Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
stålsat. Diretør i verdens største sædbank Cryos sætter nu alle sejl ind på at åbne en ægbank et sted i Europa. »Vi vil være verdens største ægbank«, siger han.
Foto: RUNE AARESTRUP PEDERSEN /RUNE AARESTRUP PEDERSEN

stålsat. Diretør i verdens største sædbank Cryos sætter nu alle sejl ind på at åbne en ægbank et sted i Europa. »Vi vil være verdens største ægbank«, siger han.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cryos vil lokke danske donorer til ægbank i udlandet

Cryos dropper planer om en ægbank i Danmark, men vil åbne et andet sted i Europa. Wellness-rejser skal trække danske donorer til.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Cryos, som er verdens største sædbank, har igennem længere tid forberedt at åbne en ægbank i Danmark, så snart handel med menneskelige æg bliver tilladt herhjemme. Meget tydede på, at det ville ske i løbet af i år, men efter sundhedsministeren i går lukkede en aftale med de fleste af Folketingets partier om nye regler for ægdonation, står det klart, at det ikke foreløbig bliver lovligt at etablere en kommerciel ægbank i Danmark.

Men det sætter ikke en stopper for Cryos’ planer om en ægbank med blandt andet danske donoræg.

»Vi har selvfølgelig undersøgt vores muligheder andre steder i Europa, hvis det skulle mislykkes i Danmark. Vi ville helst have åbnet her, hvor vi har vores hovedsæde i Aarhus, men nu går vi efter at åbne en ægbank i udlandet«, siger direktør Ole Schou.

Cryos er lige nu i gang med at finde ud af, om det bliver i Tjekkiet, Spanien, Grækenland, Storbritannien, Ukraine eller måske Sverige - det kommer an på, hvor der er mindst bureaukrati og mest lempelig lovgivning. Ole Schous forventning er, at ægbanken kan åbne inden for et år eller to.

33.000 kroner for donoræg i USA

Selv om geografien ikke ligger fast endnu, så ligger det fast, at Cryos vil gå efter at få æg fra danske kvinder på hylderne. Muligvis vil Cryos allerede nu begynde at annoncere efter danske donorer, som er villige til at flyve til firmaets nyåbnede ægbank i Orlando i Florida. Guleroden vil være en flybillet tur-retur og en betaling, der langt overstiger den godtgørelse på 7.000 kroner, som donorer kan få herhjemme efter 1. juli, når den nye lov om ægdonation træder i kraft. I USA betaler Cryos 5.000 dollars for en donation, svarende til næsten 33.000 danske kroner.

»Vi ved fra vores sædbank, at der er rigtig godt salg i danske phenotyper - faktisk eksporterer vi 96 procent af den danske sæd, vi indsamler. Der er mange, der gerne vil have dansk sæd, og det samme gør sig helt sikkert gældende for danske æg«, siger Ole Schou.

»Årsagen er, at vi er meget lyse i Skandinavien og har recessive gener, som ikke slår stærkt igennem, hvis modtagerparret er mørkere. Det modsatte gør sig gældende med arvemateriale fra sæd- eller ægdonorer, der er mørke i huden, så derfor er danske æg og dansk sæd noget, der kan bruges i hele verden, uanset om folk er lyse eller mørke«, forklarer han.

Wellness-rejser og massage

Når Cryos åbner sin europæiske ægbank, er planen at lokke danske donorer til ved at tilbyde dem en wellness-ferie med massage og all inclusive samt en betaling, der svarer til de 7.000 kroner, de kan få herhjemme. Ideen var Ole Schou fremme med i medierne allerede for et år siden, men han skrinlagde den, da det så ud til, at det måske kunne lykkes at åbne en ægbank i Danmark inden for en overskuelig fremtid. Men nu er planen altså på bordet igen.

»Vi kommer til at udkonkurrere de offentlige og private klinikker i Danmark, der tilbyder ægdonation. Det er jeg slet ikke i tvivl om; sådan gik det med sæd. Vi har meget bedre mulighed for at forfine vores produkter med udvidede donorprofiler og de ting, modtagerne efterspørger i dag«.

Socialdemokraterne står sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Konservative bag den nye aftale om ægdonation, som i praksis udelukker, at ægbanker bliver lovlige i den nærmeste fremtid. Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) er ked af at høre, at Cryos lægger op til konkurrence med et politisk initiativ, der skal sikre hjælp til de hundredvis af barnløse par, der hvert år har brug for donoræg i Danmark. I den politiske aftale ligger dels en forhøjelse af godtgørelsen fra 2.400 kroner til 7.000 kroner per donation, dels en stor, offentlig oplysningskampagne, som skal køre til efteråret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det virker meget aggressivt fra Cryos’ side. Jeg håber og tror på, at en saglig kampagne fra det offentlige kan appellere til danske kvinder, så de vælger at hjælpe andre danske kvinder i stedet for at rejse til udlandet og profitere på deres æg«, siger Flemming Møller Mortensen (S).

Men hvad er der egentlig i vejen med at profitere på æggene? De kommer jo stadig barnløse par til gode?

»Etisk råd lægger stor vægt på, at det aldrig må blive sådan, at kønsceller eller andre legemsdele repræsenterer en reel indtjeningsmulighed. Det er jeg meget enig i. Ingen må føle sig presset til at sælge deres æg for at tjene penge. Vi kan ikke gøre noget ved, at Cryos vil lave hård business på den ulykkelige situation, barnløse befinder sig i, men jeg håber, at danske kvinder vil blive herhjemme og donere af et godt hjerte, så vi kan få dækket behovet, selv om Cryos åbner en ægbank«.

Hvert år er der behov for at kunne lave 600 behandlinger med donoræg, men i 2015 var der kun æg nok til at foretage 233 - samme niveau som i årevis. Partierne bag aftalen håber, at de nye initiativer i løbet af kort tid kan eliminere ventelisten, som i øjeblikket er på mellem to og fire år.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er mindre interesseret i at forholde sig til, om Cryos' initiativ får betydning for, hvor mange nye ægdonorer, der melder sig på klinikkerne i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den nye aftale skal gerne resultere i, at danske kvinder, der er ufrivilligt barnløse, hurtigere kan få hjælp til at få et barn. Det er det, jeg er optaget af. Hvad private erhvervsfolk eventuelt skulle foretage sig i udlandet, er jeg mindre interesseret i«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden