Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen/POLFOTO
Arkivfoto: Peter Hove Olesen/POLFOTO

P-piller. Kvinder på de sociale medier raser over, at eksperter oplyser om, at man sagtens kan springe pauserne over på p-piller. (Arkiv)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Menstruation eller ej på p-piller: Kvinder på Facebook provokeres af læger

Førende læger fastslår, at kvinder kan springe menstruationen over, hvis de ønsker det. Bare fortsæt jeres indtag af p-piller, lyder det. Den melding får kvinder til at rase på de sociale medier.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du på p-piller, kan du snildt springe din menstruation helt over.

Det var tidligere på ugen budskabet i en artikel i Samvirke, der spredte sig til Jyllands-Posten og Ekstra Bladet.

Da man udviklede p-pillen, testede man dem med pauser. Skal der ændres på den anbefaling, så kræver det ekstremt store studier.

Et budskab, der i den grad har provokeret flere end tusinde kvinder på de sociale medier.

Selv er formanden for de praktiserende gynækologer DFKO, Charlotte Floridon, overrasket over reaktionerne.

»Jeg har virkelig tænkt over, hvorfor det har provokeret så mange. Specielt fordi en afstemning på Ekstra Bladets hjemmeside viser, at 70 procent allerede springer deres menstruationer over en gang imellem«, siger hun.

Ledende overlæge Thomas Larsen, formand for det videnskabelige selskab Dansk Selskab for Obsterik og Gynækologi, er ligeledes overrasket, men tror, det handler om brugen af lægemidler til at regulere kroppen:

»Nogle kvinder finder det unaturligt at lade sig regulere af kemi. De mener, at kroppen selv er i stand til at tage vare på cyklus og hormonspejl, hvorfor de synes, at det er kunstigt. Mens andre kvinder nok hilser det velkomment, fordi de har en anden overbevisning i relation til, hvordan man kan, bør og skal leve sit liv. Og få kontrol over sit liv«, siger han.

Er p-piller usunde?

Mange af kommentarerne går på, at det ikke er naturligt eller sundt for kroppen at tage p-piller.

Nynne Eva Kirstine Smedegaard skriver for eksempel:

Ligeledes skriver Sandie Juul Andersen:

Charlotte Floridon siger, at argumentet om, hvorvidt det ene skulle være mere sundt end det andet, er svært at bruge, da man i så fald er nødt til at definere 'sundhed'.

»Mange af dem, der tager p-piller i dag, er unge, der normalt er sunde og raske, så man er nødt til at definere, hvad man mener. Hvis man skal være sygemeldt i flere dage og have migræne og ondt på grund af menstruation, er det så ikke sundere for dig og din livskvalitet, hvis ikke du havde den?«, spørger hun.

Ledende overlæge Thomas Larsen bakker hende op:

»Der er ikke noget usundt ved ikke at holde pause med p-pillerne. Det er heller ikke farligt. Jeg tror, at man tidligere har anbefalet pausen, fordi man ikke havde et klart overblik over og tilstrækkelig viden om, hvad konsekvenserne af ikke at holde pause var«, siger han.

Debatten opsummeret

I dag fås p-piller kun med en indlagt pause. Kvinder tager normal pillerne i 21 dage og holder så syv dages pause.

I denne pause har kvinden en blødning, og det er nødvendigheden af denne, som eksperterne begge anfægter.

Ifølge Charlotte Floridon og Thomas Larsen er der ikke nogen lægefaglig eller biologisk grund til, at man har indlagt pille-pausen.

Derfor kan kvinder helt lade være med at holde pausen og fortsætte direkte med næste pakke, så de på den måde helt undgå at få en blødning overhovedet.

»Den nyeste forskning viser os, at der ikke er noget problem ved ikke at holde den her pause. Hverken biologisk eller lægefagligt«, siger Charlotte Floridon.

Dropper kvinder pausen, betyder det selvfølgelig, at hun i løbet af perioden på p-piller indtager væsentligt flere hormoner.

Det er hovedsagligt det, som nogle på de sociale medier kalder en »opfordring« til at proppe kroppen med ekstra unødig kemi, der har sat sindene i kog.

Rebecca Sloth Olesen kommenterer:

Ledende overlæge Thomas Larsen siger dog, at selvom det selvfølgelig kan variere fra person til person, er det ikke farligt hormonelt set.

»Der er en let øget risiko for blodpropper, særligt for nogle grupper af kvinder. Men fraset det, er det sikkert at tage p-piller. Det er ikke farligt for kroppen, og tværtimod kan det beskytte mod visse kræftformer«, siger han.

»Man skal være meget skarp på ikke at forveksle p-pillebehandling med de hormoner, man behandler kvinder med ved overgangsalder. Debatten om usund hormonbehandling er relateret til hormoner ved overgangsalder, hvor nogle studier har påvist, at der her er en let øget risiko for brystkræft. Men det er ikke relateret til p-pillebehandling«, siger Thomas Larsen.

Det er både forskellige hormondoser og forskellige sammensætning i præparaterne. Derfor er der tale om principielt to vidt forskellige behandlinger med hormoner, påpeger overlægen.

Pausen er ikke en naturlig menstruation

I Danmark anbefaler Lægemiddelstyrelsen, at kvinder holder de syv dages pause om måneden, når de tager p-piller.

Det er ifølge Charlotte Floridon alene fordi, det står på indlægssedlen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ubevidst har jeg det nok bare bedre med ikke at stoppe noget naturligt med kemi.

»Da man udviklede p-pillen, testede man dem med pauser. Skal der ændres på den anbefaling, kræver det ekstremt store studier. Det tager mange mange år, men ifølge forskningen lige nu, er der altså ingen grund til pausen«.

Desuden er den blødning kvinder på p-piller får i den månedlige pause slet ikke en menstruation. Og det forvirrer måske nogle i spørgsmålet om, hvorvidt de skal opretholde en blødning, når de indtager p-piller.

Thomas Larsen forklarer, at p-piller jo forhindrer ægløsningen, der normalt er årsag til en menstruation.

»Den blødning man får, når man spiser p-piller, er ikke en menstruation med en ægløsning og hele den kemi i kroppen i forbindelse med en ægløsning, som normalt styrer blødningen. Blødningen ved p-pille-brug er en afspejling af, at slimhinden i livmoderen vokser, og så bliver den afstødt. Det sker også ved en normal cyklus, men på p-piller sker det ved en hormontilførelse og uden ægløsning«.

Af samme årsag oplever enkelte kvinder at menstruere en lille smule hver 3-6 måned, hvis de springer pauserne over.

»Nogle kvinder på p-piller får pletblødninger, fordi slimhinden i livmoderen vokser og falder af. Når man når dertil, skal man tage sin p-pille-pause og få ordentligt renset ud. Men det er en praktisk problemstilling, fordi man ikke gider gå og pletbløde«.

Billedet tegnes for lyserødt

Camila Lagos er 20 år gammel og en af dem, der har kommenteret vredt på Jyllands-Postens artikel på Facebook.

Hun var selv på p-piller i cirka to år, før hun stoppede. Hun brugte flere gange p-pillerne til at springe sin menstruation over, og hun synes, at eksperterne tegner et lidt for lyserødt billede af muligheden.

»Jeg oplevede kramper, jeg ikke havde normalt, og det blødte rigtig meget. Det virkede virkelig som om, at det havde hobet sig op over de i alt tre måneder, jeg sprang over. Det var ret smertefuldt og ubehageligt«, fortæller hun.

Hun bliver irriteret over anbefalingen.

»Hvis ikke jeg selv havde haft den her oplevelse, havde jeg da også tænkt, at det, eksperterne siger, lyder fint, men det er bare ikke kun en god ting«.

Camila Lagos er ikke længere på p-piller. Spørger man hende, om hun ville overveje p-piller eller en hormonspiral i fremtiden, er hendes svar:

»Jeg vil ikke overveje en type spiral, som stopper menstruation i 5 år. Jeg synes ikke, at der nogen problemer i at have min menstruation. Personligt får menstruationen mig til at føle mig normal, men at skippe den er op til den enkelte«.

Kvindernes eget valg

For både Charlotte Floridon og Thomas Larsen er det vigtigt at understrege, at de ikke er ude på at tvinge kvinder til at gøre noget som helst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi oplyser om, at man kan gøre det og hvordan. Så må kvinderne selv tage stilling«, siger Charlotte Floridon.

Thomas Larsen pointerer, at det ikke skal handle om, hvad de som læger synes.

»Det handler om, hvad kvinder synes. Og vil. Her lægger vi bare viden frem, som de kan forholde sig til. Det er en holdningsag til naturlighed og brug af hormoner, om man vil tage p-piller og holde blødningspause eller ej«, siger han.

»Det er ikke noget sundheds-issue«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden