Mens forsvindende få danske kvinder i dag vender hospitalet ryggen, når de skal føde, så trives hjemmefødsler i stadig større stil blandt jordemødre.
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Mens forsvindende få danske kvinder i dag vender hospitalet ryggen, når de skal føde, så trives hjemmefødsler i stadig større stil blandt jordemødre.

Sundhed

Hver anden gravid jordemoder vil føde hjemme

98 procent af alle danske børn fødes på hospitalet - men blandt jordemødre er historien en anden.

Sundhed

Af de godt 57.000 danske børn, der kom til verden i 2014, blev kun 1,6 procent - 900 børn - født inden for hjemmets fire vægge. Selv om hjemmefødsler er et fænomen i fremgang, er det naturlige fødested for langt de fleste danskere stadig hospitalet.

Men snakken er en noget anden for dem, der til dagligt har ansvaret for at bringe vores afkom sikkert til verden. Det viser en undersøgelse, Jordmoderforeningen har foretaget blandt landets jordemødre.

Af deres gravide medlemmer regnede næsten halvdelen med at skulle føde i hjemmet. Samtidig svarede 61 procent af de jordemødre, der allerede havde født, at de ønskede at føde deres næste barn hjemme.

Den fødselsfaglige ballast, jordemødre af logiske årsager ligger inde med, er en stor del af forklaringen, vurderer Jordemoderforeningens formand, Lilian Bondo. Jordemødre ved, at komplikationer bliver opdaget hurtigt, og de ved, at der er tid til at rykke på hospitalet og få styr på tingene i tide, forklarer hun.

»Det gør det nok nemmere at turde betro sig til sine kolleger. Vi er heller ikke bange for at føde på fødestuerne, så det er ikke et udtryk for, at de er problemet. Mange jordemødre har bare den opfattelse, at en normal, ukompliceret fødsel er en tryg og naturlig ting at klare i egne rammer«.

Færre indgreb i hospitalsfødsler end hjemmefødsler

Udover generelt at være en rar følelse, giver tryghed nogle helt konkrete fordele i forhold til en fødsel, fordi det fremmer udskillelsen af det vedannende hormon oxitosin. Omvendt hæmmer adrenalin og kortisol, som udskilles i stressede situationer, en kvindes veer.

Og det er ikke kun jordemødre, der vil få den tryggeste oplevelse ud af en fødsel i hjemmet, mener Lilian Bondo. Hjmmefødsler kan sagtens betyde øget ro og tryghed for almindelige fødende, hvis bare de fødende bliver forberedt godt nok på, hvad de går ind til.

JORDEMØDRE I VIDEONØDRÅB:

»Jeg tror langt flere kvinder ville vælge at føde hjemme, hvis de havde fået en god information om, hvad sikkerhedsniveauet er omkring hjemmefødsler. Mange opfatter det som mindre sikkert end på hospitalet, men hvis man står over for en helt normal og ukompliceret fødsel, vil det ofte forløbe tryggere og nemmere i hjemmet«, fortæller hun.

Ifølge sundhedsloven har alle kvinder ret til at føde hjemme med en jordemoder, som skal være til rådighed under hele fødslen og også i timerne efter.

Jeg tror langt flere kvinder ville vælge at føde hjemme, hvis de havde fået en god information om, hvad sikkerhedsniveauet er omkring hjemmefødsler.

Alle gravide skal desuden oplyses om muligheden for en hjemmefødsel, men man skal ofte mange uger ind i fødselsforløbet, før man som gravid kvinde kan komme til konsultation hos en jordemoder, der kan bringe idéen på banen. Og ved den lægekonsultation, gravide kvinder har tidligt i graviditetsforløbet, er det sjældent, at muligheden for en hjemmefødsel for alvor er på dagsordenen, oplever Lillian Bondo.

»På det tidspunkt vil mange allerede ligge så fast på tanken om at føde på hospitalet, at de færreste vil overveje om alternativet. Men det er en vigtig samtale at få, og derfor ville det være dejligt at have en jordemoderkontakt tidligt i graviditeten«, fortæller hun.

Jordemoderforeningen forventer flere hjemmefødsler

Ifølge Regionernes seneste undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende, er der enighed om, at det er en god oplevelse, at føde på landets hospitaler - men også, at det godt kunne være bedre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og gennem de seneste år har antallet af hjemmefødsler blandt danskerne da også været stigende. Efter i 2011 at have været helt nede på 0,9 procent, er antallet af hjemmefødsler steget jævnt frem til 1,6 procent i 2014.

Hos Jordemoderforeningen er man overbevist om, at tallet er endnu højere i 2015, og at det formentlig kun vil stige i fremtiden.

LÆS ARTIKEL:

De såkaldte 'Kendt jordemoder'-ordninger, der sikrer fødende det samme jordemoderteam gennem hele graviditeten, har fået antallet af hjemmefødsler til at stige drastisk flere steder i landet. En udvikling, Lillian Bondo glæder sig til at se fortsætte i takt med at ordningerne bliver bredt ud til flere danske byer.

»Vi er i forvejen ufattelig flittige til at få sendt kvinder hurtigt ud af hospitalet efter fødslen. Og der er kvinder med ukomplicerede fødsler, som ryger ind for at føde og så ellers hjem igen i en fart, altså meget bedre tjent med at blive derhjemme og få hjælpen ud til sig. Det er det mindste, man kan gøre, synes jeg«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden