Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Claus Nørregaard
Foto: Claus Nørregaard

Vandkvalitet. Transport- og bygningsministeren har netop underskrevet en bekendtgørelse for vandhaner og andre drikkevandsinstallationer. Illustration af Claus Nørregaard

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye vandhaner vil forurene drikkevandet

Regeringen vil tillade nye vandhaner på det danske marked, som giver højere doser af sundhedsskadelige kemikalier.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drikkevandet kan fremover komme til at indeholde højere doser af sundhedsskadelige kemikalier.

Sådan lyder det enstemmigt fra en række eksperter, efter at transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) netop har underskrevet en ny bekendtgørelse for vandhaner og andre drikkevandsinstallationer, der skal gøre det nemmere for udenlandske producenter at komme ind på det danske marked.

Jeg begriber simpelthen ikke, at hensynet til producenter vejer tungere, end at vi har noget rent og sundt drikkevand

»Den danske drikkevandskvalitet bliver forringet betydeligt, hvilket kan få konsekvenser for vores sundhed. Med den nye bekendtgørelse smider man over 25 års arbejde for rent drikkevand på jorden«, siger Lise Møller, biolog fra den private forsknings- og rådgivningsorganisationen DHI.

De nye regler betyder, at vandhaner og delkomponenter fra udlandet ikke længere skal godkendes ud fra danske standarder, for at de kan sælges i Danmark. Det gælder for tyske, hollandske og svenske producenter, som nu kan nøjes med godkendelser fra eget land. Men især Tyskland og Holland tillader højere doser af kemikalier i drikkevandet.

»Vi har tidligere afvist et hav af bl.a. tyske produkter, som ikke kunne overholde kravene i Danmark, selvom de havde de tyske godkendelser. Nu kommer produkter som disse til at blive solgt i Danmark, til trods for at de frigiver skadelige kemiske stoffer til drikkevandet i uacceptabelt høje koncentrationer«, siger Lise Møller.

DHI, der vurderer kemikalieindholdet i drikkevandsinstallationer for virksomheder, oplyser, at en tredjedel af de tyske vandhaner og andre drikkevandsprodukter de seneste to år er blevet afvist.

Blandt andet fandt organisationen for høje doser af stofferne formaldehyd, phenol og akrylonitril, som af Miljøstyrelsen er vurderet til at kunne fremkalde kræft eller forårsage organskader. I en gummiring, som var godkendt i Tyskland, fandt man for eksempel 10 mikrogram phenol pr. liter, hvilket er fem gange højere end de danske grænser.

Med den nye bekendtgørelse smider man over 25 års arbejde for rent drikkevand på jorden

Erik Arvin, der er forsker og specialist i drikkevand og vandkvalitet, mener også, at de nye regler vil forringe drikkevandet i forhold til sundhed og kvalitet.

Men hvorfor kan vi ikke drikke af de tyske vandhaner, hvis de kan i andre lande?

»Man kan da sagtens drikke vand fra dem, men man kommer bare til at indtage langt flere kemikalier, der kan være skadelige. Jeg siger ikke, at folk dør af det, men der er jo en grund til, at Miljøstyrelsen har sat nogle grænser for, hvor meget produkterne må afsmitte til drikkevandet«, siger Erik Arvin, der er professor emeritus i vandforsyning ved DTU Miljø.

Styrelse advarede mod nye regler

Styrelsen for Vand og Naturforvaltning mener også, at den nye bekendtgørelse kan få konsekvenser for drikkevandet. I et høringssvar advarede de ministeren.

»Vi anbefalede, at de udenlandske produkter fortsat skal leve op til de danske krav for metaller, fordi der ellers er risiko for, at der vil ske en højere afgivelse af bly, nikkel og cadmium til drikkevandet. Det blev der ikke lyttet til«, siger civilingeniør Anne Christine Duer fra styrelsen.

Vi anbefalede, at de udenlandske produkter fortsat skal leve op til de danske krav for metaller

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt ønsker ikke at stille op til interview. Det samme gælder miljøminister Esben Lunde Larsen. Venstres miljøordfører Erling Bonnesen vil følge op på sagen i næste uge, men ønsker heller ikke at udtale sig.

Ifølge Trafik- og Byggestyrelsen, der har stået for at udforme bekendtgørelsen for ministeriet, udspringer den af et »politisk ønske om at lette erhvervslivets byrder og gøre det lettere at få udenlandske drikkevandsprodukter på markedet«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Med den gamle ordning lå virksomhederne i kø i lang tid for at få godkendt deres produkter. Nu slipper de for en tung og langsommelig godkendelsesproces«, siger kontorchef ved Trafik- og Byggestyrelsen, Janni Torp.

Styrelsen oplyser, at der ikke har været foretaget nogen forudgående faglig undersøgelse af bekendtgørelsens betydning for drikkevandet, men at man »godt tør lægge godkendelser fra lande, vi normalt sammenligner os med, til grund«.

Vandværkernes brancheforening, Danva, er uforstående over for prioriteringen.

»Vandbranchen bruger enormt mange ressourcer på at sikre rent vand hele vejen fra undergrunden og ud til boligerne, men hvad hjælper det, at vi sikrer vandet 95 procent af vejen, hvis der de sidste 5 procent er risiko for høj afsmitning fra rør og vandhaner i boligen?«, siger Carl-Emil Larsen, der er direktør i Danva.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil tage sagen op med ministeren.

»Jeg begriber simpelthen ikke, at hensynet til producenter vejer tungere, end at vi har noget rent og sundt drikkevand«, siger miljøordfører Simon Kollerup (S).

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden