Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

Sikker. For mange nybagte forældre har muligheden for et par døgn omgivet af jordemødre og sygeplejersker givet tryghed. Besparelser på tilbudet kan give flere kompliaktioner, advarer jordemødre.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigshospitalets barselshotel spares væk

Lukning af barselshotel kan give flere problemer med amning, advarer jordemoder.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad skal jeg gøre, når min nyfødte skriger? Hvordan får jeg gang i amningen? Og hvad gør jeg, hvis jeg får brystbetændelse eller sår af at amme?

De første døgn efter, at man har født en lille ny, kan spørgsmålene være mange.

Som fødende på Rigshospitalet har man siden 2010 haft mulighed for at få afklaret nogle af dem på Barselshotellet Aldersrogade, hvor førstegangsfødende, som har født uden komplikationer, har kunnet indlogere sig i rolige omgivelser og med jordemødre og sygeplejersker lige ved hånden.

I sidste ende kan det komme til at koste flere penge, fordi det bliver nødvendigt med genindlæggelse eller ambulante hjemmebesøg

Men som resultat af Region Hovedstadens budgetaftale for 2017 skal barselshotellet nu lukke, og det risikerer blandt andet at gå ud over de nybagte mødres amning, advarer en af tilbuddets jordemødre.

»Det er helt afgørende, at familierne får en god start på deres amning, og jeg kan godt være bekymret for, om vi vil kunne give den rigtige vejledning«, siger jordemoder Birgitte Hyldebrandt, der er jordemoder og ammevejleder på Barselshotellet Aldersro.

Mindre hjælp til at starte amning

Det er endnu ikke klart, hvilket tilbud nybagte forældre vil blive mødt med, når barselshotellet lukker, men af forslaget til besparelser fremgår det, at funktionen fremover skal ligge på Rigshospitalets patienthotel. Det vil give en besparelse på 4 millioner kroner årligt. I alt skal Region Hovedstaden spare 360 millioner i 2017.

Jeg kan godt være bekymret for, om vi vil kunne give den rigtige vejledning

Hospitalets ledelse er i øjeblikket ved at finde ud af, hvordan det nye tilbud mere konkret skal udformes. Derfor vil hverken ledelsen eller Region Hovedstaden på nuværende tidspunkt udtale sig om barselshotellet.

Jordemoder Birgitte Hyldebrandt understreger også, at det endnu er for tidligt at sige, om besparelsen vil kunne mærkes for de fødende. Men hun er bekymret for, at det vil ramme ammevejledningen og føre til flere nybagte mødre, som har problemer med at få gang i amningen, og som får skader på brysterne.

Egentlig skulle ammevejledningen starte allerede på fødegangen, men her er jordemødrene ifølge Birgitte Hyldebrandt så pressede, at de ofte ikke har tid til at hjælpe med at få amningen godt i gang. Hvis nybagte mødre ikke kommer godt fra start med amningen, har det ifølge Birgitte Hyldebrandt konsekvenser for både mor og barn.

»Vi ved, at der er store sundhedsmæssige gevinster ved, at børn bliver ammet det første halve år – det fremgår af WHO's anbefalinger, og det er også det, som Sundhedsstyrelsen selv anbefaler og arbejder for«, siger hun.

Men allerede nu oplever hun, at bekymrede kvinder ringer ind i ugerne efter fødslen, fordi de ikke er lykkedes med at få amningen godt i gang. Foruden børnene rammer det mødrene selv, fordi de forventer af sig selv, at de skal være gode forældre fra dag 1.

»De her kvinder ved godt, at det er bedst for deres børn, at de ammer dem, men der kan være mange ting, der er vanskelige i starten. Hvis de ikke lykkes med at få startet amningen godt op, føler mange, at de ikke har bestået testen, og det gør dem ulykkelige«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kan flytte side om side med kræftsyge

En af dem, der har haft glæde af tilbuddet, er Mette Boie. Hun fødte sin første søn i 2015 og tilbragte det første halvandet døgn efter fødslen på barselshotellet, og den mulighed var hun glad for.

»At blive forældre er så kæmpestort og omvæltende, så at komme derind, hvor der er styr på det praktiske og vejledning til stort og småt lige ved hånden, betyder, at man bare kan koncentrere sig om den lille og få den fine start, der er så vigtig«, siger hun.

Hun hørte om lukningen fra en jordemoder, da hun forleden var inde for at få lavet hørescreening af sin månedgamle yngste søn, og frygter, at barselshotellet bliver et mere begrænset tilbud. Også placeringen af det kan få betydning, mener hun.

»Den mulighed, jeg har hørt om, er, at man bliver indlogeret på Rigshospitalets patienthotel, hvor der for eksempel også kan ligge kræftsyge børn, og rent følelsesmæssigt virker det som en helt forkert blanding af mennesker at sætte sammen«, siger hun.

Kan give flere genindlæggelser

Selvom ideen med at lukke barselshotellet er at spare penge, kan det på den baggrund ende med at blive dyrt, hvis det medfører, at mange kvinder ikke får tilstrækkeligt med information, mener jordemoder Birgitte Hyldebrandt.

[ciat-3]

»I sidste ende kan det komme til at koste flere penge, fordi det bliver nødvendigt med efterfødselssamtaler, ammekonsultationer, genindlæggelse eller ambulante hjemmebesøg. Det vil vi jordemødre selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at undgå, men jeg er bekymret for, at det sker«, siger Birgitte Hyldebrandt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mest bekymrende er det dog, at besparelsen lægger sig oven i en række besparelser på barselsområdet gennem de sidste år, mener Birgitte Hyldebrandt. Blandt andet fjernede regeringen på sidste års finanslov en millionpulje, som fødegangene ellers havde fået lovning på. Først efter voldsom kritik fik afsnittene alligevel de lovede midler.

»Man har nedprioriteret barselsområdet i mange år og risikerer nu at forringe yderligere, så et eller andet sted er det på tide at gå op i helikopterplan og beslutte, hvad det er, vi vil have, at vores sundhedsvæsen skal kunne«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden