Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aaah. Lægens svar på Ole Brandstrup Hansens rygsmerter var en recept på et morfinpræparat. Den mærkbare bedring oplevede han, da han på eget initiativ tog til kiropraktor. Her er han sammen med sønnen Christoffer.
Foto: Lasse Kofod

Aaah. Lægens svar på Ole Brandstrup Hansens rygsmerter var en recept på et morfinpræparat. Den mærkbare bedring oplevede han, da han på eget initiativ tog til kiropraktor. Her er han sammen med sønnen Christoffer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapport fastslår: Morfinforbruget er alarmerende højt i Danmark

Ingen i hele Norden indtager så mange stærke og svage morfinpræparater som den danske befolkning, fastslår Sundhedsstyrelsen. Nu vil de finde på noget.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter slår alarm: Forbruget af morfin er ude af kontrol.

Sådan skrev Politiken på forsiden den 11. marts sidste år. Tre førende smerteeksperter kritiserede det enormt store antal danskere, der hver dag i måneder indtager smertestillende morfinpræparater.

Daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) lovede efter historierne en tilbundsgående undersøgelse, hvor Sundhedsstyrelsens skulle undersøge for medicinforbrug.

Redegørelsen skulle være færdig ultimo 2015. Den er offentliggjort i dag.

Højere forbrug end i andre nordiske lande

Sundhedsstyrelsens rapport fastslår, at Danmark har et højere forbrug af både stærke og svage morfinpræparater end i Norge, Sverige, Finland og Island målt per 1.000 indbyggere.

Forbruget af egentlig morfin er eksempelvis tre gange højere i Danmark end i de øvrige nordiske lande.

Samles alle stærke morfinpræparater spiser otte voksne danskere ud af 1.000 hver eneste dag stærk morfinlignende medicin.

I Norge og Sverige vil omkring 5,5 ud af 1.000 spise stærke smertepiller, mens det kun er 4 på Island og 3 ud af 1.000 i Finland.

Styrelse: Forbrug er højt

Sundhedsstyrelsen understreger, at det danske forbrug er ’højt’. Hvad der skal ske efter den nye kortlægning, ved Sundhedsstyrelsen dog ikke, som det også fremgår af svaret i pressemeddelelsen:

»Kortlægningen viser, at der er behov for, at vi sætter fornyet fokus på smertebehandling. Der er specielt behov for at se på stigningen i antallet af personer, der får vanedannende smertemedicin igennem længere tid. Derfor kigger vi nu på hvilke tiltag, vi kan sætte i gang for at understøtte god smertebehandling«, oplyser Marlene Øhrberg Krag, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

I både Norge og Sverige er der forholdsregler for lægers ordination af alle former for morfinpræparater. Sådan er det ikke i Danmark, hvor der kun er et særligt fokus på de stærkeste af præparaterne. Dermed er der ingen overvågning af lægers ordination af de svage morfinpræparater som eksempelvis tramadol. Et smertepræparat, der er steget i forbruget fra 2010 til 2014, som er den periode Sundhedsstyrelsen har undersøgt.

Der er en overvægt af kvinder over 40 år, der er i kronisk lange morfinforløb.

Rapporten ser kun på forbrug af morfinlignende præparater til patienter med et forbrug over seks måneder, der ikke har kræft.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden