Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KATINKA HUSTAD (arkiv)
Foto: KATINKA HUSTAD (arkiv)

Bevægelse. En undersøgelse viser, at hvert andet barn bevæger sig mindre end den time om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Derfor lancerer Sundhedsstyrelsen i dag en kampagne, der skal give forældrene gode råd til, hvordan de støtter deres børn til en aktiv hverdag.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europæisk bundrekord: Danske børn bevæger sig mindre end nogensinde

»Alarmerende«, lyder det fra forsker, der frygter sundhedsproblemer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske børn sidder mere stille end nogensinde før og er blandt de dårligste i Europa til at få rørt sig i dagligdagen.

For selvom Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn skal bevæge sig en time om dagen, det være sig i form af at tage cyklen til skole eller gå en rask tur med hunden, er det de færreste, der gør det.

Kun hver tiende pige i alderen 11 til 15 år er fysisk aktiv i den anbefalede time, mens det for drengene er omkring 2 ud af 10.

Det viser en ny rapport fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, som hvert fjerde år laver en omfattende rapport over sundheden blandt 11 til 15 årige børn i 42 europæiske lande. De nye tal får eksperter til at slå alarm.

»Når børn ikke bevæger sig nok, øger det risikoen for, at de får livsstilssygdomme som fedme, hjertekarsygdomme eller kræft senere i livet. Fysisk inaktivitet er ved at være en af de største trusler mod folkesundheden, som vi er nødt til at forholde os til«, siger forskningsleder Jens Troelsen, Active Living, Syddansk Universitet.

Danmark får bundplacering

Tidligere bevægede langt flere danske børn sig en time om dagen, end de gør i dag. Særligt for pigerne er der sket et markant fald, hvor halvt så mange af de 11 til 15 årige piger siger ja til at bevæge sig den anbefalede time i dag sammenlignet med WHO’s rapport fra 2008. For drengene ser det lidt bedre ud, men her er der også sket et fald.

Udover at færre danske børn bevæger sig nok i dag, er Danmark nu også et af de lande i Europa, der klarer sig aller dårligst, hvad angår børns fysiske aktivitet. I 2008 lå Danmark på en tiende plads for de 11-årige børn, men nu er vi røget ned på en 41. plads, hvilket er næstsidst blandt de 42 europæiske lande. Også for de 13 og 15-årige ligger Danmark i bunden af listen.

Til gengæld går det noget bedre for Danmark i WHO’s måling af børn i forhold til hårdere fysisk aktivitet to timer om ugen, som kan være en fodboldkamp med sved på panden. Men forskere mener ikke, at to timers hårdere fysisk aktivitet om ugen kompenserer for den manglende time om dagen.

Skærmen stjæler tid fra fysisk aktivitet

Den væsentligste forklaring bag det store fald er ifølge flere eksperter, Politiken har været i kontakt med, at børn sidder mere klistret til en skærm i dag sammenlignet med tidligere. Både en tv-skærm, computer, ipads og smartphones.

»Der er kommet mere teknologi til, som gør det muligt, at man kan lade sig underholde siddende, hvilket ikke i samme grad var muligt for bare 10-15 år siden. Skærmen stjæler tiden fra den fysiske aktivitet«, siger Jens Troelsen.

Rapporten fra WHO bakker eksperternes forklaring op. Den viser, at der i dag er langt flere danske børn, der bruger tid foran en skærm, sammenlignet med tidligere.

Råd til forældrene

For at få børn til at være mere aktive i dagligdagen, kan forældrene gøre noget.

»Det handler om at integrere fysisk aktivitet i hverdagen. Kan man gå eller cykle til skole i stedet for at tage bilen eller bussen? Måske bede sit barn om at hjælpe med at støvsuge eller slå græs. Det handler om at få alt det, man kan kalde gratis motion, ind i sin hverdag«, siger Jens Troelsen.

Lignende råd giver Sundhedsstyrelsen, der i dag lancerer kampagnen Get Moving, som henvender sig til forældrene med det budskab, at de skal hjælpe deres børn til at være mere aktive.

»Forældrene spiller en stor rolle i forhold til deres børns fysiske aktivitet. Derfor vil vi kommunikere til forældrene, hvad de kan gøre, og give dem nogle idéer og inspiration i løbet af de næste par uger«, siger Tue Kristensen, der er projektansvarlig for Get Moving-kampagnen i Sundhedsstyrelsen.

»Det er vigtigt, at vi får børn til at være mere fysisk aktive, så vi kan bidrage til, at de er sunde og mindsker risikoen for sygdom på den lange bane«, siger Tue Kristensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden