Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udrykning. De unge drikker meget, og det kan alarmberedskabet især mærke i weekenderne og ved studiestart.
Foto: THOMAS BORBERG (ARKIV)

Udrykning. De unge drikker meget, og det kan alarmberedskabet især mærke i weekenderne og ved studiestart.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Redder: Unge er villige til at indtage næsten alt

Brian Andersen har i sine 18 år som ambulancefører og paramediciner set lidt af hvert.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En gul bil med lysende blå blink og en højlydt sirene stormer gennem Københavns gader. Vanen tro har en eller flere unge drukket for meget, og sammen med sin makker skal Brian Andersen ud at sikre, at de ikke er i livsfare.

Situationen var en del af hverdagen, da Brian Andersen i 13 år arbejdede som ambulancefører og 5 år som paramediciner: »Beruselse fylder meget i weekenderne og ved studiestart«, forklarer han.

I dag kører han udrykninger som lægeassistent og varetager også 112-opkald til lægecentralen. Siddende på den anden side af akutberedskabet genkender han det samme alkoholmønster blandt unge, som da han kørte ambulancen.

»Man så det også i forbindelse med gymnasiefesten ude i Dyrehaven. Det er ikke unormalt, at flere unge drikker sig bevidstløse«, siger han og hentyder til den store gymnasiefest i Dyrehaven 12. august, hvor 15 unge blev indlagt med alkoholforgiftning.

»Det er ikke så usædvanligt at tage ud at hente en ung eller to til en fest for studerende«. Især til fester, hvor der ikke er nogen voksne til stede, kan festen tage overhånd, forklarer han: »Det er, som om det skal være så ekstremt som muligt. Man er næsten villig til at indtage hvad som helst, så længe det bare giver den her rus«.

Hvordan opstår tanken om, at det er en god idé at drikke noget, vi andre bruger til at rense vores bilfælge med?

Efter 13 år som ambulancefører var der stadig tilfælde, hvor han kunne blive rystet over det, de unge havde foretaget sig.

»Hvordan opstår tanken om, at det er en god idé at drikke noget, vi andre bruger til at rense vores bilfælge med«, spørger han og hentyder til stoffet GHB, som findes i fælgrens. Ifølge Brian Andersen har han en gang imellem oplevet, at unge har moret sig over, at man har været nødt til at tilkalde en ambulance. »Så står vennerne og synes, at det er sjovt, at det er kommet så langt ud«.

Mange fulde modsætter sig indlæggelse

Brian Andersen understreger dog, at det langtfra er alle unge, der billiger den måde at drikke på. Men når man står i situationen, handler det om at ignorere de forstyrrende elementer.

»Det handler om at lukke alt ude og give patienten den behandling, han har behov for«, forklarer Brian Andersen.

Hvert 5. opkald til 112 skyldes et overindtag af et rusmiddel, oftest alkohol. Alligevel er det ikke altid, at patienterne går med til at lade sig indlægge, fortæller Brian Andersen.

»Når de så er kommet til bevidsthed, er det sjældent, at de vil med ambulancen. Så mener de ikke selv, at de skal med nogen steder«.

Men det behøver ikke altid være et problem, forklarer han. Mange gange har de unge bare brug for, at en pårørende eller en bofælle holder øje med dem i løbet af natten.

»I virkeligheden er det mest frustrerende, når man kører ud til nogen, som ikke har behov for indlæggelse, men hvor de pårørende insisterer, fordi de ikke vil tage ansvaret«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden