Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Claus Nørregaard
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tricks fra detailhandlen kan bruges til varige vægttab

I årtier har detailhandlen snydt dig til at købe - og spise - mere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kender du det? Bilen ligger lavt på vejen hjem fra Tyskland fyldt med øl, sodavand og slik til den store fest. Du har gemt det i kælderen. Alligevel må du før festen købe flere sodavand og mere Marabou. Familien har været på hugst.

»Jo mere man har hjemme, jo større sandsynlighed er der for, at man får spist det. Som mennesker har vi et ønske om status quo, der skal være den mængde, der plejer. Har vi mere end normalt, bliver vi nudget til at spise mere. Vi kan ikke barelade det være«, siger klinisk diætist Lotte Juul Madsen, der er medforfatter til bogen ’Nudging – slip madens magt’.

I 1987 var 5,6 procent af befolkningen svært overvægtige, altså havde et bmi over 30. I 2013 var det 14,1, altså næsten en tredobling på 25 år, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. En del af fedmeepidemien kan ifølge formand for Foreningen af Kliniske Diætister Mette Pedersen forklares med, at vi har mistet fornemmelsen for mæthed og portionsstørrelser:

»Mange klienter tror, at den mængde, de gennem årene er nået op på, er helt normal for en voksen person. De ved ikke længere, hvor meget – eller lidt – mad, kroppen egentlig har brug for. Samtidig oplever vi, at mange faktisk er bange for at føle sult mellem måltider. De tror, det er farligt, og derfor spiser de, hver gang når de mærker sulten. Men det er jo faktisk helt naturligt«, siger hun.

Mette Pedersen hjalp for nylig en mand på 160 kilo til et »flot vægttab« ved, at han kun måtte spise én portion til aftensmåltidet. Nudge-forfatter Lotte Juul Madsen er enig:

»Vores pejlemærker er væk, fordi de, der vil sælge mad til os, vil sælge så meget som muligt. Derfor bliver alt større. Så mister vi orienteringen. I måltidet har vi simpelthen mistet fornemmelsen for, hvad en normal portion er. Jeg har ofte patienter, der eksempelvis mener, at 8 kartofler er helt normalt til aftensmad«, siger hun.

Vores pejlemærker er væk, fordi de, der vil sælge mad til os, vil sælge så meget som muligt

I 16 år har Lotte Juul Madsen forsøgt at få overvægtige danskere til at bryde vaner og ændre adfærd, så de for mange kilo kan rasle af. Overvægt skyldes nemlig oftest, at vi automatisk får spist en hel del, som vi ikke registrerer. Vi spiser det, vi støder på i løbet af dagen, styret af gamle vaner, som vi ikke er opmærksomme på. Det er disse uvaner, hun og andre diætister vil til livs.

Nudging er et nyt modeord i sundhedsverdenen og stammer blandt andet fra detailhandlen og fødevareindustrien. I årtier har de to sektorer via forbrugeradfærd og undersøgelser set på, hvordan vi via ’puf’ kan købe og spise mere, så salget vokser. Ligesom buksevidden. Det er eksempelvis videnskabeligt bevist, at vi spiser mere slik, hvis det er flere farver. Derfor er slik oftest multifarvet i posen.

»Et nudge benyttes som regel til at påvirke folks adfærd i de situationer, hvor vi har fokus et andet sted eller af andre grunde er påvirkelige over for irrationelle psykologiske faktorer«, siger en af Danmarks førende nudging-eksperter, adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen fra RUC, som er formand for Danish Nudging Network.

Et nudge er defineret ved at påvirke menneskets adfærd på måder, der ikke burde betyde noget i princippet, men gør det i praksis. Han nævner tegningen af fluen i urinalet på herretoilettet som eksempel.

»Mænd ønsker jo ikke at tisse uden for kummen, og den lille tegnede flue burde jo ikke gøre en forskel, men gør det alligevel for mænds præcision. På den måde ændres en uhensigtsmæssig adfærd via et nudge«, siger Pelle Guldborg Hansen.

Køb ikke ind, når du er sulten

Ifølge professor i klinisk ernæring, overlæge Bjørn Richelsen, Aarhus Universitetshospital, spiller netop vores adfærd »en stor rolle« for udvikling af fedme. Derfor har fedmeforskere i årevis haft et stort fokus på netop adfærdsbehandling – ud over at patienten skal indtage færre kalorier og dyrke mere motion – da det kan hjælpe til med at holde vægten og forebygge overvægt.

Eksempelvis skal du ikke købe ind, når du er sulten. Det fører til merindkøb og køb af usunde fødevarer. Og du skal spise af mindre tallerkener, for så falder energimængden automatisk. »Adfærdsterapi alene er dog ikke tilstrækkeligt til egentlig behandling af fedme«, understreger han dog.

Når vores adfærd er centralt i forhold til fedmeproblematikken, skyldes det ifølge professoren blandt andet, at fødevareindustrien netop har specialiseret sig i vores ikkebevidste handlinger. »Fødevareindustrien kender fuldt ud og benytter de ganske mange psykologiske mekanismer, der øger salget af deres fødevarer og dermed indtaget. Blot det at reklamere for fødevarer er jo en måde, hvorpå den forsøger at ændre befolkningens adfærd til at spise mere – selv om vi ikke har brug for det«, siger Bjørn Richelsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tilgængelighed af fødevarer »overalt«, som han formulerer det, spiller også en rolle for befolkningens vægt og dermed fedmeproblemet: »Du kommer jo ud med to fransk hotdogs, selv om du egentlig bare skulle have benzin på tanken« som han siger.

Ifølge formand for Foreningen af Kliniske Diætister Mette Pedersen skal vi blive bedre til at se nærmere på fødevareindustriens produkter og styrke vores sunde fornuft. Hun oplever, at mange forbrugere bliver vildledt, fordi de tror, at de rent faktisk køber sunde fødevarer. Fordi fødevareindustrien lader os styre mod noget, vi tror er sundt, men ikke er det.

Vi bliver snydt af markedsføring, så vi ender med for mange kalorier

»Måske står der ’Protein’ på drikkeyoghurten, og vi ved, at protein er vigtigt og giver mæthed. Men hvis den indeholder 50 gram sukker, er den sjældent et godt valg. Vi bliver snydt af markedsføring, så vi ender med for mange kalorier«, siger hun og opfordrer forbrugerne til at vælge nøglehuls- eller fuldkornsmærkede fødevarer og tænke over mængder.

I hjemmet kan vi ’snyde’ – eller nudge – os selv mod færre kalorier, hvis vi fortsat ønsker store portioner, siger hun:

»Inddelingen på vores tallerken har stor betydning for vores vægt. Vælg en mindre tallerken og fyld grøntsager på mindst halvdelen. Så får du mange gram mad og stor volumen, men ikke mange kalorier, som hvis du havde kød, sovs, ris og pasta på halvdelen. På den måde kan du føle dig mæt og spise 700 i stedet for 1.500 kalorier«, siger hun.

Kure sikrer ikke varigt vægttab

De fleste danskere har prøvet slankekuren og kender skuffelsen, når kiloene hurtigt er vendt tilbage. Undersøgelser har vist, at kun 5 procent opretholder et varigt vægttab efter en succesfuld slankekur. Andre studier viser, at tre ud af fire dropper kuren inden for en måned.

Derfor bør vi nudge os selv mod de sunde valg, de varige livsstilsændringer og vægttab frem for de usunde quick fix, som slankekurene tilbyder, mener diætist Lotte Juul Madsen: »Vi kan indrette os, så vi gør det nemmest at vælge sundt – og besværligt at vælge usundt. Når teenagedrengene eksempelvis er svære at få grøntsager i, men vi ved, at de putter alt i hovedet foran computeren, hvorfor så ikke stille gulerodsstave frem?«, siger hun.

Eksperterne mener, at vi bør indrette vores omgivelser, så vi bliver mere bevidste om vores spisning. Når al forskning viser, at jo større tallerkenerne er, jo mere mad spiser vi, bør vi naturligvis begynde at spise af mindre tallerkener. Drikke af høje, slanke glas. Spise slik fra små skåle. Købe flere små slikposer frem for én stor. Fordi det helt naturligt vil bremse vores kalorieindtag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Lotte Juul Madsen handler nudging i forhold til et slankere liv ikke om forbud:

»Det er folks eget ansvar, om de drikker cola lørdag aften. Men som diætist kan jeg vejlede og sige ud fra videnskaben, at du indtager flere kalorier, hvis du sætter en 2-liters sodavand på bordet – i stedet for 8 flasker af 0,25 cl. For hver gang du åbner en ny sodavand, skaber det opmærksomhed, og du bliver bevidst om, hvor mange du allerede har drukket. På den måde kan små ændringer styre os mod de sundere valg«, siger hun.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen og Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden