Foto: FRANDSEN FINN
Sundhed

Forsikringer skaber et krav om 'quick fixes' hos knæpatienter

Lægeformand oplever, at behandlingsgaranti og private forsikringer øger kravet om operationer.

Sundhed

De praktiserende læger oplever i stigende grad, at folk forventer en hurtig henvisning ved smerter i knæet.

Og det er med til at presse antallet af operationer op, mener formanden for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag.

Det presser lægerne, at mange forsikringsselskaber kan levere så hurtige løsninger til deres kunder

»Vi er også påvirket af, at alle parter skal fremvise hurtige resultater. Forsikringsselskaberne skal vise, at deres patienter kommer hurtigt igennem. Kirurgerne og sygehusene bliver belønnet for at operere mange, og de bliver belønnet for at nedbringe ventetiden. I nogle tilfælde virker det direkte imod patientens bedste, og så er der jo noget galt«, siger han.

LÆS OGSÅ

Hans udtalelser kommer efter, at Politiken i dag kan fortælle om et nyt dansk-norsk studie, der underkender effekten af almindelige meniskoperationer sammenlignet med intens træning.

Alene i 2014 fik 15.579 patienter en kikkertoperation for skader på menisken. Det viser tal fra Landspatientregistret. Og det er altså disse operationer, som kan udskiftes med mere effektiv - og langt billigere - fysisk træning.

Christian Freitag problematiserer, at patienternes ret til behandling inden for 4 måneder samt private forsikringer er med til at skabe et ønske om en hurtig løsning.

»Det presser lægerne, at mange forsikringsselskaber kan levere så hurtige løsninger til deres kunder. Tankegangen er den, at det er godt at komme hurtigt igennem. Jo før, jo bedre. Sådan er det bare ikke«, siger lægeformanden.

Ny konsensus

Der har længe været forskningsmæssige uenigheder om brugen af kikkertoperationer ved knæsmerter, men omkring årsskiftet opdaterede Sundhedsstyrelsen deres retningslinjer til at anbefale træningsforløb over forskning.

LÆS OGSÅ

Men selvom man langsomt har slået fast, at operationer burde være undtagelsen frem for reglen, så er der mange patienter, der stadig forventer en hurtig løsning, mener Christian Freitag.

»Det kræver en stor pædagogisk indsats blandt lægerne, der skal sørge for at fremhæve den fysiske træning i intense forløb. Men det kræver, at vi virkelig får det frem i patienternes bevidsthed, så de kan se fordelen for dem selv«, siger Christian Freitag og fortsætter:

»Vi skal også være klar over at udbredelsen af private forsikringer i sig selv skaber et øget pres på sundhedsvæsnet. Jeg har ofte patienter, der har bestilt tid hos mig for at få en scanning med argumentationen: ’Når nu jeg har en forsikring, så kan jeg jo ligeså godt udnytte den’. Hvis denne tankegang bliver udbredt, risikerer vi at behandle en masse mennesker for ting, de aldrig ville blive syge af«.

Hos regeringspartiet Venstre er forventningen, at lægerne følger retningslinjerne, og derfor også henviser til den bedste behandling.

»Jeg går selvfølgelig ud fra, at lægerne henviser korrekt og ud fra den nyeste forskning. Vi skal ikke operere, bare fordi vi kan. Men samtidig er det vigtigt, at de praktiserende læger er skarpe på at involvere patienterne og få dem til at se, hvilken behandling der er bedst for dem. For der findes ikke en snuptagsløsning«, siger sundhedsordfører Jane Heitmann.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce