Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Hvad betyder far egentlig for det lille barns tilknytning og mentale udvikling? København Universitet vil nu se nærmere på det.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fars betydning for det lille barn skal belyses

Spædbarnsforskning har i årtier overset far, mener psykologerne ved Københavns Universitet. De vil nu se nærmere på ham.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mor er den bedste i verden.

Sådan har generationer sunget og lovprist den traditionelle, vigtigste omsorgsperson.

Men hvilken rolle og betydning for det lille barns psykiske udvikling har far?

Og kan far noget i relationen til sit barn, som mor ikke kan?

Det ved forskere på verdensplan stort set intet om. Næsten al spædbarnsforskning har fokuseret på det lille barns tilknytning til mor.

Det vil Københavns Universitet nu være med til at ændre på.

»Vi ved uendeligt lidt om fædres betydning for børns psykiske udvikling. Den forskning, der findes om fædres rolle i barnets første leveår, er så begrænset, at vi næsten ikke kan sige noget«, siger lektor, ph.d. Mette Skovgaard Væver, Psykologisk Institut, Københavns Universitet og leder af Babylab, der forsker i spæd- og småbørns psykiske udvikling.

I takt med at flere fædre bruger mere tid og i perioder får eller udfylder de primære omsorgsopgaver – på barsel eksempelvis – er det helt centralt at forstå, hvordan det påvirker barnet, og hvad far kan og gør i relation til det helt lille barn. Og særligt, hvordan fars samvær med barnet kan sikre en ’tryg tilknytning’ og dermed en sund psykisk udvikling.

Far er mere hjemmme

Danske mænd bruger mere tid på deres børn under 7 år end mænd i Finland, England, Belgien, Frankrig, Tyskland, Polen, Spanien og Italien. Kun fædre i Sverige og Norge brugte mere tid med deres børn. Det viste en opgørelse fra Rockwoolfonden i 2009.

Og mens far i 1987 i snit brugte 58 minutter hver dag på sine børn (op til 18 år), så var det i 2008 steget til 1 time og 27 minutter.

I forhold til det helt lille barn op til to år brugte ifølge den opgørelse 1,5 time om ugen på den primære omsorgsopgave, mens mor stadig bruger mest, nemlig 2,5 time per uge.

FÆDRE:

»Vi diskuterer eksempelvis øremærket barselsorlov, men vi ved ikke, hvad konsekvenserne af de forskellige politikker er for børnene, og hvordan vi sikrer at både fars og mors ressourcer kommer i spil – til barnets bedste«, siger hun.

Fra mødreforskning er det dokumenteret, at mors evne til at se og forstå det lille barns signaler og behov er helt afgørende for, at barnet udvikler den trygge tilknytning. Det lærer børnene at regulere egne følelser hensigtsmæssigt, så de bedre forstår sig selv og andre.

»Det er fundamentet for, at barnet i løbet af livet kan skabe sunde relationer til andre mennesker og egen psykisk sundhed«, siger hun.

Utrygge børn får psykiske problemer

Fra mødreforskning ved man også, at børn med utrygge relationer til omsorgspersonen – måske fordi mor ikke kommer, når barnet græder eller reagerer uregelmæssigt og uforudsigeligt, så barnet ikke aner, hvad det kan forvente af mor – på sigt kan udvikle psykiske problemer som social tilbagetrækning, depression, adfærdsforstyrrelser og aggressionsproblemer.

Det er langt mindre klart, hvad i far-rollen, der bidrager til at udvikle en tryg tilknytning til ham.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De få eksisterende undersøgelser tyder på, at både kvantitet og kvalitet er vigtigt i fars involvering i det helt lille barn.

»Det tager tid at lære et spædbarn at kende – lære at se og forstå dets signaler og behov. Det er vigtigt, at også far har mulighed for at tilbringe tid med deres spædbørn. Og noget tyder på, at far måske også byder ind med noget andet end mor. Barnet påvirkes anderledes i deres relation. I dag, hvor begge forældre ofte arbejder, og tidspresset i småbørnsfamilier er enormt, er det vigtigt, at alle forældreressourcer har de bedste muligheder for at komme i spil – til barnets bedste«, siger psykologen.

De seneste 30 år har der på verdensplan været foretaget mindre end 25 videnskabelige studier, hvor fars betydning for det lille barns udvikling af tilknytning er undersøgt.

Københavns Universitet afholder 26. august et forskningsseminar, hvor nogle af de få forskere på verdensplan, der ved noget om fars betydning for spædbarnet, præsenterer deres viden, så de danske forskere klædes på til den fremtidige indsats.

»Målet er, at vi på sigt også i Danmark skal være med til at sikre en helt nødvendig viden om fars betydning for barnet og etablering af trygge relationer«, siger Mette Skovgaard Væver.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden