Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vaccination. Piger med mulige bivirkninger efter HPV-vaccinen skal nu vente kortere tid på udredning. (Arkiv)
Foto: Daniel Hjorth

Vaccination. Piger med mulige bivirkninger efter HPV-vaccinen skal nu vente kortere tid på udredning. (Arkiv)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regioner nedbringer ventetid til hpv-centre

Ventetid på udredningscentre for unge kvinder med mulige bivirkninger efter hpv-vaccine er nedbragt med 21 procent.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter et år med flere måneders ventetid på at få undersøgt mulige bivirkninger af den omdiskuterede hpv-vaccine ser det nu ud til, at regionerne har knækket kurven.

Det viser en ny opgørelse fra Danske Regioner på vegne af de fem centre.

I alt er 2.084 piger henvist til de fem centre siden juni sidste år, og 1.514 piger var per 1. april kommet igennem et udredningsforløb. Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, er tilfreds.

»Det er ikke en nem opgave, centrene står med, for pigernes symptomer falder ikke ind under få, præcise diagnoser, som hurtigt kan behandles medicinsk«, siger hun.

'Én indgang' var efterspurgt

Politiken har flere gange skrevet om unge kvinder med invaliderende svimmelhed, hovedpiner, træthed og lammelser. Symptomer, de selv tror er bivirkninger af en hpv-vaccination.

Efter at hundredvis af unge kvinder og deres forældre havde kæmpet for at blive taget alvorligt, åbnede regionerne 1. juni 2015 fem afdelinger med særligt ansvar for patienter med uforklarede symptomer, som kunne være fra hpv-vaccinen. Initiativet kaldes ’Én indgang’ og skal give et mere sammenhængende udrednings- og behandlingsforløb.

Centrene blev hurtigt oversvømmet med henviste patienter og havde i starten svært ved at følge med, hvorfor knap 800 kvinder røg på venteliste.

Selv om antallet af henvisninger fortsat er steget med 23 procent i forhold til den sidste opgørelse i november 2015, er det lykkedes regionerne at nedbringe antallet på ventelisterne med 21 procent.

Fordi antallet af patienter fortsat er højt, vil der fortsat være ventelister til at komme i et udredningsforløb. Ulla Astman lover dog, at man fortsat vil arbejde på at nedbringe ventetiderne.

»Vi oplever, at patienterne er glade for at have den her ene indgang. Ét sted, der er tovholder, og det oplever både vi og patienterne som positivt. Derfor er det bestemt vores mål fortsat at nedbringe ventetiderne, for det er ikke særlig behageligt at stå med en række mærkelige symptomer, som man ikke ved hvad kommer af«, siger hun.

Færre piger vaccineres

En af grundene til, at ventelisterne bliver mindre, kan blandt andet være, at færre piger i dag vaccineres mod livmoderhalskræft.

Ifølge en årsrapport fra Sundhedsstyrelsen er det kun 57 procent af piger født i 2002, der var færdigvaccineret ved udgangen af 2015. Det er en nedgang fra 74 procent af piger født i 2001, der var færdigvaccineret i 2014.

BENTE KLARLUND:

Danske og europæiske lægefaglige myndigheder anbefaler fortsat kvinder at få vaccinen. Danske Regioner har derfor afsat 11 millioner kroner til yderligere forskning i vaccinen for at sikre, at anbefalingen holder stik.

»For der er jo ingen, der er interesserede i at give den her vaccine, hvis der er alvorlige bivirkninger«, siger Ulla Astman.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden