Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: DRESLING JENS
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region H erkender: Undervisning af personalet til nyt it-system skal styrkes

Styrelse accepterer regions forklaringer på alle de problemer med nyt it-system, som læger har råbt op om, men vil fortsat holde godt øje.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der skete det, der egentlig slet ikke måtte ske, da lægerne skulle ordinere medicin til patienterne fra det nye, meget omtalte it-system, Sundhedsplatformen, i de første døgn efter indførelsen natten til den 21. maj.

Når læger havde ordineret ny medicin til patienten, kom det aldrig frem på det nationale it-system til medicin, Fælles Medicin Kort (FMK). Dermed kunne ingen læger se, at patienten skulle have ny medicin. En alvorlig, potentielt farlig fejl, der kunne være skadelig for patienten.

Det virkede til, at der slet ikke var nogen kommunikation mellem visse læger på Herlev og Gentofte Hospital, når de brugte Sundhedsplatformen og så FMK. Ikke for alle læger, men nogle.

Det viste sig, at de pågældende læger på de to hospitaler havde en lokal medarbejdersignatur på hospitalet og ikke en regional medarbejdersignaltur. Og kun den regionale signatur kunne kommunikere mellem Sundhedsplatformen og FMK.

Derfor kom oplysninger om ændringer i patienternes medicin aldrig frem. Og derfor måtte alle læger, efter fejlen blev opdaget, have konverteret deres lokale medarbejdersignatur til en regional en af slagsen.

Problem løst.

Ja, udover, at der også i starten var en ustabil teknisk forbindelse i kortere perioder mellem Sundhedsplatformen og FMK. Det skabte en blokade mellem de to it-systemer. Fejlen blev dog udbedret samme dag.

Det står at læse i en syv sider lang redegørelse, som Region Hovedstaden har sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen har villet sikre sig, at det nye 2,8 millarder kroner dyre it-system, der 'over night' blev indført på de to hospitaler, ikke har været til fare for patientsikkerheden.

Ikke godt nok uddannelse af medarbejderne

Region Hovedstaden fastslår selv, at den ikke har været god til at sikre uddannelse af medarbejderne i det nye system:

»Region Hovedstaden erkender, at uddannelsen af medarbejdere, herunder uddannelse i ændring af arbejdsgange, ikke har været god nok. Der vil fremadrettet være fokus på at sikre, at uddannelsen af brugerne bedre forbereder dem til ibrugtagning af Sundhedsplatformen. Dette element vil derfor blive styrket fremadrettet«, skriver koncerndirektør Svend Hartling.

Styrelsen for Patientsikkerhed mener, at regionens ledelse har svaret »relevant på de bekymringer, der er blevet rejst« i redegørelsen.

Hvad med de tabte patientdata?

»Tilbage står blandt andet en usikkerhed om, hvorvidt patientdata, der er gået tabt i implementeringsfasen, vil blive samlet op«, oplyser enhedschef i styrelsen, Anette Lykke Petri, i en pressemeddelse .

Styrelsen er »overbevist« om, at Sundhedsplatformen vil være til gavn for patienternes sikkerhed på den lange bane.

»Det er imidlertid vigtigt, at patienternes sikkerhed også varetages forsvarligt i implementeringsfasen. Derfor vil vi fortsat følge arbejdet med sundhedsplatformen«, siger hun.

Styrelsen vil nu indkalde til et møde, hvor både regionsledelsen og repræsentanter for de kritiske og utilfredse medarbejdere skal være til stede.

»Det er afgørende for styrelsen og for patienternes sikkerhed, at Sundhedsplatformen kommer til at virke som lovet«, siger Anette Lykke Petri.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden