Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

KRISEMARKØR. I populærkulturen er onani stort set forbeholdt sædelighedsforbrydere, tabere og mænd i eksistentiel krise, påpeger professor Christian Grugaard. Arkivfoto.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Onani er sexlivets sidste store hemmelighed

To ud af tre danskere i parforhold onanerer jævnligt, men det er langt fra alle, der taler om det.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Onani er genialt.

For uanset om du er i et parforhold eller ej, giver det mulighed for at udforske din krop uden at tænke på at skulle være nærværende eller præstere noget.

Sådan siger 22-årige Maria Brus. Hun er en af en håndfuld mænd og kvinder, der fortæller om deres onanivaner til Politiken i dag. Hun har oplevet, at hendes lyst til at have sex med sig selv var et stort tabu i et tidligere parforhold. Det irriterede hende voldsomt.

»Op igennem ens teenageår prøver man at finde sig til rette i sin seksualitet. Jeg syntes endelig, jeg var kommet til et sted, hvor min sexliv var godt, og jeg havde det godt med mig selv og også nød at have sex med mig selv. Hvorfor skulle jeg skamme mig over det«?

Netop skam er et helt centralt ord, når det handler om det, sexologer ynder at kalde ’solosex’. For at give sig selv seksuel nydelse er et af de allersidste tabuer i vores ellers meget frie, fuldt udbasunerede og efterhånden temmelig mangfoldige seksualliv anno 2016, fortæller sexologiprofessor Christian Graugaard.

»På alle mulige andre områder færdes vi forbløffende sikkert i den seksuelle trafik, hvor færdselsreglerne er under konstant udvikling. Det er 120 procent normalt at onanere, så det kan synes underligt, at det stadig er forbundet med skam og skyldfølelse for mange«, siger Christian Graugaard.

En Megafon-undersøgelse, Politiken har fået lavet blandt godt 1.100 danskere i parforhold viser, at to ud af tre rører ved sig selv mindst en gang om måneden. Men det er noget, blot halvdelen indvier deres partner i, fortæller de i undersøgelsen. Paradokset interesserer Christian Graugaard.

»Igennem seksualitetens historie har onani været underkastet et ekstremt nedladende og ofte patologiserende blik«, siger han med henvisning til blandt andet lægevidenskabelige afhandlinger, der indtil for få årtier siden gav onani skyld for alt fra rygmarvstæring til grøn stær.

»Onani er blevet set som det dyriske, som det sted, hvor de kødelige drifter triumferer over det kontrollerede, civiliserede kønsliv. Sådan er det til dels stadigvæk. Se bare i populærkulturen, hvor onani stort set er forbeholdt sædelighedsforbrydere, tabere og mænd i eksistentiel krise«, siger han og peger blandt andet på film som 'Shame', ’American Beauty’ og ’Mænd og Høns’, hvor den mandlige hovedpersons onani bliver brugt som en krisemarkør.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Kan sammenlignes med alenetid

Alle sexologer med respekt for sig selv lovpriser i dag onani som en af vejene til et godt og sundt sexliv. Som sexolog Katrine Berling udtrykker det:

»Onani giver næring til sexlivet, fordi vi lærer en masse af at elske med os selv. Vi bliver klogere på, hvad der tænder os, og den viden tager vi med ind i sexlivet. Onani holder liv i vores sexlyst«.

Men myterne og skammen i at give sig selv udløsning er ikke noget, man i løbet af få generationer kan kaste over bord, selvom det ville være ønskværdigt, siger Christian Graugaard. Heller ikke selvom udmeldingerne fra respekterede institutioner som Vidensråd For Forebyggelse lyder, at onani er en naturlig del af livet. I rådets seneste rapport defineres seksuel sundhed som »en tilstand, hvor et menneske (...) kan realisere sine seksuelle lyster og behov, alene eller i et ligeværdigt samspil med andre«. Christian Graugaard sammenligner onani med ’alenetid’ - en ting mange har brug for, uanset om de er i et forhold eller ej.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De fleste mennesker er enige om, at det er sundt at have tid for sig selv, fordi det er der, man har ro til at koble af og mærke, hvordan man i grunden har det. Det er klart min tese, at det samme gælder for onani. Det er et sted, man kan udforske sin krop og sin seksualitet i fred og uden sociale hensyn. Så jeg er ikke bekymret, når folk siger, at de onanerer rigtig meget. Jeg er mere bekymret, hvis jeg hører dem sige, at de hader sig selv for det«.

Opdraget i et kristent hjem

En del af dem, der har kontaktet Politiken for at fortælle om deres onani, så gerne, at deres sex med sig selv blev noget, de ikke behøver skamme sig over.

»Jeg er opdraget i et kristent hjem, hvor opfattelsen af sex var, at det var noget, der hørte hjemme i et forpligtende parforhold. Og der var det at onanere noget, man ikke skulle. Det var først, da jeg kom op i 20’erne, at jeg reflekterede over, at det ikke behøver være sådan«, fortæller en mand på 42 år, der vil være anonym.

En anden, 47-årige Majken Ramsøy, har besluttet sig for at være åben. Onani er ikke spor flovt, mener hun.

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at selvkærlighed og selvsex er enormt sundt. Det er det i hvert fald for mig«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden