Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Ballade. Læge Loiuse Brinth er blevet kritiseret for at mistænke alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Nu ser hun tilbage på al den ballade, det skabte.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun kritiserede HPV-vaccinen og fik hug - nu giver hun op

Læge Louise Brinth skabte røre, da hun kædede observationer af unge syge piger sammen med den livsreddende HPV-vaccine. Nu stopper hun og skifter afdeling. Men hun mener fortsat, at ingen interesserer sig for, hvad de syge piger fejler.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Manden kigger let bekymret på sin kone, Louise Brinth, og spørger så:

»Du er da sikker på, at det er HPV-vaccinen, der har gjort nogle af de her piger syge, ikke?«.

Reservelæge, ph.d. Louise Brinth svarer prompte: »Nej, for helvede«.

»Hvad fanden har du så gang i?«.

Spørgsmålet fra manden er velvalgt i slutningen af 2015. I måneder har han stort set ikke set sin kone. Deres tre små børn har stort ikke set deres mor. Der har ikke været noget julebag.

Louise Brinth på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital har brugt de fleste af døgnets vågne timer på de mere end 300 syge piger og unge kvinder, hun personlig har siddet over for. Piger og kvinder, der er overbevist om, at deres invaliderende lidelser skyldes vaccinen mod livmoderhalskræft, HPV-vaccinen.

Hun har fået det meste af det etablerede danske sundhedsvæsen, myndighederne og patientforeninger mod sig.

Fordi hun har turdet sætte spørgsmålstegn ved en vaccine.

Fordi hun insisterer på, at der ikke er nogen læge eller myndighed, der på nuværende tidspunkt med sikkerhed ved, i hvilken grad HPV-vaccinen gør unge piger syge.

Fordi hun mener, at alle fagfolk og myndigheder burde have en fælles interesse i at finde svar. Alligevel føler hun sig alene med den interesse.

Det hele kulminerer i november 2015, da Den Europæiske Lægemiddelmyndighed (EMA) afviser, at de mange piger kan have fået to sjældne, særlige sygdomme, træt- og svimmelhedssyndromet POTS eller smertelidelsen CRPS, fra vaccinen.

I usædvanlig direkte vendinger for en europæisk myndighed går den direkte efter Louise Brinth og hendes faglige formåen:

»Kort fortalt så formodes det, at de rapporterede tilfælde af POTS, som Brinth og dennes kollegaer har indberettet, repræsenterer et yderst selektivt udsnit af patienter, tilsyneladende valgt for at passe ind i en på forhånd bestemt konklusion om vaccinerelaterede skader«.

Louise Brinth har lagt sig ud med de europæiske lægemiddelmyndigheder.

Manden er ved at blive lidt bekymret.

Ked af kritikken

»Jeg blev voldsomt ked af kritikken, selvfølgelig gjorde jeg det. Det var så åbenlyst forkert, det EMA skrev. Men de så sig vel nødsaget til at sable mig ned, så de kunne bevare tilliden til vaccinen. Men det er trist og pinligt«, siger Louise Brinth.

Hun fastholder, at ingen læger eller myndighed reelt set ved, hvad pigerne fejler. Og om det kan skyldes HPV-vaccinen.

»Vi kan alle mene noget. Vi kan alle tro noget. Men vi ved ikke noget med sikkerhed. Vi har en gruppe piger med mange alvorlige symptomer fra alle kroppens organsystemer. Men ingen blodprøve, der kan vise, hvad de fejler. Eller om det, som pigerne fejler, skyldesHPV-vaccinen. Det her er altså komplekst. Og det må vi acceptere«, siger Louise Brinth.

Vil ikke mere

Louise Brinth er allerede stoppet på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital; den afdeling i Region Hovedstaden, der er tovholder for syge såkaldte HPV-piger.

Hun vil og kan ikke mere.

1. marts genoptog hun sin speciallægeuddannelse på en anden afdeling på Frederiksberg Hospital. Dermed skal hun ikke længere tilse de syge piger, der selv mener, at de blevet invaliderende syge af deres HPV-vaccine.

Tænk nu, hvis det om nogle år viser sig, at pigerne rent faktisk er blevet syge af selve vaccinen. Og systemet tog fejl. Hvordan skal vi så nogensinde igen kunne stole på, hvad sundhedsmyndighederne siger?

En vaccine, Danmark indførte i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 som et af de første lande i verden. Og som næsten 600.000 danske kvinder har modtaget; omtrent hver femte danske kvinde. Dermed er danske kvinder procentuelt nogle af de mest HPV-vaccinerede på verdensplan.

En vaccine, myndighederne forventer på sigt vil forebygge langt hovedparten af de dødbringende tilfælde af livmoderhalskræft, der hvert år slår 100 danske kvinder ihjel. Halvdelen under 45 år. Derfor kalder de i Storbritannien kræftsygdommen for family destroyer.

Et mønster tegnede sig

Vi skal tilbage til Synkopecentret i begyndelsen af 2013. Louise Brinth sidder med en sygeplejerske på kontoret og kigger på et stykke papir med seks-syv pigenavne.

Fagfolkene på Synkopecentret vurderer og behandler normalt patienter, der besvimer eller er svimle. Primært ældre. Men der er begyndt at komme påfaldende mange piger og unge kvinder, der selv siger, at de er blevet syge af HPV-vaccinen. Ud over at de besvimer og er svimle, har de en lang række andre symptomer.

De klager over kronisk svimmelhed, træthed, voldsomme smerter, der vandrer rundt i kroppen, konstant hovedpine, en ødelagt døgnrytme og nedsat kraft i arme og ben.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det var alt sammen symptomer, vi læger havde set før. Også hos ikkevaccinerede. Alligevel havde vi her en fornemmelse af, at noget var galt. For pigerne havde det i en grad, vi ikke havde set før. Og i høj grad den samme kombination af symptomerne. Der var et mønster«, siger Louise Brinth.

Hun understreger, at hun er fuldt ud klar over, at mange af hendes lægekolleger og myndighederne mener, at det er velkendte symptomer og lidelser, patienterne kommer med. Derfor er der stor faglig strid i lægekredse. Louise Brinth tilhører mindretallet.

Louise Brinth og overlæge Jesper Mehlsen var de to danske hovedkilder i den vaccinekritiske TV 2-dokumentar ’De vaccinerede piger’ fra 2014.

Hun valgte at stå offentligt frem med sine bekymringer, fordi et væld af syge piger havde fortalt hende, hvordan de havde været kastebolde mellem afdelinger, mellem hospitaler, mellem læger, der alle kategorisk afviste, at pigernes problemerne kunne skyldes HPV-vaccinen. Sådan som de selv formodede. Og formoder.

Men tror du, at pigernes lidelser er udløst af selve HPV-vaccinen?

»Det ved jeg jo ikke. Jeg har aldrig sagt, at de er udløstaf vaccinen. Jeg mener det, når jeg siger: Vi ved det ikke. Men hvis jeg ikke mistænker, at det kunne være en mulighed, havde jeg da aldrig kastet mig ud i det her bøvl og ballade, skulle jeg hilse og sige«.

Hun mener, at vi skylder både vaccinen og pigerne at finde ud af, hvad de fejler. Og om det har en relation til vaccinen, sådan som de selv mener.

Ifølge Louise Brinth håndterer de danske og europæiske myndigheder usikkerheden ved at afvise fagfolk som hende, der sår tvivl om vaccinens sikkerhed.

»Men de har lige så få beviser for deres holdninger, som jeg har for mine. Og det er farligt. De afviser noget, som de reelt ikke ved, om de har belæg for at afvise. Tænk nu, hvis det om nogle år viser sig, at pigerne rent faktisk er blevet syge af selvevaccinen. Og systemet tog fejl. Hvordan skal vi så nogensinde igen kunne stole på, hvad sundhedsmyndighederne siger«, spørger hun.

Lægen har ramt et dobbelt tabu

Selv mener Louise Brinth, at hun og pigerne har ramt et dobbelt tabu i sundhedsvæsenet.

Det ene handler om, hvorvidt og hvordan man må diskutere, at vacciner kan give alvorlige bivirkninger.

Det andet handler om berøringsangsten over for den lægelige samlebetegnelse ’funktionelle lidelser’, som flere vil udstyre pigerne med. En betegnelse, der er udtryk for, at ingen lægelige undersøgelser kan dokumentere årsagen til patienternes invaliderende fysiske symptomer såsom smerter og træthed.

Lægerne mener ikke, at patientens sygdomsoplevelse er indbildt. Men de mener, at den primære forklaring på de fysiske symptomer skal findes i patientens psyke eller sociale baggrund. Ikke i en vaccineudløst sygdom.

Hvorfor er det så farligt at sætte spørgsmålstegn ved vacciner?

»Fordi vacciner handler om tillid, tryghed og solidaritet. Vi forsikrer hinanden, når vi vaccinerer vores børn. Når mit barn vaccineres, beskytter jeg også naboens barn. Men vi giver vacciner til sunde og raske børn og unge, så det kræver edder-sparke-mig, at der kun er meget, meget sjældne alvorlige bivirkninger. Ellers vil ingen jo have vacciner«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har du tillid til HPV-vaccinen?

»En vaccine er sat i verden for at lave en helvedes masse ballade i vores immunsystem, så kroppen aldrig glemmer vaccinen igen. Spørgsmålet er, om denne her vaccine laver lidt formeget ballade hos visseaf de vaccinerede? Jeg tror, at langt de fleste tåler vaccinen rigtig, rigtig godt. Vi mangler bare at forholde os til, om der er en lille andel, der bliver syge af vaccinen«.

Er du egentlig vaccinemodstander?

»Nej, jeg er bestemt ikke vaccinemodstander. Jeg har ikke stillet mig op på en stol og skreget, at vacciner er farlige. Heller ikke HPV-vaccinen. Jeg har bare kaldt til debat, ikke?«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden