Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

sidegevinst. Forældrene taber sig også, når børnene er på kur.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slankekur til børn virker også på forældrene

Forældre til børn, som er i behandling for overvægt med den særlige Holbæk-metode, taber sig ofte sammen med børnene, viser et nyt studie.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den internationalt anerkendte behandling for overvægt hos børn, som praktiseres på børneafdelingen på Holbæk Sygehus – Holbæk-metoden – viser sig nu ikke kun at være særligt effektiv til at få børn til at tabe sig. Mange af forældrene til de børn, der er i behandling, taber sig også. Det konkluderer en ny ph.d.-afhandling, som er skrevet af læge Cæcilie Trier.

»Den her metode er en altomfattende livsstilsændring, som gerne skal følge børnene resten af deres liv. Derfor er det afgørende, at forældrene støtter, hjælper og selv er gode eksempler. Det er formentlig det, der slår igennem her. Forældrene ændrer livsstil sammen med børnene«, siger hun.

Holbæk-metoden sætter ind med både motion, vane- og kostændringer og er mere radikal end mange andre kure. For eksempel skal sodavand, slik og chips helt ud af huset, og for alle familiens medlemmer gælder det, at de skal vente 20 minutter efter første portion aftensmad, før de spiser den næste. Og de skal kun spise den, hvis de stadig føler sig sultne.

»Hvis reglerne ikke gælder for alle i hjemmet, er det alt for svært for børnene at gennemføre«, forklarer Cæcilie Trier. Hendes studie viser, at 80 procent af forældrene til de børn, der begynder i behandling med Holbæk-metoden, er overvægtige. Af dem taber 60 procent sig i forbindelse med børnenes behandling. Forskeren har fulgt forældrene til 1.125 børn i to et halvt år, og i gennemsnit tabte mødrene sig 4,5 kilo og fædrene 3 kilo. Relativt set cirka lige så meget, som børnene taber sig, vurderer Cæcilie Trier.

»Det lyder måske ikke af så meget, men det er faktisk fuldstændig på linje med effekten af slankemetoder, hvor det er den voksne, der er i centrum; hvor det er den voksne, der er i behandling. Med Holbæk-metoden er der tale om en sideeffekt af børnenes behandling«, pointerer Cæcilie Trier.

Metoden bør udbredes

Også Holbæk-metodens opfinder, overlæge Jens-Christian Holm, er begejstret for den effekt, der nu er påvist hos forældrene. Tidligere studier har vist, at 75 procent af børnene i behandling reducerer deres grad af overvægt, og at deres forhøjede blodtryk og kolesteroltal falder. Også forekomsten af farlig fedtlever, som 35 procent af dem har, mindskes. Halvandet år efter at de er stoppet i behandling, holder børnene stadig vægten.

»Selv om vi ikke har data, der viser det samme for de voksne, er det sandsynligt, at det også gælder for dem. Jeg får lyst til at række armene op over hovedet og juble. Det er et ret godt resultat, at både børn og forældre forbedrer deres sundhed; speciel i betragtning af, at vi gennemsnitligt kun ser dem her på afdelingen i alt fem timer om året«.

At det nu er bevist, at Holbæk-metoden også indirekte virker på forældrene, bør blot være endnu et incitament til, at landets øvrige sygehuse begynder at tilbyde behandlingen, mener Jens-Christian Holm. 20 kommuner rundt om i Danmark samt Hillerød Hospital er i gang, men metoden bør udbredes endnu mere, siger han.

»Overvægtige børn er et af verdens mest svigtede folkefærd. De går for lud og koldt vand. De risikerer både at blive drillet i skolen, blive syge i fremtiden og få sociale og psykiske problemer, fordi de ikke får hjælp til at tabe sig. Og når vi samtidig kan hjælpe forældrene til at tabe sig, skal vi da gøre det«.

De børn, der bliver henvist til behandling for overvægt på Holbæk Sygehus, er i gennemsnit 11,5 år.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden