Forsker: Der vil altid kunne skønnes forkert

En læge vil altid kunne skønne forkert, lyder det fra en selvmordsforsker.

Sundhed

H ar psykiatriske patienter en øget risiko for selvmord, når de forlader den psykiatriske skadestue?

»Ja. Vi ved, at mennesker med psykisk sygdom står en meget stor del af selvmord i Danmark. Og vi ved, at borgere, der bliver hjemsendt fra den psykiatriske skadestue har en umiddelbart forøget risiko for både selvmord og selvmordsforsøg. Risikoen er størst umiddelbart lige efter, de forlader hospitalet, og falder så langsomt over dage og uger«, siger professor, dr.med. Merete Nordentoft, Psykiatrisk Center København.

Hvor stor er risikoen for selvmord efter man har forladt en psykiatrisk skadestue?

»Vores forskning viser, at det er omkring 1 ud af 1.000, som begår selvmord i året efter de har været i kontakt med den psykiatriske skadestue herhjemme. Vi har ikke de præcise tal, men groft beregnet svarer det til 30 selvmord hvert år«.

Hvorfor er det sådan?

»For de fleste er det et meget stort skridt at henvende sig til psykiatrisk skadestue eller lade sig indlægge på psykiatrisk afdeling, så risikoen for selvmord er meget højere blandt disse mennesker end i baggrundsbefolkningen. Perioden efter hjemsendelse fra psykiatrisk skadestue og efter udskrivelse fra psykiatrisk afdeling er en sårbar periode, hvor tilstanden ofte stadig er præget af usikkerhed, og mange har stadig alvorlige symptomer«.

Hvorfor kan læger ikke altid gennemskue, om patienten rent faktisk vil begå selvmord?

»Der findes desværre intet 100 procent effektivt værktøj til vurdering af en selvmordsrisiko. Vi taler med patienten, spørger til selvmordstanker og -planer, lytter til de pårørendes iagttagelser, spørger til tidligere selvmordsforsøg, ser om patienten virker forpint, presset, bekymret, depressiv, præget af sortsyn. Vi hører, om der stressende livsbegivenheder eller andre omstændigheder, der gør, at man ikke ser grund til at leve. Vi ser om de er præget af impulsivitet. Det samler vi sammen i en personlig risikovurdering. Og der vil altid kunne skønnes forkert. Der er desværre ingen facitliste«.

Merete Nordentoft understreger, at hun ikke forholder sig til den konkrete sag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce