Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FERTILITETSBEHANDLING. Nu findes der ét sted i Danmark, der tilbyder såkaldt PGS-screening. Den øger ifølge klinikken, der tilbyder screeningen, kvinders chance for at blive gravid med 50 procent.
Foto: Jan Grarup

FERTILITETSBEHANDLING. Nu findes der ét sted i Danmark, der tilbyder såkaldt PGS-screening. Den øger ifølge klinikken, der tilbyder screeningen, kvinders chance for at blive gravid med 50 procent.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigshospitalet advarer mod ny privat hjælp til at få børn

En privat fertilitetsklinik har netop fået grønt lys for at tjekke kvinders æg for misdannelser og dermed »øge deres chance for graviditet«. Men metoden har ikke en dokumenteret effekt og kan minimere chancen for at blive gravid, siger forsker.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kan kvinder få tjekket deres æg for kromosomfejl og misdannelser allerede inden graviditet.

Det kan ifølge den private fertilitetsklinik Aagaard, der som den første danske privatklinik har fået godkendelse til at anvende den såkaldte PGS-metode, øge kvinders chance for at blive gravid og minimere sandsynligheden for at abotere spontant eller få et barn med downssyndrom.

»Det er et stort skridt i den rigtige retning i forhold til at hjælpe de par, hvor kvinden er oppe i alderen eller har mange spontane aborter bag sig«, siger Jørn Aagaard, cheflæge og administrerende direktør på Aagaard Klinik. Han forventer, at 20-25 kvinder vil modtage behandlingen i løbet af det første år.

Aagaard Klinik bliver med godkendelsen det eneste sted i Danmark, som på nuværende tidspunkt tilbyder hjælp til at blive gravid via PGS-metoden. Men man skal være varsom med at anvende metoden, mener professor Søren Ziebe, der er klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

Der har været en masse mudderkastning om det her i fagkredse, fordi der er stor uenighed om metodens virkning

»Der har været en masse mudderkastning om det her i fagkredse, fordi der er stor uenighed om metodens virkning. Vi har fravalgt den, fordi vi ikke har set dokumentation for, at den overhovedet har en effekt, og fordi store studier viser, at den rent faktisk kan minimere chancen for at blive gravid«, siger Søren Ziebe og peger på, at ægget kan tage skade under analysen.

Klinik: Det øger chance for graviditet

PGS-metoden minder om almindelig kunstig befrugtning, hvor nogle af kvindens æg bliver suget ud af æggestokken og befrugtet, hvorefter det 'pæneste' æg bliver lagt tilbage i livmoderen. Ved PGS-metoden er der et ekstra led, inden ægget bliver lagt tilbage i livmoderen: Ægget bliver analyseret for kromosomfejl og misdannelser - samme sygdomme, som man normalt undersøger for under nakkefoldsscanningen i begyndelsen af en graviditet.

Netop fordi man undersøger ægget indeni og ikke blot vurderer dets ydre, inden det lægges tilbage i livmoderen, øger det chancen for graviditet, lyder det fra fertilitetsklinikken Aagaard, som afviser Rigshospitalets kritik.

»Vi er overbeviste om, at det her gør, at kvinder bliver hurtigere gravide, og at flere kan blive gravide. Der er selvfølgelig forskellige usikkerheder forbundet med metoden, men selve metoden er 95 procent sikker, og vi forventer, at den kan øge kvinders chance for at blive gravid med minimum 50 procent«, siger Johnny Hindkjær, der er laboratoriechef ved Aagaard Klinik, er uddannet biolog og kemiker og har 20 års erfaring som labaratorieleder på Aarhus Universitetshospitals fertilitetsklinik.

Metoden er blevet bedre

Johnny Hansen erkender, at forskning har vist, at metoden har begrænset effekt, men henviser til anden forskning, der har vist det modsatte i løbet af de ti år, hvor metoden har været anvendt på verdensplan.

»For fem år siden var teknikkerne ikke gode nok, så undersøgelserne derfra viste, at metoden havde en negativ effekt. Men nu viser det sig, at det øger sandsynligheden for at blive gravid«, siger Johnny Hindkjær.

»Det er selvfølgelig et område, der skal følges, og selvfølgelig skal der samles flere data om det. Men hvis man aldrig turde kaste sig over noget nyt, som rent faktisk ser ud til at virke, ville vi jo leve i stenalderen«, siger Johnny Hindkjær.

Desuden har fertilitetsklinikken selv afprøvet metoden på fire kvinder, som længe havde forsøgt at blive gravide. Tre af dem blev, ifølge klinikken, gravide i første forsøg med PGS-metoden.

Særligt gavnlig for ældre kvinder

Privatklinikken oplyser, at metoden henvender sig til alle kvinder, men at den kan være særlig gavnlig for kvinder, der er oppe i alderen, og for par, der længe har forsøgt at blive gravide.

»Det, der hovedsageligt mindsker graviditetschancen og medfører spontane aborter, er kromosomfejl i æggene. Og jo ældre, man er, desto større er risikoen for, at æggene har kromosomfejl. Så ved at undersøge æggene for det og kun sætte guldægget op i kvindens livmoder, kan hun få samme chance for at blive gravid som en 20-årig«, siger Johnny Hindkjær.

»Og for de par, som har oplevet flere spontane aborter, kan den hjælpe dem, fordi vi får frasorteret de æg, som ellers ville blive afvist af kroppen og lede til spontan abort«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Riget: Vi skal se effekt først

Fertilitetsklinikkens cheflæge, Jørn Aagaard, forventer, at metoden kommer til at brede sig og på sigt erstatte den almindelige reagensglasbehandling.

»Jeg kan ikke se, hvorfor man skulle blive ved med at tilbyde den gamle behandling. Den nye er selvfølgelig forbundet med større udgifter, men de vil falde med tiden. Om nogle år vil det her være måden, man gør det på«, siger han.

Det er Søren Ziebe fra Rigshospitalet ikke helt enig i, men han afviser ikke, at Rigshospitalet også kan komme til at bruge PGS-metoden på sigt.

»Hvis det pludselig viser sig, at det har en effekt, kan det godt være, at vi kommer til at lave den. Men indtil da gør vi ikke«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden