Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Lægeforeningen: Man skal balancere på en knivsæg

Læger skal ikke missionere for egne holdninger til godkendte lægemidler. Men det har Louise Brinth ikke gjort, og det var groft at kalde hendes forskning for subjektiv, siger næst-formand i Lægeforeningen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læge og forsker Louise Brinth har oplevet faglige tæsk i forbindelse med sine undersøgelser af trætheds- og svimmelhedssyndromet POTS og andre mulige bivirkninger af HPV-vaccinen ved Synkopecentret på Frederiksberg Hospital. Hun har nu trukket sig fra sin stilling.

Louise Brinths forskning blev stemplet som subjektiv i en rapport fra Den Europæiske Lægemiddelstyrelse (EMA), der skrev: »at de rapporterede tilfælde af POTS, som Brinth og dennes kollegaer har indberettet, repræsenterer et yderst selektivt udsnit af patienter, tilsyneladende valgt for at passe ind i en forhåndsbestemt konklusion om vaccinerelaterede skader«.

Men næstformand i Lægeforeningen og formand i Lægemiddeludvalget Michael Dupont mener ikke, at den danske forsker skal lade sig skræmme af Den Europæiske Lægemiddelstyrelses ord.

»Jeg kan ikke tage stilling til Louise Brinths forskning, men jeg synes, at det er groft at skyde hende i skoene, at hun havde dannet sin egen mening om konklusionerne, inden hun gik i gang«, siger han.

Han bakker op om konklusionen i EMA’s rapport fra 2015, hvor det blev slået fast, at HPV-vaccinen er sikker. Men han mener samtidig, at Louise Brinth har ret til at forske i og udtale sig om symptomerne hos de vaccinerede unge kvinder, der oplever, at de har fået bivirkninger af vaccinen.

»Jeg synes, det er fint, at Louise Brinth stod frem. Hvis man har en specialviden inden for et område, så synes jeg, at man skal deltage i den faglige debat, og man må som alle andre gerne ytre sig offentligt«, siger Michael Dupont.

Mener du, at læger er i en særlig situation, hvis de er modstemmer i forhold til godkendte lægemidler?

»De skal i hvert fald balancere på en knivsæg og også redegøre for den officielle holdning. Man kan ikke missionere for sine egne holdninger. Det mener jeg heller ikke, at Louise Brinth har gjort«, siger han.

En nødvendig diskussion

På det uafhængige forskningscenter Det Nordiske Cochrane Center siger professor og læge Peter Gøtzsche, at diskussion af godkendte lægemidler er nødvendigt for at sikre, at bivirkninger ikke bliver overset.

Læger skal altid rejse spørgsmål, hvis vi mener, at der er grund til det. Hvis vi observerer bivirkninger, må man undersøge det nærmere og lægge det åbent frem

»Læger skal altid rejse spørgsmål, hvis vi mener, at der er grund til det. Hvis vi observerer bivirkninger, må man undersøge det nærmere og lægge det åbent frem«, siger han.

Han har læst EMA’s rapport og mener, at den er »tendentiøs og giver en uretmæssig lussing til Synkopecentrets arbejde«.

»Der skal være plads til at undersøge berettigede spørgsmål og lægge det åbent frem. Det har der ikke været plads til i den her sag, og det mener jeg i høj grad er medvirkende til, at tilslutningen til vaccinen er blevet så dårlig, som den er«, siger han.

Læger står sammen om klage

Sammen med en række kollegaer vil han klage over rapporten fra EMA til den europæiske ombudsmand.

»Synkopecentret er blevet behandlet dårligt af Den Europæiske Lægemiddelstyrelse, og de er blevet behandlet på en måde, som bestemt ikke ansporer andre læger til at gøre opmærksom på, hvis de mistænker, at et præparat giver skadevirkninger«, siger Peter Gøtzsche.

Presseansvarlig hos EMA svarer i en mail, at de i rapporten kritiserer metoden, som Brinth og kollegaerne har anvendt, da den er kendt for at kunne resultere i selektiv udvælgelse i undersøgelser.

I Danmark vil der fortsat blive forsket i mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Der er i år sat 7 mio. kr. af til denne forskning fra satspuljemidlerne. Samtidig har Kræftens Bekæmpelse afsat knap 4 mio. kr. til samme formål, skriver Lægemiddelstyrelsen, der vil videregive relevant viden fra disse projekter til EMA. maj.b.madsen@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden