Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: FRANDSEN FINN
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du skulle være i tvivl: Motion kan forhindre kræft

30 minutters med sved om dagen mindsker risikoen for 13 kræftsygdomme.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du ikke har fattet budskabet gennem de seneste mange år, så får du det lige ind med staveplade:

M-O-T-I-O-N

E-R

A-L-T-S-Å

V-I-R-K-E-L-I-G,

V-I-R-K-E-L-I-G

S-U-N-D-T.

Et stort amerikansk studie, der for nylig blev offentliggjort i JAMA Internal Medicine, lægger sig i rækkejn af videnskabelige studier, der viser, at bruger du din krop aktivt, så nedsætter du risikoen for en lang række lidelser, symtomer og sygdomme.

Det nye studie handler eksplicit om kræft. Det er data fra 12 amerikanske og europæiske studier, der har undersøgt sammenhængen mellem kræft og fysisk aktivitet.

Samlet indgår 1,4 millioner mennesker mellem 18-98 år i studierne, der har svaret på deres besvægemønstre og motionsvaner.

Deltagerne blev siden fulgt i 12 år, hvor 187.000 nåede at udvikle og få diagnostiseret en eller flere kræftsygdomme. Der blev justeret for rygevaner og vægt.

Studiet viser, at fysisk aktivitet mindsker risikoen for i alt 13 kræftsygdomme, herunder kræft i bryst, livmoder, mave, spiserør, nyre og blære. Og studiet viser, at selv lidt fysisk aktivitet også hjælper:

»Forskellen mellem de mindst og mest aktive er ikke som forskellen mellem den totalt inaktive og elitesportsudøveren. Det, der skal til, svarer til anbefalingerne om 30 minutters fysisk aktivitet om dagen. Al motion tæller, så lidt er bedre end ingenting«, siger Gitte Laub Hansen projektchef i Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Dog viste studiet, at forekomsten af modermærke- og prostatakræft stiger, hvis man er fysisk aktiv.

Modermærkekræft formentlig fordi de fysisk aktive oftere er i solen, og prostatakræft formentlig fordi, at fysisk aktive som gruppe i modsætning til inaktive nok hyppigere får foretaget en test hos lægen, der kan afsløre lidelsen.

Forskerne ved fortsat ikke endeligt og entydigt, hvorfor fysisk aktivitet forebygger kræft, men mens de forsker videre, så er det frem med gåstavene, cyklen og fodbolden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden