Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundhed. Herlev hospital er et af de to første til at have indført det nye it-system Sundhedsplatformen. Indtil nu har hospitalet nedjusteret antallet af patienter for at alle har kunne få en tryg start. (Arkiv)
Foto: Per Folkver

Sundhed. Herlev hospital er et af de to første til at have indført det nye it-system Sundhedsplatformen. Indtil nu har hospitalet nedjusteret antallet af patienter for at alle har kunne få en tryg start. (Arkiv)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region reagerer på overlægers mistillid til nyt it-system

Nyt it-system på Herlev og Gentofte Hospital får overlæger til at slå bak. Regionen lover fleksibilitet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region Hovedstaden fastslår, at antallet af ambulante patienter på Herlev og Gentofte Hospital godt kan holdes nede i længere tid end planlagt.

Det skyldes store frustrationer hos medarbejderne over et samlet nyt it-system, Sundhedsplatformen, der for to uger siden erstattede op mod 30 it-systemer.

Læger og sygeplejersker har raset over, at det hele går får hurtigt og ikke fungerer. Henvisninger forsvinder, blodprøver bliver aldrig bestilt og oplysninger om medicin bliver skrevet ind forkert.

»Vi kan endnu ikke stole på Sundhedsplatformen, så derfor er hospitalerne slet ikke klar til at sætte tempoet op. Det bør regionen erkende. Og tage konsekvensen af«, siger Lisbeth Lintz, der er medlem af Overlægeforeningens bestyrelse.

Det støttes af formand for Overlægerådet på Herlev Hospital Peter Sommer, der mener, at indførelsen af det nye system ikke bare har skabt mistillid til det nye system, men også til ledelsen:

»Der er simpelthen for mange og for graverende fejl til, at det bare er os, der er en forkælet gruppe fagpersoner. Vi er altså dem, der har taget de længste uddannelser. Og vi kæmper for vores patienter. Men der er altså grænser for, hvor mange bolde vi kan holde i luften uden, at vi taber liv på gulvet«, siger han.

Man skal se det totale billede

Målet om at nå op på 75 procent af det normale antal patienter er stadig gældende på papiret.

Ifølge koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling er der dog mulighed for, at de enkelte afdelinger kan få flere eller færre patienter alt efter, hvor langt de er.

Vi skovler vand ud af et skib fuld af huller.

»Nogle afdelinger lå allerede over de 75 procent i sidste uge, mens andre stadig kun kører med 50 procent. Fordi vi går op i det totale billede, kan vi være fleksible på den enkelte afdeling, hvis der er behov for det«, forklarer han.

Hospitalerne er de første til at indføre danmarkshistoriens største it-satsning til 2,8 milliarder kroner, der om to år skal fungere på samtlige hospitaler øst for Storebælt.

Det er endnu ikke fastlagt, om planen holder og de to hospitaler skal være tilbage til normal drift 17. juni.

Ifølge Svend Hartling er man nødt til at følge udviklingen.

»Det er fuldstændigt urealistisk«, mener Lisbeth Lintz.

»Vi har ingen problemer med, at der i en overgangsfase er problemer med et nyt IT-sytem. Men vi mener, at det er problematisk, når disse ændringer giver potentielt alvorlige problemer i forhold til patientsikkerheden«, siger hun.

Dårlig kommunikation

Peter Sommer, formand for Overlægerådet på Herlev Hospital, frygter for de kommende uger:

»Der har været færre ambulante patienter i implementeringsfasen, men det har kun betydet, at personalet lige præcis har kunne hænge i med neglene«, siger han.

Han frygter også, når de hjælpende hænder fra den amerikanske udvikler Epic rykker videre til Rigshospitalet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er rigtig mange amerikanske folk til at hjælpe os, men vi føler bare, at det er brandslukning. Vi skovler vand ud af et skib fuld af huller«, siger han.

Svend Hartling, er ked af, at specielt overlægerne er så utilfredse.

»Kommunikationen mellem os og seniorlægegruppen har været for dårlig. Vi troede, at vi havde været tydeligt ude og fortælle, hvor stor en forandring, det her ville blive. Men det er ligegyldigt, hvad vi troede, for faktum er, at det åbenbart ikke har været tydeligt nok«.

Kræft-henvisninger »hober sig op«

Blandt andet kræftafdelingen på Herlev har haft store problemer med det nye it-system

»Kræftlægerne har oplevet problemer med, at henvisninger fra egen læge eller andre hospitaler ikke er nået frem. Ingen har dermed et overblik over, om alle patienter er modtaget. Når regionen så melder ud, at der er styr på det hele, og alt kører som forventet, så tror egen læge eller det andet hospital jo, at deres patient er modtaget. Men vi har hørt om eksempler på, at det ikke er sket. Derfor ved vi faktisk ikke, om patienter får den relevante kræftudredning inden for de fastsatte tidspunkter i øjeblikket«, siger Lisbeth Lintz.

De har fået alle børnesygdommene, og de har også haft dårlige undervisningsforløb.

Et problem som Peter Sommer kan nikke genkendende til.

»Kræftafdelingen er hårdt ramt og vurderinger af, hvorvidt folk skal udreddes for kræft hober sig op lige nu«, fortæller han.

Han har ikke hørt nogle udtale sig positivt om det nye system endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Overlæge frygter for Riget

Peter Sommer står tilbage med følelsen af, at det har været for meget på en gang, selvom de virkelig har glædet sig til det nye system.

»Det er vigtigt at sige, at vi har virkelig set frem til det her. I morgen har vi indkaldt direktionen til møde, for om små to uger er Epic her ikke længere til at hjælpe os i samme grad, og så står vi tilbage med et system, der ikke virker. Hvis ikke vi når at blive færdige er vi virkelig pressede. Og så bliver Rigshospitalet også pressede, når det om lidt er deres tur«.

Svend Hartling forsikrer, at folkene fra Epic bliver så længe, der er behov for det, og han erkender, at Herlev og Gentofte virkelig »har taget en for holdet«.

»De har fået alle børnesygdommene, og de har også haft dårlige undervisningsforløb. Begge problemer burde være løst, når vi rykker til Rigshospitalet«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden