Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forskning. Mere arbejdspres øger risikoen for sygdom, viser nyt studie.
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Forskning. Mere arbejdspres øger risikoen for sygdom, viser nyt studie.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere arbejde gør folk mere syge

Kæmpe dansk studie viser sammenhæng mellem arbejdspres og sygdom.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når ordrerne vælter ind hos virksomhederne, rammer det medarbejdernes helbred direkte. Sådan lyder konklusionen i en ny dansk-amerikansk undersøgelse.

I et af de hidtil største studier af sin art har tre forskere set på sammenhængen mellem eksporten i danske produktionsvirksomheder og de fysiske og psykiske lidelser, medarbejderne bliver ramt af.

Undersøgelsen viser, at antallet af timer blandt hver medarbejder stiger, når en virksomhed eksempelvis øger sin eksport med 10 procent. Og det forøger antallet af sygedage blandt mænd med 14 procent og blandt kvinder med 24 procent.

»Vores resultater viser, at det har nogle reelle konsekvenser, når man sætter folk til at arbejde for meget«, siger økonomiprofessor fra Københavns Universitet Jakob Roland Munch, der sammen med to amerikanske kolleger i gennemsnit har undersøgt mere end 150.000 danskere om året over en periode på 12 år.

Det arbejdsmarked, vi har i dag, bliver øget produktion primært hentet, ved at folk arbejder længere og mere intensivt

»Hvis en virksomhed pludselig har ordrebogen fuld og skal producere mere, må arbejdsgiveren spørge sig selv, om man skal lade sine medarbejdere arbejde mere eller ansætte flere«, siger han.

De tre forskere har undersøgt sundhedsdata fra fem forskellige danske registre for personer beskæftiget i produktionssektoren og sammenholdt dem med arbejdsmarkedsregistre, samt hvor stor en eksport personens arbejdsgiver har.

Værst for kvinder

Værst ser det ud for kvinderne. Stiger en virksomheds eksport med 10 procent, rammes 17 procent flere kvinder af hjerteanfald, mens antallet af kvinder i behandling for depression stiger med 2 procent.

Mændene bliver kun ramt i form af sygedage og 5 procent flere arbejdsskader.

Arbejdslivsforsker Hans Jørgen Limborg er begejstret over, at en så stor undersøgelse for første gang har set på sammenhængen mellem arbejdspres og sygdom. Men hovedkonklusionerne kommer ikke bag på ham:

»Med det arbejdsmarked, vi har i dag, bliver øget produktion primært hentet, ved at folk arbejder længere og mere intensivt«, siger Hans Jørgen Limborg fra konsulentfirmaet TeamArbejdsliv.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er man dog noget mere forundret over undersøgelsens resultater:

»Det omfang, som undersøgelsen tegner et billede af, er ikke umiddelbart noget, vi kan genkende. Vi ved, at folk med arbejde er mindre stressede end folk uden arbejde, for stress stammer ofte fra forhold uden for arbejdet. Men undersøgelsen peger jo på, at arbejdsgiver selvfølgelig har et ansvar for at tilrettelægge arbejdet på en god og sikker måde«, siger chefkonsulent i DA Lena Søby.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden