Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARIA FONFARA
Foto: MARIA FONFARA

RISIKO. En undersøgelse viser, at de 15-19-årige er den aldersgruppe, hvor færrest bruger solcreme mellem klokken 12 og 15 på solskinsrige fridage.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tredje 15-19-årige blev solskoldet sidste sommer

Unge bliver oftere forbrændte, viser ny rapport. De gider ikke lytte til forældres formaninger, men nu prøver kampagne med humor.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En kortlægning af danskernes solvaner byder på gode nyheder. Vi er generelt blevet mere bevidste om at beskytte os mod solens skadelige stråler, solbadning fra klokken 12-15 er mindre udbredt, og færre bliver solskoldet. Men det kniber for en bestemt gruppe.

Mens 23 procent af folk i alderen 15-64 år har været solskoldet i Danmark inden for det seneste år, gælder det for mere end hver tredje i alderen 15-19 år.

Ikke mindre end 37 procent i aldersgruppen er blevet forbrændt af solen det seneste år mod eksempelvis 8 procent af de 50-64-årige og 9 procent af de 0-11-årige, og 7 ud af 10 af de unge (71 procent) solbader på solskinsrige fridage.

LÆS ARTIKEL

»Unge er svære at nå med advarsler, og derfor har vi lavet en anderledes kampagne med Peter Falktoft og Esben Bjerre, som er populære hos mange teenagere«, siger Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

De solbader mere, de bliver oftere solskoldet end resten af befolkningen, og færre i aldersgruppen ved, at solskoldninger øger risikoen for kræft

Han understreger, at den humoristiske tilgang sker på en alvorlig baggrund. Det gælder generelt, at jo mere uv-stråling, man udsættes for, jo større er risikoen for at få en form for kræft i huden, og modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge i alderen 15-34 år.

Flest skoldninger, mindst solcreme

Ifølge kampagnens analyse- og evalueringskonsulent Christine Lind Behrens skiller de store teenagere sig meget ud i forhold til de fleste faktorer, som de knap 4000 deltagere i undersøgelsen om danskernes solvaner sidste sommer er blevet udspurgt om.

»De solbader mere, de bliver oftere solskoldet end resten af befolkningen, og færre i aldersgruppen ved, at solskoldninger øger risikoen for kræft. De føler sig typisk usårlige – tror ikke, noget kan være farligt for dem, og de er for store til rigtig at lytte til forældrene«, siger Christine Lind Behrens.

Spørgeskemaundersøgelsen viser også, at de 15-19-årige er den aldersgruppe, hvor færrest bruger solcreme mellem klokken 12 og 15 på solskinsrige fridage. Det gør 27 procent af dem mod 37 procent blandt de 20-29-årige. Cirka hver fjerde unge søger ofte skygge i tidsrummet mod næsten halvdelen af de voksne i alderen 50-64 år. Kun 3 procent bruger solhat mod 16 procent i den modne generation.

Forsøget på at nå de unge er uddelegeret til det kendte makkerpar Peter Falktoft og Esben Bjerre, som i en række kortfilm og indslag formidlet via sociale medier tager på nudistlejr i håbet om at maksimere udbyttet af deres mission: at få danskerne til at vise mindre hud i solen, især mens solen brænder stærkest.

Positiv udvikling

Kampagnen 'Skru ned for solen mellem 12 & 15' blev søsat i 2007 efter en årrække med voldsom vækst i forekomsten af hud- og modermærkekræft, og selv om det er svært at konkludere noget om langtidsvirkninger, tyder meget på, at den har ændret danskernes solvaner i hensigtsmæssig retning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens de unges solvaner ikke har ændret sig mærkbart i den undersøgte periode bortset fra, at det er lykkes at få andelen af solariebrugere ned, kan rapporten konkludere, at antallet af danskere, der bliver solskoldet, er faldet fra 30 procent i 2011 til 23 procent i 2015. Desuden er solbadning generelt mindre udbredt end tidligere, mange er bevidste om solbeskyttelse og kender f.eks. Solkampagnens råd om skygge, solhat/tøj og solcreme.

»Forældre er blevet mere bevidste om at passe på deres børn. 9 procent af de 0-11-årige og 14 procent af de 12-17-årige oplevede at få for meget sol sidste sommer. Men vi skulle gerne have de unge med, for indtil videre ser det ikke ud til, at de har rykket sig som resten af befolkningen«, siger projektchef Peter Dalum.

Han tilføjer, at det ud over at følge solbeskyttelsesrådene om st søge skygge, bruge solhat og dækkende tøj samt benytte solcreme, er vigtigt at være opmærksom på uv-indekset og kende sin hudtype. Det kan man læse om på kampagnens hjemmeside.

»Mange vil blive overrasket over, hvor kort tid de faktisk kan være i solen uden at blive forbrændt. Er uv-indekset 7, og har man den mest sarte hudtype (hudtype 1), risikerer man solskoldning allerede efter 15 minutter i solen«, siger projektchefen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden