Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Finn Frandsen og Katinka Bundgård Fals
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Voxpop: »Det ændrer da mit syn, at man risikerer at få en depression. Det har jeg i hvert fald ikke lyst til at få«

Det overrasker unge kvinder, at hormon-prævention øger risiko for depression.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan have voldsomme virkninger, hvis man som ung kvinde begynder på hormonelle præventionsmidler som p-piller, hormonspiral eller vaginalring.

Et nyt dansk studie af kvinder mellem 15 og 34 år viser, at det giver øget risiko for depression. Størst er risikoen for de yngste kvinder på 15-19 år. I den aldersgruppe har piger, der bruger p-piller, næsten dobbelt så stor risiko for at få en depression som deres jævnaldrende veninder, der ikke bruger nogen former for hormonelle præventionsmidler. Bruger de unge kvinder hormonspiral, vaginalring eller hormonplaster, forøges risikoen med 200 procent.

Politiken har talt med en række unge kvinder fra Rysensteen Gymnasium i København om, hvordan risikoen for depression påvirker deres opfattelse af præventionsmidlerne.

»Så hellere tage det naturligt«

Foto: FINN FRANDSEN

Hvad tænker du om, at der er en øget risiko for at få en depression, hvis man bruger de her hormonpræparater?

»Nu er prævention er ikke noget, jeg har brug for, men jeg har alligevel overvejet, om jeg skulle tage p-piller. Der er mange af mine veninder, der gør det og siger, at det er smart, fordi man så kan springe sin menstruation over, og at man så ikke behøver at beskytte sig, hvis man for eksempel har en fast kæreste.

Så jeg har stærkt overvejet det, men det ændrer da mit syn på det, at der kan være en risiko for at få en depression. Det har jeg i hvert fald ikke lyst til at få«, siger Caja Erritzøe Christensen.

Så det påvirker dine overvejelser om at tage p-piller for at have bedre styr på menstruationen?

»Både og, for jeg var allerede lidt skeptisk over for det. Det lyder jo vildt smart, at man kan springe sin menstruation over, men det er jo ikke normalt – pillen må gøre et eller andet, ved ens hormoner og system, så det ikke længere er så naturligt. Det bliver jo helt unaturligt og kunstigt, at man kan vælge, hvornår man skal have sin menstruation«.

Ændrer den nye viden dit syn på denne type prævention i forhold til, hvad du allerede vidste, at der var af risikofaktorer?

»Jeg synes bare, det forstærker min tanke om, at det er noget, man ikke skal røre ved, fordi der er så mange negative sider af den pille ud over, at man kan bruge den som prævention og springe sin menstruation over, selvom det selvfølgelig er meget smart.

Så hellere tage det helt naturligt, finde en anden form for prævention og sørge for, at man føler sig sund«.

Veninderne er måske påvirket

Foto: Katinka Bundgård Fals

Hvad er din reaktion på tallene?

»Det er ret voldsomt. Jeg vidste ikke, at der var mange, der fik en depression, fordi de er på p-piller eller andre typer prævention. Jeg havde hørt om, at det kan påvirke humøret, men jeg troede bare, at det var i starten, at man skulle vænne sig til det. Jeg vidste ikke, at det var noget, som på den måde gik ind og påvirkede«, siger Tamara Bryld.

Er det noget, der kunne påvirke dig, hvis du skulle vælge, hvad du selv ville bruge af prævention?

»Det tror jeg. Det er ret høje tal, synes jeg. Jeg kommer også til at tænke over, hvem af mine veninder, der bruger det, og om de er blevet påvirket af det. Det kunne jeg faktisk godt forestille mig, at nogle af dem er«.

Undersøgelsen viser, at p-piller giver mindst risiko for depression. Samtidig ved man blandt andet, at det giver øget risiko for blodpropper, så hvad tror du, du selv ville vælge, hvis du en dag gerne vil bruge en af de her typer prævention?

»Jeg tror, jeg ville vælge p-piller, fordi det er det, folk i min omgangskreds bruger mest. Det er det mest normale på vores alder, i hvert fald blandt mine veninder. Så jeg tror stadig, jeg ville hælde til at bruge p-piller, hvis jeg skulle bruge det«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er meget ærgerligt, at det skal være en konsekvens«

Foto: FRANDSEN FINN

Hvad tænker du om, at der er en øget risiko for at få en depression, hvis man bruger de her hormonpræparater?

»Jeg synes det er meget ærgerligt, fordi det ellers er en rigtig god måde at sørge for, at unge piger ikke kommer ud i ubehagelige situationer, hvor de skal have aborter og sådan noget, hvis der sker noget. Og jeg synes også, det er ret forskrækkende, at vi ikke ved det. Jeg har aldrig hørt om det før, jeg har kun hørt, at det kan give forhøjet risiko for blodpropper, men ellers ikke. Så jeg synes, det er meget ærgerligt, at det skal være en mulig konsekvens«, siger Anna Hasselby Andersen.

Havde du hørt før, at det kunne påvirke humøret?

»Ja, jeg har hørt, at man kunne få humørsvingninger, men ikke i så voldsom grad. Men en smule har jeg godt hørt om«.

Er det noget, der ville påvirke dit valg, hvis du selv overvejede at gå på p-piller eller få en hormonspiral?

»Ja, det ville det. Jeg ville i hvert fald godt være opmærksom på, at det var en risiko. Det synes jeg med næsten al medicin, at man skal – specielt når det er depression. Jeg tror for eksempel ikke selv, jeg ville gøre det – specielt ikke, hvis min aldersgruppe er den, der står med den første risiko. Hvis jeg skulle på nogen af dem, ville jeg helt klart helst på den, der har den mindste risiko – altså p-pillerne«.

»Hvis det er sådan, burde man stoppe det«

Foto: FRANDSEN FINN

Hvad tænker du, når du hører tallene?

»Hvis det er sådan her, burde man jo stoppe det. Det jo ikke fedt at have en depression, kan man jo sige«, siger Cilie Balch Mallan.

Er du overrasket over det?

»Ja, jeg vidste slet ikke, det fremmede depression«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er det noget, der påvirker, om du selv i første omgang overhovedet vil tage nogle af de her midler, og hvad for nogle af dem du ville vælge?

»Nu har jeg ikke lige overvejet at gå på p-piller eller noget andet, men nu, hvor jeg har set tallene, ville jeg vælge det med mindst risiko, hvor der er færrest, der bliver deprimeret af det. Men jeg har ikke rigtig overvejet det, det er ikke noget, jeg vil gøre«.

Er det her noget, der påvirker din holdning, i forhold til det du vidste i forvejen?

»Ja, det er det helt sikkert. Før vidste jeg jo slet ikke, at der var så store konsekvenser. Depression er jo sådan rimeligt stort - jeg havde bare hørt om humørsvingninger«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden