Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Joachim Adrian
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Babyboom er ikke nok: Vi føder stadig for få børn

Der skal fødes endnu flere børn, før vi er nok i befolkningen til at holde hjulene i gang og forsørge de ældre, påpeger forskere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inden vi rækker armene for højt i vejret og jubler over udsigten til flere nyfødte i år, skal vi lige minde os selv om, at vi stadig ikke føder nok børn.

I hvert fald ikke nok til at vi reproducerer os selv og opretholder det nuværende befolkningstal i fremtiden.

Det siger flere forskere i kølvandet på, at Politiken i går kunne fortælle, at en babybølge rammer Danmark til sommer, og at 2016 bliver året, hvor vi formentlig kommer op på et fødselstal over 60.000 for første gang i flere år.

»Der bliver stadig født for få børn. Hvis vi skal opretholde det antal mennesker, vi er i dag, skal der fødes en del flere«, siger professor Søren Ziebe, klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

Hver kvinde skal føde godt et halvt barn mere

Det samme vurderer professor ved Hvidovre Hospital og fertilitetslæge Anja Pinborg.

»Det er et godt tegn og et skridt i den rigtige retning, at der bliver født flere børn igen. Men på lang sigt har det også noget at sige, hvor mange børn hver kvinde føder«, siger Anja Pinborg fra Hvidovre Hospital.

At dette års flere børn ikke er nok, hænger sammen med, at kvinder lige nu føder 1,7 børn i gennemsnit, men i virkeligheden skal føde 2,1 børn, for at vi reproducerer os selv.

»Med dette års stigning i antal babyer, kommer vi måske til at nærme os de 2,1 en smule, men der kommer stadig til at være langt til 2,1. Jeg vil skyde på, at tallet max rykker sig til 1,8«, siger Anja Pinborg.

Ikke nok hjælp til de ældre

Både Anja Pinborg og Danmark Statistik vurderer, at vi skal op at ramme et årligt fødselstal på i hvert fald 70-80.000 - altså omkring 20.000 mere end nu - før vi er nok i befolkningen til at holde hjulene i gang i samfundet.

»Hvis vi ikke reproducerer os selv, kan vi ikke opretholde vores høje levestandard og uddannelsesniveau og tage os af de ældre. Der skal jo være nogen til at tjene penge ind til samfundet«, forklarer Anja Pinborg.

Behovet for flere børn hænger især sammen med, at gruppen af ældre og pensionerede bliver større og større, fordi der blev født rigtig mange børn i 40'erne og 60'erne - som er dem, der så småt begynder at gå på pension fremadrettet - og fordi vi generelt lever længere.

Vent ikke på villa, vovse og de 35 år

En af de vigtigste faktorer til at fremme flere børn er at få kvinder til at få børn i en yngre alder, end de gør i dag, mener Anja Pinborg.

»Som det ser ud nu, bliver kvinder ældre og ældre, når de får deres første barn (en kvinde er i gennemsnit 29 år ved første fødsel, red.). Det er ikke sundt for samfundet at udskyde familiedannelsen, for jo ældre kvinder bliver, jo færre børn får de - fordi det fysisk ikke er muligt for kvinder at få børn, når de kommer for langt op i alderen«, siger hun.

Lignende pointe har Søren Ziebe.

»Jo længere tid man venter med at få børn, jo sværere bliver det. For kvindens æg er lagt ved fødslen, og jo ældre kvinder bliver, jo flere cigaretter og jo flere glas vin har ægget smagt, og jo flere underlivsbetændelser eller andre sygdomme kan der have været, som gør det sværere at få børn«, siger han.

For at kvinder og mænd går tidligere i gang med babyprojektet, skal rammerne være der til det, siger Anja Pinborg.

»En af de vigtigste faktorer er, at man som samfund har for øje, at der skal være nogle livsvilkår, der for eksempel gør det muligt at få børn, mens man er under uddannelse. Og at man opfordrer folk til at få børn tidligere og ikke vente, til de har villa, vovse og er 35 år«, siger hun.

»Ellers ender mange med at kun få et barn. Eller nul«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden