Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

lunt. I dag er det årests hidtil varmeste dag. men forårssolens stråler kan skade mere, end mange tænker på. Hvert femte barn i børnehavealderen har prøvet at blive solskoldet, og skaderne kan føre til kræft senere i livet.
Foto: JOACHIM ADRIAN

lunt. I dag er det årests hidtil varmeste dag. men forårssolens stråler kan skade mere, end mange tænker på. Hvert femte barn i børnehavealderen har prøvet at blive solskoldet, og skaderne kan føre til kræft senere i livet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på forårssolen: Hvert femte børnehavebarn bliver solskoldet

Ny kampagne skal lære børn i alderen 3-5 år at værne sig mod solen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forår og solskin trækker børn udendørs, så legepladser, gårde, gader og haver pludselig summer af liv og leg. Herligt, men selv om temperaturen endnu ikke er sommerlig, skal man passe på solens stråler, og i særdeleshed beskytte små børn mod dem.

Det er der god grund til at minde om, dokumenterer en undersøgelse foretaget af Epinion for Børneulykkesfonden. Den viser, at 19 procent af alle børn i børnehavealderen allerede har været solskoldet en eller flere gange i deres liv.

»Jeg synes, det er tankevækkende, at hver femte barn i alderen 3-5 år har været solskoldet mindst en gang. Det kalder på skærpet opmærksomhed, og det er derfor, vi iværksætter kampagnen SolSikker«, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

At kampagnen sættes i gang netop nu, skyldes at forårssol kan være særlig skadelig, fordi vinterbleg hud endnu ikke har dannet pigment og derfor er ekstra sårbar over for solens stråler. Og fordi voksne – selv om 91 procent af de adspurgte forældre i undersøgelsen svarer, det er lige så vigtigt at bruge solbeskyttelse om foråret som om sommeren – lige skal mindes om, at tanke skal føre til handling.

SolSikker er et gratis tilbud til børnehaver, der via leg, sang og dans skal gøre solbeskyttelse til noget sjovt. Det omfatter blandt andet fangelege mellem sol og skygge samt en sang med fagter, hvor børnene danser rundt og leger, at de smører sig ind i solcreme bestemte steder.

»Alle med børn ved, at de kære små bare ikke bryder sig om at få solcreme på, og især ikke i ansigtet, hvor det er vigtigt. Det kan fælles leg i børnehaven forhåbentlig være med til at ændre på, ligesom børnene lærer om det alvorlige emne solbeskyttelse på en sjov måde«, uddyber Henriette Madsen.

Mere end en ung får dagligt hudkræft

Ifølge Peter Dalum, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelses og TrygFondens solkampagne, er der al mulig grund til at tage det at beskytte børn mod forårssol alvorligt.

»Mange bliver skoldet i forårsolen, fordi det kølige vejr får os til at undervurdere, hvor stærk solen er. Og det er særlig slemt at blive solskoldet, når man er barn, fordi barnets tyndere hud er mere sårbar over for skader end voksnes«, siger Peter Dalum.

Det kommer ikke bag på ham, at et ud af fem børn under seks år allerede har prøvet at være solskoldet. Men han synes, det er et meget højt tal.

»Jo oftere, man bliver udsat for UV-stråling og solskoldninger i barndommen, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft. Hver eneste dag får mere end en ung dansker kræft i huden«, fastslår han.

Seneste opgørelse fra Cancerregisteret fra 2012 viser, at 413 unge danskere i alderen 15-34 år årligt rammes af kræft i huden – 202 af disse er modermærkekræft, som typisk er den type, folk dør af. På landsplan dør cirka 300 danskere årligt af kræft i huden. Sygdomme har været i voldsom stigning de seneste 30 år, men noget tyder på, at der er ved at ske en opbremsning.

»Det tager nogle år for canceren at udvikle sig, så små børn rammes yderst sjældent, og dødeligheden blandt unge er heldigvis lav, men det er stadig specielt ved kræftformen, at det rammer folk i en relativt ung alder«, siger projektchef Peter Dalum fra Kræftens Bekæmpelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nyd foråret - brug solbeskyttelse

Han opfordrer forældre til at tjekke solens styrke på organisationens app UV-indeks og følge de gængse råd om solbeskyttelse ved især at passe på børnene i tidsrummet mellem klokken 12 og 15, sørge for skygge, beskyttende tøj/solhatte og bruge rigelig med solcreme.

»Det er ekstra vigtigt i forårssolen, fordi børnene kan holde ud at lege længe i solen, når det ikke er så varmt. Og fordi deres hud er helt lys og ikke vænnet til solen«, siger Peter Dalum og tilføjer, at institutioner med fordel kan indrette legepladser med træer, parasoller og sejl.

Ifølge Børneulykkesfondens undersøgelse mener 84 procent af de adspurgte forældre, at ansvaret for at smøre børn ind i solcreme bør deles mellem daginstitution og forældre. 62 procent mener, at parterne også skal deles om ansvaret for at lære børnene om de tre solråd: skygge, solcreme og solhat.

Indtil videre har godt 300 børnehaver med cirka 18.000 børn tilmeldt sig SolSikker-kampagnen (materialet kan frem til 17. maj rekvireres gratis af børnehaver på www.solsikker.com). Ud over aktivitetslege omfatter pakken temaplakater, solråd og solcreme fra samarbejdspartnere Derma.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden