Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De fleste af os ødelægger vores tandkød med for hårde tandbørster og forkert brug af dem. Se her, hvad du kan gøre for at undgå skader Kilde: Politiken: Videojournalist: Johannes Skov Andersen

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Susanne børstede for hårdt: Jeg var bange for at få huller

Som så mange andre danskere har Susanne Lerby børstet sine tænder for hårdt. I dag har hun plastik på tandhalsene.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Susanne Lerby er 59 år og en af de danskere, der igennem mange år børstede sine tænder for hårdt.

I dag har hun plastik på tandhalsene for at mindske isninger.

Til sidst fik jeg jo isninger, bare der kom kold luft ind i munden.

»Det startede helt tilbage, da jeg fik bøjle på tænderne i folkeskolen. Dengang fik jeg at vide, at det var vigtigt, at jeg børstede tænderne grundigt, så bøjlen blev holdt ren. Derfor børstede jeg også med hård hånd«, fortæller hun.

»Jeg var bange for at få huller i mine tænder«.

Det startede hos bøjletandlægen

Allerede da Susanne Lerby fik bøjlen af som 17-18-årig, opdagede bøjletandlægen, at skaden var begyndt at ske.

»Mit tandkød var begyndt at trække sig tilbage. Bøjletandlægen sagde bare: »Ups, du er vidst gået for hårdt til den««, siger hun.

»Jeg begyndte at få skarpe isninger, når jeg drak kaffe eller spiste is. I starten havde jeg noget specielt flour-tandpasta, og det kunne tage lidt af isningerne«, fortæller hun.

Men tandpastaen hjalp ikke i længden, når hun stadig børstede forkert.

»De sagde til mig, at jeg ikke måtte børste hårdt, og at jeg var nødt til at tage hensyn til de blottede tandhalse«, siger Susanne Lerby.

»Jeg kan huske, at jeg begyndte at børste i små cirkler, men da skaden først var sket, tænker jeg, at det har været svært ikke at gøre det værre«.

Går oftere til tandlæge

Efterhånden gjorde det mere og mere ondt i Susanne Lerbys mund, og tandhalsene blottedes stadig mere. Derfor foreslog tandlægen, at hun fik plastikfyldninger på de blottede tandhalse. En løsning, Susanne Lerby var mere end villig til at prøve.

»Til sidst fik jeg jo isninger, bare der kom kold luft ind i munden«, fortæller hun om den sidste tid, inden hun fik lagt plastik på.

Siden da har hun ikke haft problemer med smerter.

Efter en samtale med hendes tandlæge bruger hun nu en elektrisk tandbørste med et lille, blødt børstehoved. Generelt er hun blevet mere bevidst om, hvordan hun behandler sine tænder korrekt.

»Jeg er begyndt at gå til tandlægen hvert halve år for at få tænderne tjekket og renset. De siger egentlig, at jeg børster mine tænder flot nu, men jeg får tandsten, og går der mere end et halvt år, er det pludselig et problem«, siger hun.

Susanne Lerby har fået at vide, at plastikken ikke holder for evigt. Begynder isningerne at komme tilbage, skal hun have noget nyt på.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden