Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
NARKO. Euforiserende stoffer er et voksende problem i Europa, viser ny EU-undersøgelse. Danskerne indtager en topplacering, når det gælder hashrygning.
Foto: Jan Grarup

NARKO. Euforiserende stoffer er et voksende problem i Europa, viser ny EU-undersøgelse. Danskerne indtager en topplacering, når det gælder hashrygning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Se, hvad de europæiske narkomaner foretrækker

Ny rapport viser blandt andet, at ecstasy er på vej ind igen, og at danskerne har stor erfaring med hash.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fjerde europæer har prøvet ulovlige stoffer en eller flere gange i sit liv.

Det fastslår en ny undersøgelse fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug.

Få overblik over, hvad EU-rapporten ellers indeholder.

Ecstasy er på vej ind igen

 • MDMA, måske bedre kendt som rusmidlet ecstacy, er ved at blive mere populært blandt både etablerede brugere af euforiserende stoffer og en ny generation af yngre brugere.
 • I Danmark har 2,3 procent af den voksne befolkning mellem 15 og 64 år prøvet MDMA en eller flere gange. Det er noget lavere end det samlede gennemsnit for EU, hvor 3,9 procent af den voksne befolkningsgruppe har taget rusmidlet en eller flere gange i løbet af deres liv.

Hash er fortsat meget udbredt både i EU og Danmark

 • Hver fjerde europæiske voksen mellem 15 og 64 år har prøvet at tænde en joint, og hash er dermed det mest udbredte rusmiddel i Europa.
 • I Danmark er det tal endnu højere, hvor 35 procent af den voksne danske befolkning har erfaring med at ryge hash. Dermed indtager Danmark samlet set en andenplads over højeste andel hashrygere, kun overgået af Frankrig, hvor 40,9 procent af befolkningen har prøvet at ryge hash.
 • Hash beslaglægges mest i Europa og tegner sig for tre ud af fire beslaglæggelser.
 • Ifølge rapporten vurderes det, at 1 procent af den voksne europæiske befolkning har røget hash i 20 dage eller derover i den seneste måned. Cirka 60 procent af de daglige rygere er i aldersgruppen 15-34 år, og tre fjerdedele er mænd.

Stigning i dødsfald som følge af overdosis

 • I Europa er overdosis af stoffer fortsat den væsentligste årsag til dødsfald blandt stofbrugere, og mere end tre fjerdedele af ofrene for overdosis er mænd.
 • Gennemsnitsalderen ved dødsfald som følge af overdosis er 38 år.
 • Heroin indtager en fremtrædende placering i statistikken over dødelige overdoser og er også det mest almindelige ulovlige stof, der rapporteres om fra europæiske byer om henvendelser på skadestuer.

Narkohandlen går online

 • Hvor køb og salg af ulovlige stoffer før foregik fysisk, er den en stor del af aktiviteten de seneste ti år flyttet online på forskellige hjemmesider og fora.
 • De ulovlige handler foregår både på det almindelige internet, men også på det mørke net, hvor især hash og MDMA/ecstasy ifølge rapporten er blandt de mest solgte stoffer.

LÆS MERE:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden