NARKO. Euforiserende stoffer er et voksende problem i Europa, viser ny EU-undersøgelse. Danskerne indtager en topplacering, når det gælder hashrygning.
Foto: Jan Grarup

NARKO. Euforiserende stoffer er et voksende problem i Europa, viser ny EU-undersøgelse. Danskerne indtager en topplacering, når det gælder hashrygning.

Sundhed

Overblik: Se, hvad de europæiske narkomaner foretrækker

Ny rapport viser blandt andet, at ecstasy er på vej ind igen, og at danskerne har stor erfaring med hash.

Sundhed

Hver fjerde europæer har prøvet ulovlige stoffer en eller flere gange i sit liv.

Det fastslår en ny undersøgelse fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug.

Få overblik over, hvad EU-rapporten ellers indeholder.

Ecstasy er på vej ind igen

 • MDMA, måske bedre kendt som rusmidlet ecstacy, er ved at blive mere populært blandt både etablerede brugere af euforiserende stoffer og en ny generation af yngre brugere.
 • I Danmark har 2,3 procent af den voksne befolkning mellem 15 og 64 år prøvet MDMA en eller flere gange. Det er noget lavere end det samlede gennemsnit for EU, hvor 3,9 procent af den voksne befolkningsgruppe har taget rusmidlet en eller flere gange i løbet af deres liv.

Hash er fortsat meget udbredt både i EU og Danmark

 • Hver fjerde europæiske voksen mellem 15 og 64 år har prøvet at tænde en joint, og hash er dermed det mest udbredte rusmiddel i Europa.
 • I Danmark er det tal endnu højere, hvor 35 procent af den voksne danske befolkning har erfaring med at ryge hash. Dermed indtager Danmark samlet set en andenplads over højeste andel hashrygere, kun overgået af Frankrig, hvor 40,9 procent af befolkningen har prøvet at ryge hash.
 • Hash beslaglægges mest i Europa og tegner sig for tre ud af fire beslaglæggelser.
 • Ifølge rapporten vurderes det, at 1 procent af den voksne europæiske befolkning har røget hash i 20 dage eller derover i den seneste måned. Cirka 60 procent af de daglige rygere er i aldersgruppen 15-34 år, og tre fjerdedele er mænd.

Stigning i dødsfald som følge af overdosis

 • I Europa er overdosis af stoffer fortsat den væsentligste årsag til dødsfald blandt stofbrugere, og mere end tre fjerdedele af ofrene for overdosis er mænd.
 • Gennemsnitsalderen ved dødsfald som følge af overdosis er 38 år.
 • Heroin indtager en fremtrædende placering i statistikken over dødelige overdoser og er også det mest almindelige ulovlige stof, der rapporteres om fra europæiske byer om henvendelser på skadestuer.

Narkohandlen går online

 • Hvor køb og salg af ulovlige stoffer før foregik fysisk, er den en stor del af aktiviteten de seneste ti år flyttet online på forskellige hjemmesider og fora.
 • De ulovlige handler foregår både på det almindelige internet, men også på det mørke net, hvor især hash og MDMA/ecstasy ifølge rapporten er blandt de mest solgte stoffer.

LÆS MERE:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce