Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
lys. Ny forskning viser, at i det øjeblik, æg og sædcelle mødes, opstår et lysglimt.
Foto: JOACHIM ADRIAN

lys. Ny forskning viser, at i det øjeblik, æg og sædcelle mødes, opstår et lysglimt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny forskning: Der opstår et lysglimt, når æg og sædcelle møder hinanden

Den nye viden kan bruges til at udvælge det bedste æg i fertilitetsbehandling.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når to mennesker mødes og forelsker sig i hinanden, bliver det ofte beskrevet, som at der opstår en gnist. Gnisten er et billede på følelserne og kan ikke ses, men når et æg fra en kvinde og en sædcelle fra en mand mødes ved undfangelsen, opstår der rent faktisk en gnist, viser ny forskning. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I det øjeblik, et æg befrugtes, ses et lysglimt, og jo kraftigere lyset er, jo bedre synes kvaliteten af ægget at være. Forskningen vil derfor kunne hjælpe læger med at udvælge de bedste befrugtede æg, når æg skal sættes op i kvinden ved reagensglasbehandling (IVF), men de nye muligheder rejser også nye etiske spørgsmål.

Uetisk eller ej?

Den amerikanske sociolog og præsident for Catholic League i USA Bill Donohue frygter, hvad den nye viden vil føre med sig.

»Hvad vil vi gøre med de æg, der udviser et svagt lys? Smide dem væk (som vi gør i dag)? Hvad, hvis lyset er falsk alarm? Med andre ord, hvad hvis lysglimtene viser sig at være et bedrag, og forældrene senere erfarer, at deres barn ikke er olympisk sundt? Videnskab viser os, hvad vi kan gøre, men fortæller os ikke, hvad vi skal gøre«, skriver han på Catholic Leagues hjemmeside.

Blandt observatører herhjemme vækker resultaterne dog ikke bekymring. Pensioneret overlæge og medlem af Det Etiske Råd Poul Jaszczak ser positivt på forskningen.

»Det har hele tiden været et stort dilemma, at man har haft svært ved at finde ud af, hvilke æg man kunne forvente ville blive til noget som befrugtede æg i livmoderen. Det er lige før, at det ville være uetisk ikke at bruge en metode, som kan gøre det nemmere. Det er en enorm belastning for kvinden, da det er risikabelt at blive stimuleret, det gør ondt at få taget æg ud, og det er heller ikke behageligt, når de befrugtede æg skal sættes op igen. Jo færre gange man skal gennemgå den proces, jo mindre udsætter man kvinden for i fertilitetsbehandlingen«.

I forhold til den bekymring, som Bill Donohue udviser, kan Poul Jaszczak godt forstå, at nogen spekulerer over, hvor udviklingen kan føre hen, men han mener ikke, at vi skal lade os skræmme.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden