Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Spædbarn er forgiftet af fejlproduceret D-vitamin

Firma sendte farlige dråber på markedet med 75 gange mere D-vitamin end angivet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et kun tre måneder gammelt barn er blevet alvorligt forgiftet af D-vitamindråber, som stammer fra en flaske, hvor indholdet af D-vitamin er langt over det, der skal være i produktet.

Det fortæller Styrelsen for Patientsikkerhed på sin hjemmeside.

Samtidig har Fødevarestyrelsen været ude med advarsler til forbrugerne og sammen med producenten trukket vitamindråberne tilbage.

Det tre måneder gamle barn havde fået D-vitaminer fra en flaske med 10 ml. af mærket Inno Pharma vitamin D3-dråber. Produktet er solgt via butikskæderne Helsam og Matas og en lang række helsekostbutikker i hele landet samt i webbutikker. Se en liste over forhandlere.

75 gange mere D-vitamin end angivet

Analyser af vitamindråberne har vist, at der er et indhold af D-vitamin, der er 75 gange højere end tilsigtet.

»Såfremt I har givet jeres barn disse dråber, skal I straks ophøre med dette og smide flasken ud. Symptomerne ved forgiftning kan være, at barnet er pylret med tiltagende gylpetendens, utilpashed, gråd, sløvhed, for ringe vægtøgning, opkastning og forstoppelse. Såfremt jeres barn har et eller flere af disse symptomer, skal I kontakte jeres egen læge eller vagtlægen«, lyder det advarende fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

LÆS ARTIKEL

Såfremt barnet har fået dråber fra flasken, men ikke har symptomer, skal man blot sørge for at smide flasken ud, er rådet.

Det var Fødevarestyrelsens laboratorium, der opdagede den fejlagtige dosis efter analyse af en enkelt flaske af produktet fra firmaet Inno Pharma. Flasken blev indleveret i forbindelse med, at et barn blev indlagt med symptomer på D-vitamin-forgiftning.

Efter Fødevarestyrelsens henvendelse har producenten opdaget en regnefejl i produktionen, som betyder, at samtlige cirka 500 flasker af produktet, som virksomheden har solgt, siden produktionen gik i gang i foråret, er farlige.

Småbørn skal stadig have D-vitamindråber

»Da vi fik analyseresultatet i går, bad vi med det samme for en sikkerheds skyld virksomheden om at trække samtlige flasker D3-dråber tilbage fra butikshylder og webbutikker landet over. Nu ved vi, at fejlen ikke er enestående, og jeg vil opfordre forældre, der har købt D3-dråber fra Inno Pharma, til at smide flasken ud eller levere den tilbage til den butik, de har købt den i«, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove.

På flasken er der angivet, at der skulle være 2 µg vitamin D3 per dråbe – analysen viste, at indholdet var 150 µg D3 per dråbe.

»Det er vigtigt at understrege, at det kun er netop dette produkt, der er farligt. Alle andre typer D-dråber er gode nok – og vi anbefaler fortsat, at man giver børn mellem to uger og to år en daglig dosis D-vitamin«, siger Nikolas Kühn Hove.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden