Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundt. Malene Jensen løber flere gane om ugen sammen med sine børn, Lucas og Victoria.
Foto: Peter Hove Olesen

Sundt. Malene Jensen løber flere gane om ugen sammen med sine børn, Lucas og Victoria.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mor har tabt sig 8 kilo: Jeg bestræber mig på at være et godt eksempel

Malene Jensens to børn er begge i behandling på Holbæk Sygehus, fordi de har tendens til at blive for tykke. Ligesom de fleste andre forældre til børn i behandling for overvægt med Holbæk-metoden har hun tabt sig sammen med børnene.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er efterhånden seks år siden, sønnen Lucas havde et brev med hjem fra børnehaven om, at Sundhedsstyrelsen havde fokus på børns bmi. Malene Jensen satte sig pligtskyldigt til at regne Lucas’ Body Mass Index ud, og hun måtte synke en ekstra gang, da hun så tallene på lommeregneren.

De bekræftede hendes bekymring over, at sønnen, der stod lige for at skulle starte i skole, var blevet for buttet og nok ville blive direkte overvægtig inden længe, hvis ikke hun gjorde noget. Hun kiggede på sin to år yngre datter og kunne se samme tendens hos hende.

»Den dag besluttede jeg mig for at søge hjælp. Min svigermor forsøgte at berolige mig med, at børnenes far også var for tyk som lille, men at han voksede fra det. »Det kan godt være«, tænkte jeg, »men det var også en anden tid«. I dag er børn så hårde ved hinanden, og det er meget let at blive et mobbeoffer, hvis man er for tyk. Jeg vil ikke have, at mine børn skal drilles med noget, som jeg faktisk kan hjælpe dem med at gøre noget ved«, siger den 45-årige dagplejemor fra Nr. Asmindrup nord for Holbæk.

Herlig sidegevinst

Hun tog børnene med til lægen og fik en henvisning til Holbæk Sygehus. Børneafdelingen på netop Holbæk Sygehus er internationalt anerkendt for sit arbejde med overvægtige børn, og vejledning fra afdelingens læger, sygeplejersker og diætister om kost og motion har da også gjort underværker for Lucas’ og Victorias vægt. Og ikke alene for børnenes vægt, men også for deres mors.

En ny undersøgelse blandt forældre til børn på den særlige slankekur, der er kendt som Holbæk-metoden, viser, at 60 procent af forældrene taber sig sammen med børnene. Således også Malene Jensen.

»Jeg har altid været den lille, buttede type, men efter mine graviditeter kom jeg aldrig af med de sidste otte-ni kilo. De blev der ligesom bare. Da jeg tog på sygehuset med børnene, skænkede jeg det ikke en tanke, at jeg måske også selv ville komme til at tabe mig, men det er en sidegevinst, jeg sætter stor pris på«, fortæller hun.

Jeg er med på, at børnefødselsdag er noget særligt, men jeg ser ingen grund til, at de skal have søde sager på alle mulige andre tidspunkter

»Vi har for eksempel lige været på ferie på Rhodos, hvor jeg havde en gul kjole på, som jeg købte for 15 år siden. I mange år har jeg ikke kunnet passe den, men det kan jeg nu. Det er da herligt«, ler hun og pointerer, at det styrker selvtilliden at være tilbage i sin gamle form.

Men det altoverskyggende og vigtigste for hende er, at hun ved selv at spise efter Holbæk-metoden og dyrke motion sammen med børnene er et godt eksempel for dem og er med til at anspore dem til en sund livsstil, som de forhåbentlig vil tage med sig videre ind i voksenlivet.

I dag er der som udgangspunkt kun én portion til hver ved aftensmåltidet, og er man mere sulten, må man spise sig mæt i grove grøntsager.

Morgenmaden er havregryn eller Rugfras, og til frokost er der højst fire halve stykker rugbrød med fisk, grønt eller magert kødpålæg. Motion dyrker familien de fleste af ugens dage; håndbold tirsdag og torsdag, løb mandag og lørdag.

»Vi er oppe på at løbe 6,5 kilometer tre gange om ugen nu. Det er da meget godt gået, er det ikke«, spørger Malene Jensen med en vis stolthed i stemmen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: OLESEN PETER HOVE

Det er ikke hver gang, Lucas på 12 og Victoria på 10 år er lige begejstrede for at trække i løbetøjet, men når først de er af sted, går det som regel fint, fortæller hun.

Søde sager gør det svært

Slik eller kage og dessert er forbeholdt weekenden og kun i meget små mængder. Og kun, hvis børnene ikke har fået noget i løbet af ugen til for eksempel en børnefødselsdag eller et andet socialt arrangement, hvor det til Malene Jensens undren stadig er helt normalt, acceptabelt og forventeligt, at der serveres store mængder søde sager for børnene.

»Alle ved jo, at det ikke er sundt, og at ingen børn har godt af det – hvad enten de er for tykke eller ej. Alligevel er det nærmest kutyme, at forældre bager kage til diverse arrangementer i hverdagene eller til håndboldklubben, når de er til kamp i weekenden«.

»Jeg oplever også, når børnene har legeaftaler, at de får både slik, chips og sodavand på helt almindelige hverdagseftermiddage. Jeg er med på, at børnefødselsdag er noget særligt, men jeg ser ingen grund til, at de skal have søde sager på alle mulige andre tidspunkter«, siger Malene Jensen og fortæller, at det er noget af det allersværeste for børnene.

»Tænk på, hvor svært det kan være at sige nej til kage og andre lækkerier, når de står lige foran dig som voksen. Og så forestil dig, at du er et barn – det er jo umuligt«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor har familien Jensen været nødt til at indføre den regel, at hvis børnene har fået søde sager i løbet af ugen, er der ingen fredagsslik. Selv har Malene Jensen også skåret ned på de søde sager.

»Før havde jeg en frygtelig hang til lakridser. Men mit største problem var nok, at jeg ganske enkelt spiste for meget. Det har jeg lært at lade være med nu, og det er altså resulteret i, at jeg har smidt de overflødige kilo sammen med mine børn«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden