Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: SCHNOOR SØREN
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsminister vil sikre flere allergilæger

For få allergispecialister er et problem, erkender Sophie Løhde (V).

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal ske noget, så svært allergiplagede danskere lettere kan få specialisthjælp.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) vil nu bede Sundhedsstyrelsen give allergiområdet »et servicetjek« og inden årets udgang levere en plan for, hvordan der sikres flere allergispecialister i det danske sundhedsvæsen.

»Jeg vil løse den udfordring, vi har med, at vi mangler læger med tilstrækkelig faglig viden på allergiområdet. Jeg forsøger ikke at trylle problemerne væk med det her. Tværtimod. Jeg er meget bevidst om, at der er en udfordring på området«, siger hun.

Meldingen fra sundhedsministeren kommer efter, at Politiken for et par uger siden skrev, at manglen på højt specialiserede allergilæger har ført til urimeligt lange ventetider, dårligere behandling, ringere livskvalitet for de mest plagede allergikere og store regionale forskelle i adgangen til gode behandlingstilbud.

Der findes eksempelvis ikke længere en eneste højt specialiserede allergilæger i Region Nordjylland.

»Jeg vil sikre, at flere danskere hurtigt bliver udredt og behandlet for deres allergiske lidelse. Det er godt, at ni ud af ti bliver håndteret af den praktiserende læge. Men vi har en udfordring for den gruppe danskere, der har brug for den mere specialiserede indsats«, siger Sophie Løhde.

Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, kalder meldingen fra ministeren »fantastisk«:

»Wow, jeg må næsten sætte mig. Det er virkelig godt, det her. Bliver det til noget, og får vi uddannet flere allergispecialister, er det en særdeles god dag for landets allergikere. Lige nu er der så stor mangel på den højt specialiseret viden, at det går reelt ud over patienterne. Mange får ikke relevant behandling, mange skal rejse dødlangt, hvis de er så heldige at få en tid. Forskningen lider og ny specialviden siver ikke ned gennem systemet og ud til de praktiserende læger. Det her har været længe ventet«, siger hun.

18 allergispecialister tilbage

Speciallægeuddannelsen i allergologi blev nedlagt i 2004. I dag er der kun 18 aktive specialister tilbage. Om fem år er halvdelen pensioneret, vurderer de selv.

I stedet for allergologer var meningen dengang, at læger på vej mod andre speciallægeretninger, der også ofte ser folk med allergi – børne-, hud-, lungelæger – skulle kunne tage en to-årig såkaldt ’fagområdeuddannelse’ i allergi.

På 12 år har blot 14 speciallæger taget fagretningen. Ti er under uddannelse. Den sølle søgning skyldes ifølge Astma-Allergi Danmark, at det ikke nødvendigvis er karrierefremmende for en kommende lungespecialist at få særlig viden på allergiområdet.

»Derfor skal der nu sikres en gulerod til de læger, der vælger allergien til. Allergiområdet skal ikke bare været noget, nogle få vælger af sig selv. Vi skal som nation forpligte os på det antal læger, vi finder nødvendigt. Og den forankring skal ligge i Sundhedsstyrelsen«, siger Anne Holm Hansen.

Sundhedsminister Sophie Løhde vil afvente styrelsen levere plan for flere allergispecialister, men hun tror ikke »nødvendigvis«, at genindførelsen af specialet er løsningen.

»Det handler grundlæggende om at sikre, at flere læger på tværs af relevante lægespecialer får en øget interesse med allergiområdet«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Meldingen glæder også formanden for Dansk Selskab for Allergologi, speciale ansvarlige overlæge på Klinik for Allergi, Gentofte Hospital, Lone Winther:

»Det er fantastisk, at vi nu får ministerens ord for, at uddannelsen skal forankres i Sundhedsstyrelsen, så de tager ansvaret for, at vi får uddannet specialister i allergi. I dag er der ingen, der holder øje med allergiområdet og sikrer, at vi får uddannet nok specialister til at dække behovet«, siger hun.

I dag findes specialiserede allergicentre i Århus, Gentofte og Odense for de værst ramte allergikere. Alene hos Lone Winther på Gentofte Hospital ser de hvert år 18.000 borgere. Hun opfordrer sammen med Astma-Allergi Danmark til, at der kommer mindst et specialiseret allergicenter i hver region.

»Vi skal have højt uddannede specialister i alle regioner, både på hospitaler og i private speciallægepraksis’, så plagede borgere har flere steder at gå hen og få kvalificeret hjælp. Allergi drejer sig ikke kun om høfeber, der er også behov for specialiserede tilbud til dem med eksempelvis svær fødevare-, lægemiddel- og insektallergi og allergisk chok«, siger hun.

Sundhedsstyrelsens plan skal efterfølgende til politisk drøftelse på Christiansborg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden