Aaah. Lægens svar på Ole Brandstrup Hansens rygsmerter var en recept på et morfinpræparat. Den mærkbare bedring oplevede han, da han på eget initiativ tog til kiropraktor. Her er han sammen med sønnen Christoffer.
Foto: Lasse Kofod

Aaah. Lægens svar på Ole Brandstrup Hansens rygsmerter var en recept på et morfinpræparat. Den mærkbare bedring oplevede han, da han på eget initiativ tog til kiropraktor. Her er han sammen med sønnen Christoffer.

Sundhed

Rapport fastslår: Morfinforbruget er alarmerende højt i Danmark

Ingen i hele Norden indtager så mange stærke og svage morfinpræparater som den danske befolkning, fastslår Sundhedsstyrelsen. Nu vil de finde på noget.

Sundhed

Eksperter slår alarm: Forbruget af morfin er ude af kontrol.

Sådan skrev Politiken på forsiden den 11. marts sidste år. Tre førende smerteeksperter kritiserede det enormt store antal danskere, der hver dag i måneder indtager smertestillende morfinpræparater.

Daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) lovede efter historierne en tilbundsgående undersøgelse, hvor Sundhedsstyrelsens skulle undersøge for medicinforbrug.

Redegørelsen skulle være færdig ultimo 2015. Den er offentliggjort i dag.

Højere forbrug end i andre nordiske lande

Sundhedsstyrelsens rapport fastslår, at Danmark har et højere forbrug af både stærke og svage morfinpræparater end i Norge, Sverige, Finland og Island målt per 1.000 indbyggere.

Forbruget af egentlig morfin er eksempelvis tre gange højere i Danmark end i de øvrige nordiske lande.

Samles alle stærke morfinpræparater spiser otte voksne danskere ud af 1.000 hver eneste dag stærk morfinlignende medicin.

I Norge og Sverige vil omkring 5,5 ud af 1.000 spise stærke smertepiller, mens det kun er 4 på Island og 3 ud af 1.000 i Finland.

Styrelse: Forbrug er højt

Sundhedsstyrelsen understreger, at det danske forbrug er ’højt’. Hvad der skal ske efter den nye kortlægning, ved Sundhedsstyrelsen dog ikke, som det også fremgår af svaret i pressemeddelelsen:

»Kortlægningen viser, at der er behov for, at vi sætter fornyet fokus på smertebehandling. Der er specielt behov for at se på stigningen i antallet af personer, der får vanedannende smertemedicin igennem længere tid. Derfor kigger vi nu på hvilke tiltag, vi kan sætte i gang for at understøtte god smertebehandling«, oplyser Marlene Øhrberg Krag, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

I både Norge og Sverige er der forholdsregler for lægers ordination af alle former for morfinpræparater. Sådan er det ikke i Danmark, hvor der kun er et særligt fokus på de stærkeste af præparaterne. Dermed er der ingen overvågning af lægers ordination af de svage morfinpræparater som eksempelvis tramadol. Et smertepræparat, der er steget i forbruget fra 2010 til 2014, som er den periode Sundhedsstyrelsen har undersøgt.

Der er en overvægt af kvinder over 40 år, der er i kronisk lange morfinforløb.

Rapporten ser kun på forbrug af morfinlignende præparater til patienter med et forbrug over seks måneder, der ikke har kræft.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce