Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fertilitetsbehandling. Ania og Per er i fertilitetsbehandling på en privat fertilitetsklinik. Det er Per, der har dårlig sædkvalitet, Ania fejler ikke noget. Derfor står de nu efter en afgørelse fra Skat til at skulle betale moms af behandlingen modsat par, hvor det er kvinden, der har sygdom, der gør parret barnløse.
Foto: Ivan Riordan Boll

Fertilitetsbehandling. Ania og Per er i fertilitetsbehandling på en privat fertilitetsklinik. Det er Per, der har dårlig sædkvalitet, Ania fejler ikke noget. Derfor står de nu efter en afgørelse fra Skat til at skulle betale moms af behandlingen modsat par, hvor det er kvinden, der har sygdom, der gør parret barnløse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skat må gøre forskel på mænd og kvinder i fertilitetsbehandling

Ifølge en afgørelse fra Landsskatteretten skal årsagen til barnløshed ligge hos kvinden, hvis fertilitetsbehandling skal fritages for moms. Her tæller ringe sæd ikke. Det er diskriminerende, siger menneskerettighedsinstitut.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Per Holm har elendig sædkvalitet, og derfor er han sammen med sin kone lige nu i behandling for barnløshed på en privat fertilitetsklinik.

De har lånt 45.000 kroner af hans forældre for at kunne betale regningen, men der er udsigt til, at prisen for fremtidige fertilitetsbehandlinger stiger med 25 procent, fordi det er Per Holm og ikke hans kone, der fejler noget.

Landsskatteretten har nemlig afgjort, at der skal betales moms, når det er manden, der er årsag til, at et par ikke kan få børn, men ikke hvis det er kvinden.

Institut for Menneskerettigheder vurderer, at det er i direkte strid med ligestillingsloven.

»Den afgørelse er diskriminerende. Barnløshed er en sygdom hos parret , ikke hos den enkelte. Ingen af dem ville kunne få et barn uden den anden«, siger instituttets ligebehandlingschef, Maria Ventegodt Liisberg.

»Afgørelsen bygger på en meget gammeldags forståelse af forældreskabet, hvor det er morens ansvar. Den er vi som samfund gået helt væk fra i for eksempel reglerne om forældremyndighed, og den skal naturligvis heller ikke gælde her«.

Det er barokt i et land som Danmark, hvor vi påberåber os ligestilling

Ikke desto mindre fastslår Landsskatteretten i sin afgørelse fra april, at der skal være en diagnose hos kvinden, før behandlingen kan fritages for moms ligesom andre sundhedsydelser med brugerbetaling – som fysioterapi, kiropraktor og tandlæge. Ræsonnementet er, at det i fertilitetsbehandling altid vil være kvinden, der modtager selve behandlingen. Men hvis kvinden ikke fejler noget, har hun ikke ret til momsfritagelse. Ergo skal der ved alle de fertilitetsbehandlinger, hvor årsagen findes hos manden, lægges moms oven i prisen. Der skal også betales moms i de tilfælde, hvor barnløsheden er uforklaret, eller hvor et lesbisk par eller en enlig kvinde uden fertilitetsproblemer er i behandling.

Ifølge Dansk Fertilitetsselskab vil det dreje sig om cirka halvdelen af de rundt regnet 9.000 behandlinger, der hvert år foretages på private fertilitetsklinikker.

»Det er barokt i et land som Danmark, hvor vi påberåber os ligestilling, at der så overhovedet ikke er ligestilling på det her område. Som sundhedsfaglige kan vi på ingen måde acceptere sådan en forskelsbehandling, både hvad angår køn og i forhold til andre sundhedsydelser som for eksempel tandlæge«, siger Elisabeth Carlsen, der er formand for Dansk Fertilitetsselskab og overlæge på Rigshospitalet.

Dansk Fertilitetsselskab vil nu anke sagen til domstolene, hvor den skal prøves ved byretten i Odense. Så længe sagen kører, indføres momspligten ikke.

I Danmark kommer hvert 12. barn til verden efter fertilitetsbehandling. I det offentlige er det gratis at få hjælp til første barn, mens priserne på de private klinikker varierer fra omkring 3.000-4.000 kroner for simpel insemination til op mod 70.000 kroner for en pakke med tre reagensglasforsøg plus forskellige tillægsydelser.

I Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse bliver formand Dorthe Knudsen vred, da hun hører om Landsskatterettens afgørelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har aldrig hørt noget så vanvittigt. Priserne er allerede på smertegrænsen. Det her vil betyde, at færre vil få råd til at få deres ønskebarn«, siger hun.

Mens Konservative vil presse på for at få ændret lovgivningen, henviser sundhedsministeren og ligestillingsministeren til skatteminister Karsten Lauritzen (V). Han ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men skriver i en mail:

»Jeg er af den opfattelse, at det er almindelig sund fornuft, at der bør være lighed på det her område. Desværre er det ikke noget, regeringen bestemmer alene, fordi momsområdet er omfattet af EU-regler. Derfor kan man ikke uden videre undtage bestemte områder, selv om jeg gerne ville«. Ministeren uddyber ikke, om han vil presse på for at få ændret EU-reglerne.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden