Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DANIEL HJORTH
Foto: DANIEL HJORTH

PRES. Direktør for Dansk Handikap Forbund truede med at skabe mistillid til HPV-vaccinen, hvis ikke han blev inddraget i arbejdsgruppe.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Handikap-direktør truede direktør i Sundhedsstyrelsen i HPV-sag

»Truende, afpressende og skrevet i et perifidt tonefald«. Sådan lyder vurderingen af to mails, som direktør i Dansk Handicap Forbund har sendt til Sundhedsstyrelsens direktør om HPV-vaccine.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg er på ingen måde efter dig personligt, og det er ikke mig, der har anbragt dig i skudlinjen. Men du står der - og jeg repræsenterer en del af skydeholdet«.

Sådan lyder én af en række sætninger fra direktør i Dansk Handicap Forbund Jens Bouet, han har skrevet i mails til Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm i slutningen af 2015.

Det er netavisen Altinget, der har fået aktindsigt i de to direktørers mailkorrespondance.

»Så længe vi to ingen dialog har (her tænker jeg ikke på dialog gennem medier), er jeg tvunget til aktivt at skabe mistillid til vaccinen, da jeg ikke kan stole på, at udredning og behandling fremadrettet sker på et sagligt og objektivt grundlag«, skriver handikap-direktør Jens Bouet.

Når handikap-direktøren direkte truer med at skabe mistillid til en vaccination i det danske børnevaccinationsprogram mod livmoderhalskræft, HPV-vaccinen, skyldes det, at direktøren ønsker plads i den arbejdsgruppe, som styrelsen har nedsat, der skal tilrettelægge en ensartet udredning og eventuel behandling af de piger og unge kvinder med uklare symptomer, der selv mener, at det skyldes bivirkninger til HPV-vaccinen.

Direktøren ønskede enten direkte eller indirekte at blive inddraget i arbejdsproces, hvor der alene er repræsentanter fra regioner, lægefaglige specialister og organisationer samt Sundhedsstyrelsen.

Den krasse ordlyd fra handikapdirektøren om aktivt at skabe mistillid til HPV-vaccine får en række eksperter til i skarpe vendinger at kritisere ordlyden.

Professor i statskundskab Peter Munk Christensen, Aarhus Universitet, der har set mail-udvekslingen, påpeger over for Altinget, at det minder om afpresning og at indholdet er højst usædvanligt.

»Jeg kan ikke mindes at have set en lignende i korrespondance mellem interesseorganisationer og myndigheder. Den truende tone i handicapformandens mails er helt usædvanlig for den måde, som interesseorganisationer og myndigheder normalt kommunikerer på. Det er helt uden for skiven«, siger Peter Munk Christiansen.

Professor i strategi- og forretningsudvikling Anders Drejer, Aalborg Universitet, kalder handicapdirektørens mails for truende, uden at være ulovlige understreger han.

»Det er jo ikke bare en enkelt sætning i mailen, der står lidt skarpt. Der er stribevis af passager, der er truende, afpressende og skrevet i et personligt perfidt tonefald overfor styrelsesdirektøren«, siger Anders Drejer til Altinget.

Blandt handikapforbundets medlemsorganisationer er foreningen HPV-Update, der er meget kritisk over for myndighedernes information om HPV-vaccinen og hjælp til de syge piger.

Jens Bouet, direktøren for Dansk Handicap Forbund, afviser selv over for Altinget, at han skulle have forsøgt at afpresse Sundhedsstyrelsen. Og advarslen om »aktivt at skabe mistillid« til HPV-vaccinen skal forstås overført, forklarer han:

»Vi er meget for vaccinen, men hvis vi ikke kan fortælle, hvad der foregår, så vil der komme øget mistillid til vaccinen. Det har ingen interesse i«, siger Jens Bouet og fortsætter:

»Når jeg ikke er inddraget i dialogen, så kan jeg heller ikke sige, om deres (Sundhedsstyrelsens – red.) arbejde er godt. Men måske kunne jeg have formuleret det anderledes«, siger Jens Bouet, der dog ikke fortryder sine mails til Søren Brostrøm.

Politiken har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen. Direktør Søren Brostrøm ønsker ikke at kommentere på mailudvekslingen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden