæd meget bedre, billigere og hurtigere end en privat bank, så fandtes den vel allerede. Jeg vil tro, at mekanismerne er de samme, når det drejer sig om ægbanker«.

Udover Liberal Alliance er både Socialdemokarterne, SF, Radikale, Alternativet og Enhedslisten positivt indstillede over for at tillade ægbanker, tilkendegav de i Politiken i går.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden