Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udskældt handikapdirektør ville ønske, han havde skrevet det anderledes

»Det er jo decideret dumt«. »Fuldstændig uacceptabelt«. Christiansborg-politikere kritiserer skarpt formuleringer i mail fra Dansk Handicap Forbund til Sundhedsstyrelsen i sag om hpv-vaccinen. Handikap-direktør ville gerne have formuleret sig anderledes i dag.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg vil da ønske, at jeg havde skrevet det anderledes, når det trækkes frem på den måde. Klart. Men altså, jeg lægger nok ikke det samme i det, som I lægger i det«.

Sådan lyder meldingen fra Jens Bouet, direktør i Dansk Handicap Forbund til Politiken efter en mailkorrespondance mellem handikap-direktøren og direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, tirsdag blev offentliggjort i netavisen Altinget.

Ordlyden i de omstridste mails har fået professorer og sundhedsordførere på Christiansborg til skarpt at tage afstand flere af Jens Bouets centrale formuleringer.

DOKUMENTATION

Handikap-direktør Jens Bouet skriver blandt andet i sine mails:

»Så længe vi to ingen dialog har (her tænker jeg ikke på dialog gennem medier), er jeg tvunget til aktivt at skabe mistillid til vaccinen, da jeg ikke kan stole på, at udredning og behandling fremadrettet sker på et sagligt og objektivt grundlag«.

»Jeg er på ingen måde efter dig personligt, og det er ikke mig, der har anbragt dig i skudlinjen. Men du står der - og jeg repræsenterer en del af skydeholdet«.

De opsigtsvækkende mails er skrevet, fordi handikapforbundet ikke er med i en arbejdsgruppe, hvor regioner, myndigheder og læger skal sikre en ensartet udredning og behandling af piger og unge kvinder på tværs af landet med uspecifikke symptomer, der kan skyldes vaccinen mod livmoderhalskræft. Andre patientforeninger og organisationer er heller ikke repræsenteret i arbejdsgrupppen.

Men handikapforbundet havde fået en forståelse for, at den skulle være med til at genskabe tilliden til en hpv-vaccine, der i nogle år har været særdeles omdiskuteret, og hvor de unge pigers tilslutning til vaccinen er styrtdykket.

Lidt ude af kontekst

Jens Bouet, direktør i Dansk Handicap Forbund, hvorfor skriver du, som du gør, til Sundhedsstyrelsens direktør:

»Det er lidt ude af kontekst, da der er gået nogle telefonsamtaler forud. Vi har kastet os ind i den her problematik om HPV-pigerne for at være dem uden personlige følelser, der kunne kaste lys over, hvad der skal til for at skabe ro blandt HPV-forældrene, der har personlige følelser i det. I den forbindelse har jeg talt med Søren (Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, red).«

»Jeg finder ud af, at der skal nedsættes en gruppe, der skal lave retningslinjer for et afklarings- og behandlingsforløb. Det taler vi i forbundet med alle involverede om, og vi synes selv, at det er meget naturligt, at vi indgår som del i den gruppe, da det giver os mulighed for at gå tilbage til de her meget frustrerede forældre og sige: 'Hør her, nu sætter man fokus på det her, vi er selv en del af det, nu tror vi, at der er håb og bedring forude, nu kommer der et afklarings- og behandlingforløb'.«

»Efterfølgende finder vi ud af, at man på ingen måde ønsker en dialog med os, forældre eller andre i forløbet. Og i hele det her forløb tager man afsæt i, at det er pigernes psyke, der er noget galt med. Det bliver vi rigtig, rigtig kede af. Og derfor er der en masse forældre, der reagerer, og så er jeg nødt til at sige til Søren, at jeg ikke kan skabe ro på bagperronen, hvis ikke jeg er inde i loopet og kan fortælle, hvad der foregår«.

Det er jo en arbejdsgruppe, blandt dem, der styrer hospitalerne og dem, der udreder og behandler på hospitalerne, lægerne, der skal sikre en ensartet indsats. Ingen patientforeninger eller andre organisationer er med. Hvorfor tror du, at du kan presse dig ind i en arbejdsgruppe, hvor patientrepræsentanter ikke nødvendigvis hører naturligt til?

»Fordi det var der lagt op til fra politikere og andre. Forbrugerrådet var også overrasket over, at de ikke var inviteret med ind. Netop fordi forældrenes retorisk, som de havde anvendt i pressen og hjemmesider, havde fjernet tilliden til vaccinen. Vi var af det spinkle håb, at man ville se objektivt på tingene. Hvis vi bare kunne høre med, være med og melde tilbage til alle forældrene, at nu var der gang i noget, der så fornuftigt ud«.

I er skuffede. Men er din måde at formulere dig i mails til Sundhedsstyrelsens direktør fornuftig set fra Dansk Handicap Forbunds side?

»Altså, nu vil jeg sige, at jeg vil da ønske, at jeg havde skrevet det anderledes, når det trækkes frem på den måde. Klart. Men altså, jeg lægger nok ikke det samme i det, som I lægger i det«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du skriver: 'Så længe vi to ingen dialog har, er jeg tvunget til aktivt at skabe mistillid til vaccinen'. Hvordan vil du aktivt at skabe mistillid til vaccinen?

»Det er gennem ikke at kunne oplyse, at nu sker der noget positivt. Sundhedsstyrelsens store problem har hele tiden været, at de har tiet tingene ihjel. Derfor er tingene pisket op, som de er.«

Du skriver, at du aktivt vil skabe mistillid til en vaccine i det danske børnevaccinationsprogram...

»Ja, det gør jeg indirekte ved ikke at bakke op om det, som Sundhedsstyrelsen sætter i gang. Og jeg synes ikke, at jeg kan bakke op om noget, når jeg ikke selv er del af det eller har indsigt i det«.

Det vil sige, når du ikke må få lov til at sidde med ved bordet, hvor mange andre heller ikke sidder med, bliver du nødt til aktivt at skabe mistillid?

»Nej, men implicit medvirker jeg til at skabe mistillid, i og med jeg ikke kan bakke op om ting, jeg ikke ved noget om. Jeg ved godt, at det er formuleret firkantet. Men det er jo taget lidt ud af kontekst.«

Forældrene er skydeholdet

Du skriver også: 'Jeg er på ingen måde efter dig personligt, og det er ikke mig, der har anbragt dig i skudlinjen. Men du står der - og jeg repræsenterer en del af skydeholdet'. Hvad er det for et skydehold, du repræsenterer?

»Det er forældrene. Hele det her facebook-set-up, der har været, i de to forældregrupper, det har gjort, at tilliden til vaccinen er fjernet. Så kaster vi os ind i og siger, 'vi vil gerne hjælpe jer kære forældre, men kun på den præmis, at vi bakker op om vaccinationsprogrammet, og vi er med på, at det program er der, men vi vil sikre jer et godt afklarings- og behandlingsforløb, der er rimeligt og reelt, så I får jeres tryghed tilbage'. Det er også det, der bliver meldt ud til Sundhedsstyrelsen og offentligheden, da vi går ind i det her. Der havde vi et spinkelt håb om dialog med myndighederne. Men vi har ingen dialog med Sundhedsstyrelsen. Først da vi nedsætter en dialoggruppe selv, får vi hul igennem.«

Er det her en hensigtmæssig måde at arbejde på som interesseorganisation?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Basalt set prøver vi ikke at true ting igennem. Det er ikke den måde, vi normalt arbejder på. Og jeg har ikke haft til sinde at true mig til noget som helst i denne sammenhæng. Og jeg er med på, at ordlyden kunne være valgt bedre. Jeg har forsøgt at skrive et eller andet med, hvad en konsekvens kunne være, er, var«.

Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra landsformand i Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen, til direktørens mailudveksling med Sundhedsstyrelsen. Uden held.

Sundhedsstyrelsen oplyser til Politiken, at direktør Søren Brostrøm ikke ønsker at udtale sig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden