Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KROPSKULTUR. Eksperter advarer mod en ny kropskultur, som kan være farlig.
Foto: Jens Dresling

KROPSKULTUR. Eksperter advarer mod en ny kropskultur, som kan være farlig.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pres: Selfies påvirker unge til syg kropskultur

Instagram er fuld af billeder af kost, kroppe og træning. En ny kropskultur, som kan være farlig, advarer eksperter. »Vi opfatter kroppen som vores eget skaberværk«, siger kropsforsker.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kroppen er gået fra at være en skæbne, vi skal leve med til at være et materiale, vi i højere grad selv forventer at kunne forme. Sådan beskriver ungdomsforsker Niels Ulrik Sørensen fra Aalborg Universitet den ændrede kropskultur.

»Vi oplever i øget grad kroppen som vores eget skaberværk. Et projekt, vi skal forme for at skabe vores identitet«, siger Niels Ulrik Sørensen, forskningsleder og lektor ved Center for Ungdomsforskning, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet.

Man skal ikke lede længe på det sociale medie Instagram for at finde hashtags, der samler bunkevis af selfies af unge i meget lidt træningstøj, der viser sixpacks og biceps frem. Et af dem er #fitfamdk. Søger man der, bliver man lukket ind i det, den tidligere træningsafhængige og vinder af DM i Fitness Mille Køpke kalder en »ekstrem fitnessbølge«.

»Instagram er fuld af kost og træning. Jeg har selv postet den slags billeder, hvor man siger ’se min sixpack’ og ’se, jeg går ikke på kompromis’. Men man finder jo ud af, folk bliver dybt ulykkelige af at bruge al den energi på bare at se ud. Den overdrevne fitnessbølge har gjort mange piger ulykkelige«, siger 33-årige Mille Køpke, der er personlig træner.

Hun fortæller, at Instagram er samlingssted for fitnessbloggere, der lægger photoshoppede billeder op, og fitnessatleter, der doper sig.

Vi oplever i øget grad kroppen som vores eget skaberværk. Et projekt, vi skal forme for at skabe vores identitet

»Mange ser op til dem, men unge piger ved ikke, hvad der reelt ligger bag de billeder. Blåøjede 16-årige piger, der ikke ved, at selvom de gør ’alt det rigtige’, så kommer de ikke til at se sådan ud. Hvis du skal se sådan ud, så skal du bruge tre år af dit liv på det og ikke andet«, forklarer Mille Køpke.

Ifølge coach, foredragsholder og forfatter Morten Elsøe, der er specialiseret i usund fokus på mad og træning, viser forskning, hvad det gør ved os at se billeder af andres kroppe:

»Sidder man og kigger på billeder af perfekte eksemplarer af sit eget køn, bliver man mindre tilfreds med sig selv og mere depressiv og angst. For mange, især unge, er det en del af en identitetsøgning, når vi kigger på andre, men vi glemmer, at billederne sjældent er hverdagsbilleder. Det er det bedste øjeblik, kørt gennem et filter, og ikke repræsentativt for virkeligheden«, siger Morten Elsøe, der selv arbejder med begrebet bæredygtig sundhed. Det handler om at lægge en sund livsstil, som er holdbar hele livet.

Ungdomsforsker Niels Ulrik Sørensen peger på konkurrence- og performancesamfundet som en mulig årsag til kropskulturen.

»Der er et stigende fokus på vindere. Vi skal helst være nummer 1, 2 eller 3. Alternativet er at være en taber. Mellemfeltet er i stigende grad blevet usynliggjort. Jeg plejer at sige, at normalbegrebet er blevet indsnævret, så vi ser en glidning hen imod, at det perfekte er det normale«, siger Niels Ulrik Sørensen.

Om konsekvensen er spiseforstyrrelser som ortoreksi, har forskningen ikke endeligt svaret på. Men:

»Det mangler at blive undersøgt tilbundsgående, om og hvordan den her kultur faciliterer et øget antal spiseforstyrrede. Men tror man på koblingen, så kan man ikke afvise, at en del unge mennesker er i en risikozone«, siger ungdomsforskeren.

Mille Køpke, der selv har været afhængig af sund mad og træning, mener omvendt, at der måske er ved at danne sig en sund modreaktion. #minbalance på Instagram er et godt eksempel på det, ligesom man kan følge Mille Køpke og hendes i dag afslappede syn på sundhed på Instagramprofilen @msmille

»Den ekstreme fitnessbølge på Instagram toppede i 2014. Nu ser det lidt ud som om, at man måske ikke behøver leve helt så sundt hele tiden. Det skaber jo håb for, at de unge piger kan begynde at forholde sig mere kritisk til det hele«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden