Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Patientdata. Implementering af Sundhedsplatformen har vakt kritik blandt læger..
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Patientdata. Implementering af Sundhedsplatformen har vakt kritik blandt læger..

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

62 vrede overlæger: Anerkend de akutte problemer med vores nye it-system

62 overlæger er rasende over, at de bliver beskyldt for at være del af problemet - ikke det nye omdiskuterede it-system på to københavnske hospitaler.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vreden damper fra 62 overlæger på Herlev og Gentofte Hospital.

For to dage siden læste de en artikel i Computerworld, der satte deres sind så meget i kog, at der er risiko for heftige forbrændinger.

Artiklen handler om et nyt it-system, Sundhedsplatformen, der natten til den 21. maj blev installeret på Herlev og Gentofte Hospital. Op mod 30 gamle, slidte it-systemer blev i et hug fjernet og ét nyt samlet journalsystem indført.

Sundhedsplatformen skal ved udgangen af næste år bruges på samtlige hospitaler og regionale behandlingssteder øst for Storebælt og betjene 2,5 millioner danskere. 44.000 medarbejdere skal lære det nye system at kende i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Det koster 2,8 milliarder kroner at implementere, og er den største udskfitning af sundheds-it i danmakshistorien.

I artiklen erkender programdirektør Gitte Fangel, at der de første dage var tekniske og brugervenlighedsmæssige problemer. Men det skulle it-folkene være godt i gang med at løse. Nu handler det mere om at få medarbejderne til at lære systemet og forstå, at det også medfører ændrede arbejdsgange.

»Lige nu er den største udfordring systemets indbyggede workflows, som altså betyder, at nogle medarbejdere skal ændre arbejdsgange«, sagde hun.

Det citat og andre sætninger har provokeret de 62 overlæger på de to berørte hospitaler så meget, at de nu har lavet en protestunderskrivelse, som Politiken har fået.

Overlægerne mener, at det er »bekymrende læsning«, når regionstoppen vurderer ændringerne i workflows til at være den største udfordring.

»Vi er helt overbevist om, at de patienter, der lige nu må vente ekstra på svar på diverse undersøgelser, bliver indkaldt for sent i pakkeforløb (udredning på mistanke om ondartet sygdom), har problemer med medicineringen, mangler tid hos lægen eller venter blodprøvesvar, er dybt uenig i prioriteringen. Vi er tilbøjelige til at være enige med patienterne og deler bestemt deres bekymring, idet vi lige nu er mest utrygge ved patientsikkerheden eller mangel på samme i vores nuværende situation«, skriver overlægerne med Jørn Skibsted Jakobsen i spidsen.

Overlæge Jørn Skibsted Jakobsen skrev også et vredt læserbrev forleden i Politiken og var om aftenen i 22 Nyhederne på TV 2.

I protestbrevet skriver de 62 overlæger desuden:

»Der er behov for, at Regionen anerkender det akutte problem og alvoren heri, samt virker proaktiv og løsningsorienteret her og nu frem for blindt at forsvare og søge at forklare åbenlyse mangler/fejl i systemet og arbejdsgange. Vi møder ingen medarbejdere, der modarbejder EPIC, alle forsøger at løse opgaven overfor for patienterne med stor empati og situationsfornemmelse, men for nuværende synes opgaven umulig«.

De opfordrer til, at de gamle systemer en periode genindføres, så lægerne kan behandle deres patienter, »imens I sørger for at behandle programmet«.

»Vi vil gerne et nyt og bedre system, men giv os ét der hjælper vores og patienternes hverdag. Det er muligt det program hedder EPIC – Det hedder det blot ikke lige nu«, skriver de.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden