TYKKE. Andelen af fede mænd i verden i dag anslås til at være over 11 procent, mens andelen af fede kvinder er over 15 procent.
Foto: JENS DRESLING

TYKKE. Andelen af fede mænd i verden i dag anslås til at være over 11 procent, mens andelen af fede kvinder er over 15 procent.

Sundhed

Antallet af fede overstiger nu antallet af magre i verden

20 millioner mennesker er undersøgt gennem 40 år. Antallet af fede kvinder er fordoblet. Antallet af fede mænd er tredoblet.

Sundhed

Der er nu flere fede voksne i verden end undervægtige, fastslår en stor undersøgelse, der har indsamlet viden om fedme hos 19 millioner mennesker verden over gennem næsten 40 år.

Antallet af fede mænd er tredoblet i perioden, og antallet af fede kvinder er dobbelt så højt som for 40 år siden.

Det betyder, at sandsynligheden for at nå WHO's fedmemål inden 2025 er så godt som lig med nul, konkluderer forskerne. Målet var ellers, at man i 2025 på verdensplan nåede ned på samme fedmeniveau som i 2010.

LÆS ARTIKEL

Det fortæller det medicinske tidsskrift The Lancet, der netop har offentliggjort resultaterne.

Undersøgelsen sammenligner bmi (body mass index) fra 19 millioner kvinder og mænd i årene fra 1975 til 2014 og er udført af forskere fra Imperial College i London. Fedme defineres som en bmi på 30 eller derover.

Den ledende forfatter af rapporten, professor Majid Ezzat, kalder resultatet for »en epidemi af svær fedme« og opfordrer verdens regeringer til at handle.

Det konstateres blandt andet i rapporten, at i de 186 lande, som omfattes af undersøgelsen, er antallet af fede mennesker steget fra 105 millioner i 1975 til 641 millioner i 2014.

I samme periode er antallet af undervægtige mennesker steget fra 330 millioner til 462 millioner, hvilket set i forhold til stigningen i verdens befolkning er et fald.

Hvis udviklingen er fortsat siden 2014, er andelen af fede mænd i verden i dag over 11 procent, mens andelen af fede kvinder er over 15 procent. Det svarer til 266 millioner fede mænd og 375 millioner fede kvinder i verden i 2014.

»Vores forskning har vist, at over 40 år har vi gået fra en verden, hvor forekomsten af undervægtige var dobbelt så stor som forekomsten af fede mennesker, og selv om det er betryggende, at antallet af undervægtige personer er faldet i de sidste fire årtier, har den globale fedme nået et kritisk punkt«, siger professor Majid Ezzat til BBC.

Han tilføjer, at han håber, at resultaterne overbeviser landenes regeringer om at skubbe ansvaret for fedme væk fra den enkelte og over på regeringerne selv.

»Medmindre vi gør sunde fødevarer som friske frugter og grøntsager tilgængelige for alle og øger prisen på usunde forarbejdede fødevarer, vil situationen sandsynligvis ikke ændre sig«, siger han.

Flere danske forskere fra blandt andet Syddansk Universitet, Rigshospitalet, Københavns og Aarhus universiteter, Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed og Kræftens Bekæmpelse har bidraget til forskningen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden