Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ligestilling. Alle bør have lige adgang til fertilitetsbehandling, og derfor skal momsen ikke være kønsbestemt. Det mener både folketingspolitikere og minister. Nu vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) undersøge, om en dansk afgørelse kan ændres på baggrund af praksis i andre EU-lande.
Foto: Jan Grarup

ligestilling. Alle bør have lige adgang til fertilitetsbehandling, og derfor skal momsen ikke være kønsbestemt. Det mener både folketingspolitikere og minister. Nu vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) undersøge, om en dansk afgørelse kan ændres på baggrund af praksis i andre EU-lande.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andre EU-lande har ingen moms på fertilitetsbehandling

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil nu undersøge, om dansk afgørelse om kønsbestemt moms kan ændres.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et par, hvor manden er infertil, skal betale moms af fertilitetsbehandling - hvis det er kvinden, slipper parret for at betale moms. Landsskatterettens afgørelse har de seneste dage vakt bestyrtelse hos et bredt flertal af folketingspolitikerne, og Institut for Menneskerettigheder har kritiseret afgørelsen for at være i direkte strid med ligestillingsloven.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har beklagende henvist til EU med bemærkningen: »Desværre er det ikke noget, regeringen bestemmer alene, fordi momsområdet er omfattet af EU-regler. Derfor kan man ikke uden videre undtage bestemte områder, selv om jeg gerne ville«.

Men ser man på andre EU-lande, så er der faktisk en hel stribe, der ikke har moms på fertilitetsbehandling, selv om de er underlagt præcis de samme momsregler som Danmark. I både Sverige, Finland, Holland, Spanien og England er al fertilitetsbehandling fritaget for moms, uanset hvem eller hvad, der er årsag til barnløsheden. I Spanien og England har myndighederne taget specifikt stilling til spørgsmålet, ligesom Landsskatteretten har i Danmark - og er altså nået frem til den modsatte konklusion.

»Når ministeren så klokkeklart henviser til EU-retten, så undrer det mig meget, hvordan flere andre lande i EU godt har kunnet finde ud af at momsfritage fertilitetsbehandling inden for de gældende regler. Jeg håber, at det her er en øjenåbner for ministeren, så vi kan få ændret afgørelsen så hurtigt som muligt«, siger sundhedsordfører for de konservative Mette Abildgaard (K).

»Noget tyder på, at retstilstanden er hamrende uklar, og det skal der naturligvis rettes op på i EU. Men hvis vi på egen hånd kan undtage al fertilitetsbehandling inden for de regler, der allerede findes, skal vi gøre det. Så skal vi ikke vente på EU«.

Fire år til at undersøge sagen

Også Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) er fortørnet.

»Nu må den fodslæbende regering se at komme op i tempo. Jeg er glad for at notere mig, at der er politisk opbakning til, at det her skal fikses så hurtigt som overhovedet muligt, for det er en rigtig stor urimelighed med den forskelsbehandling«, siger han med henvisning til, at samtlige af Folketingets partier udenom regeringen forleden i Politiken opfordrede skatteministeren til at ændre reglerne, så alle i fertilitetsbehandling er stillet lige.

I Dansk Fertilitetsselskab undrer formand Elisabeth Carlsen, som er overlæge på Rigshospitalet, sig såre over, at der i sagsbehandlingen forud for afgørelsen ikke er skelet til praksis i andre EU-lande.

»Man har sovet i timen. Det her spørgsmål blev første gang rejst for mere end fire år siden, så der har været rigtig god tid til at undersøge sagen. Alligevel har man ikke gjort det. Skatteministeren stikker hovedet i busken ved at henvise til EU-regler, men dem har man altså sagtens kunnet håndtere på en fornuftig måde i andre EU-lande. Det er helt uacceptabelt, det der foregår«, siger Elisabeth Carlsen og opfordrer ligesom folketingspolitikerne ministeren til straks at indføre en praksis, der lægger sig op ad Spanien, England og de andre EU-lande, hvor al fertilitetsbehandling er momsfritaget.

Minister vil spørge EU

I Skatteministeriet tager Karsten Lauritzen (V) nu opfordringen til sig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er helt enig med Folketinget i, at der bør være ligestilling på det her område. Det taler imod sund fornuft, at der gøres forskel på folk, når det handler om noget så livsafgørende som muligheden for at få børn. Derfor vil jeg også tage kontakt til EU-kommissionen, så vi kan få afklaret, om reglerne kan tolkes anderledes. Og hvis det ikke er tilfældet, vil vi fra Danmarks side gøre, hvad vi kan, for at få reglerne lavet om«, skriver han i et mailsvar til Politiken.

Skatteministeren forholder sig ikke til, hvorfor praksis i andre lande ikke er blevet undersøgt tidligere.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden