Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Farligt. Hvor dejligt det end er at nyde en varm dag i solen, så er det farligt, hvis ikke man husker at beskytte sig mod den gule kugle foroven. Det gælder også i foråret, hvilket mange forældre imidlertid ser ud til at glemme. Mindre end hvert andet børnehavebarn bliver smurt ind i solcreme på solrige forårsdage.
Foto: POSSELT LÆRKE

Farligt. Hvor dejligt det end er at nyde en varm dag i solen, så er det farligt, hvis ikke man husker at beskytte sig mod den gule kugle foroven. Det gælder også i foråret, hvilket mange forældre imidlertid ser ud til at glemme. Mindre end hvert andet børnehavebarn bliver smurt ind i solcreme på solrige forårsdage.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre glemmer at beskytte deres børn mod solen - især om foråret

Forårssolen brænder også, men mindre end hvert andet børnehavebarn får solcreme på.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forårssolen har formentlig været et kærkomment syn for de fleste danskere. Men udover at slå vinterdepressioner ihjel og give anledning til glade stunder i det fri, så brænder og skolder solen også - selv i foråret.

Og det går især ud over vores børn.

Hvert femte barn mellem tre og fem år har ifølge tal fra Børneulykkesfonden været solskoldet mindst én gang i deres liv, og en ny undersøgelse giver muligvis et fingerpeg om, hvorfor det er tilfældet. Solcreme er nemlig en af de ting, forældre oftest glemmer at tænke over, inden de sender ungerne afsted i børnehave.

Undersøgelsen fra Børneulykkesfonden har samlet svar fra 180 forældre med børnehavebørn, og her svarer hver fjerde forælder, at de 'af og til' glemmer at smøre deres barn ind i solcreme, inden de sender dem afsted til institutionen - også selv om solcreme havde været nødvendigt den dag.

Samtidig erkender halvdelen, at de sjældent glemmer det, men at det dog alligevel hænder.

PAS PÅ FORÅRSSOLEN:

»Det er nok de færreste forældre, som tænker over, at det på nogle dage er lige så vigtigt at få smurt børnene ind i solcreme, som det er at huske gummistøvlerne og børste tænderne. Undersøgelser viser, at jo oftere man udsættes for UV-stråler og solskoldninger i barndommen, desto større er risikoen for senere at udvikle hudkræft«, siger Børneulykkesfondens generalsekretær Henriette Madsen.

For meget sol i barndommen øger risikoen for hudkræft

Det er især om foråret, at forældrene undervurderer vigtigheden af solcreme. Mens så godt som alle småbørnsforældre er opmærksomme på at få smurt ungerne ind i sommermånederne, er det et godt stykke under halvdelen, der gør det i løbet af foråret.

Da fonden sidste år spurgte en række forældre om deres syn på solbeskyttelse, mente 91 procent ellers, at det er lige så vigtigt at bruge solbeskyttelse om foråret som om sommeren.

Det er lige så vigtigt at tænke solbeskyttelse i foråret, fordi den blege vinterhud endnu ikke har dannet pigment, hvilket gør den mere sårbar over for forårssolen.

Og selv om forårstemperaturerne ikke altid leder tankerne i retning af solbeskyttelse, så er det mindst lige så vigtigt at vogte sig for solen i april og maj.

»Nogle tror fejlagtigt, at det kun er om sommeren, at man skal tænke i skygge, solhat og solcreme. Men det er lige så vigtigt at tænke solbeskyttelse i foråret, fordi den blege vinterhud endnu ikke har dannet pigment, hvilket gør den mere sårbar over for forårssolen. Og de yngste er især udsatte for solens stråler, fordi de opholder sig mange timer udendørs«, forklarer Henriette Madsen.

Kræftens bekæmpelse har tidligere kædet UV-stråling og solskoldninger i barndommen sammen med en øget risiko for at udvikle hudkræft senere i livet.

Seneste opgørelse fra Cancerregisteret fra 2012 viser, at 413 unge danskere i alderen 15-34 år årligt rammes af kræft i huden – 202 af disse er modermærkekræft, som typisk er den type, folk dør af. På landsplan dør cirka 300 danskere årligt af kræft i huden.

Kun hver femte børnehave kræver solcreme i foråret

Under sidste års undersøgelse svarede 84 procent, at det var et delt ansvar mellem institution og forældre, at børnene blev smurt ind, når solen lurede.

Fire ud af fem børnehaver stiller i øjeblikket krav til, at børnene skal have solcreme på om sommeren, men det samme gør sig kun gældende for hver femte børnehave i forårsmånederne.

Og det er for lidt, mener Børneulykkesfonden, der derfor har forlænget deres kampagne 'Solsikker', som de sidste år startede sammen med hudplejeproducenten Derma for at øge opmærksomheden på solbeskyttelse til børn.

SOMMEREN ER PÅ VEJ:

Sidste år deltog 549 børnehaver og 33.000 børn i kampagnen. der blandt andet omfatter aktiviteter, konkurrencer og højtlæsningsstof til børnene - alt sammen med indlagt læring om vigtigheden af at huske solcremen.

»Undersøgelsen viser på mange måder, at forældre og institutioner har for lidt fokus på solcreme i forårsmånederne, og med den viden, vi har om forårssolens effekt på børns hud, er det noget, vi gerne vil bidrage til at lave om på«, fortæller Henriette Madsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden