Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

AMISH. Folket med høje hatte, langt skæg og hestevogne har mindre risiko for at få kræft end ikke-amish-folk, viser ny rapport.
Foto: Evan Vucci (arkiv)/AP

AMISH. Folket med høje hatte, langt skæg og hestevogne har mindre risiko for at få kræft end ikke-amish-folk, viser ny rapport.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amish-folkets nej til druk, røg og sex beskytter dem mod kræft

Færre fra det asketiske Amish-folk får kræft end den øvrige befolkning, viser ny forskning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øl, cigaretter og sex før ægteskabet. Det er ikke alle, der synes, det er sjovt at give afkald på de ting, men det kristne amish-folk lever i høj grad uden.

Det viser sig nu, at det kommer dem til gode. I hvert fald når der gælder risikoen for at få kræft.

For færre Amish-personer får kræft end resten af befolkningen, og årsagen er deres livsstil, konkluderer forskning fra Ohio State University.

Færre får kræft og færre tobaksrelaterede kræfttilfælde

Forskerne har undersøgt verdens største Amish-gruppe, som lever i Ohio, for tilfælde af kræft og sammenlignet det med den øvrige befolkning i Ohio.

Den sammenligning viser, at hvis man tager to grupper - en ikke-Amish-gruppe og en Amish-gruppe - får kun 60 Amish kræft, hver gang 100 ikke-Amish får kræft.

At færre fra Amish-folket får kræft end den øvrige del af befolkningen i Ohio, hænger i høj grad sammen med Amish-folkets livsstil - især at stort set ingen ryger.

Rapporten konkluderer nemlig også, at der er langt færre tobaksrelaterede kræfttilfælde i Amish-befolkningen sammenlignet med den øvrige befolkning.

Færre sexpartnere og genetik spiller en rolle

Men forklaringen om få rygere kan ikke stå alene. Det er også Amish-folkets nej til alkohol, der kan være årsag til, at færre Amish får kræft, lyder det i rapporten.

Desuden spiller sexlivet en rolle, fordi Amish-folket ikke må have samleje uden for ægteskabet og derfor har færre forskellige sexpartnere. Det betyder, at de har mindre risiko for at få kræft af for eksempel HPV-infektioner, der kan overføres via sex.

Og sidst men ikke mindst kan genetikken spille en rolle for, at færre Amish får kræft end den øvrige befolkning. Det hænger i følge forskerne sammen med, at Amish-folk primært får børn med andre Amish-folk, og at deres 'sunde' gener derfor videreføres uden indblanding af mindre 'sunde' gener.

»Udover nedsat brug af tobak og færre seksuelle partnere, er det muligt, at Ohio Amish har genetiske 'beskyttende' faktorer, der reducerer deres modtagelighed over for kræft«, slutter rapporten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden