Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Lars Skaaning
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overlæger raser over nyt it-system: Patienters sikkerhed er i fare

Region Hovedstaden: Det går som forventet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig, at du på din arbejdsplads, et hospital eksempelvis, har op til 30 forskellige it-systemer. De er gamle. De taler dårligt sammen. De går ned. De kræver en masse forskellige log-in.

Forestil dig så, at ledelsen forrige lørdag slette alle de dårlige, gamle it-systemer og indførte én helt nyt 2,8 milliard kroner dyrt it-program.

Sådan er det sket på Herlev og Gentofte Hospital, der som de første to hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland, står model til implementeringen af sundhedsplatformen.

Selvom regionen i flere år har forbedret over-night-introduktionen af det nye system og holder antallet af planlagte patienter på et minimum, så fungerer det nye system slet ikke ordentligt endnu.

Overlægerne er maksimalt frustrerede og kræver, at regionen griber ind.

»Jeg har i mine næsten 50 år i hospitalsvæsnet ikke oplevet noget mere frustrerende end denne proces,« siger Anders Fischer, overlæge på Gastroenheden på hospitalet til Ugeskriftet.dk.

»Jeg visiterer patienter og den opgave er nu 10 gange mere tidskrævende end tidligere, Desuden kunne jeg tidligere se en patient i ambulatoriet på 20 minutter, i dag tager det det dobbelte. Og ikke nok med, at vi nu skal igennem mange komplekse klik-funktioner, så kan vi ikke heller ikke længere diktere og skal i stedet selv skrive. Det tager længere tid, stresser os som læger og suger al glæde ved at gå på arbejde«, siger han.

Mandag mødtes Overlægerådet om Sundhedsplatformen:

»Langt de fleste overlæger er meget frustrerede, rasende og kede af det. Vi har mistet overblikket, og vi kan ikke være sikker på, at eksempelvis ordinationer bliver gennemført. Og alene det, at vi som læger ikke føler os godt nok forberedte, når vi skal møde en patient er en usikkerhedsfaktor«, siger Peter Sommer, formand for Overlægerådet.

Forventede 1000 fejlmeldinger i døgnet

Region Hovedstaden havde forventet mellem 1000 og 2000 fejlmeldinger fra det nye system. Per dag.

Nu efter næsten to uger har de fået små 10.000. Derfor er regionen ikke bekymret over den aktuelle situation, der frustrerer overlægerne:

»Det går som forventet«, siger Svend Hartling, koncernchef i Region Hovedstaden og fortsætter:

»Der er kommet ca. 9000 indmeldinger – og ikke fejl – og det er faktisk færre end både vi og Epic havde regnet med. Problemerne bliver løst løbende, og nogle har drillet mere end andre og har gjort det besværligt for nogle klinikere, men de enten er løst eller bliver løst hurtigt. Eksempelvis har der været problemer med FMK (Fælles Medicin Kort, red.) og medicineringen - men det er løst. Der har også været problemer med laboratorie-svar – men igen er de fleste løst, mens andre bliver løst de kommende dage«.

Lisbeth Lintz, medlem af Overlægeforeningens bestyrelse, siger til Dagens Medicin:

»Lige nu risikerer vi at sætte patienternes sikkerhed i fare. En vigtig del af det at være læge er at sige fra, og det er det, vi gør nu«.

3/6 09.01 Vi skrev oprindeligt, at sundhedsplatformen »slet ikke virker.« Den formulering var for skarp og upræcis. Det er derfor nu rettet til at »så fungerer det nye system slet ikke ordentligt endnu«. Politiken beklager.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden